Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.04.2022., 15:42   #60721
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Šta ti nije lakše povremeno potjerat dizelaču u okretaje?
U 4-5 godina koliko imamo Giuliettu, ne znam jeli 3 puta radila regeneraciju da smo to skužili.
Staro 13.04.2022., 16:00   #60722
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ne trebaju visoki okretaji za regeneraciju, dapace ovisno o OEMu i sistemu ima razlika, ali generalno svi to rade u nekom mid-rangeu okretaja

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2022., 16:05   #60723
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Učestala je zabluda da terbaju okretaji pa eto ljudi u četvrtoj razvlače automobile po autoputu.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2022., 16:09   #60724
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
Ne trebaju visoki okretaji za regeneraciju, dapace ovisno o OEMu i sistemu ima razlika, ali generalno svi to rade u nekom mid-rangeu okretaja
Meni na Audiju je DPF regeneracija na nekih 2000rpm...

A ovo je forsirana regeneracija na starom Allroadu... https://youtu.be/13SAJ40S5JA

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2022., 18:14   #60725
pci_e3x
Premium spammer
Moj komp

pci_e3x's Avatar

Datum registracije: Aug 2010
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Meni na Audiju je DPF regeneracija na nekih 2000rpm...

A ovo je forsirana regeneracija na starom Allroadu... https://youtu.be/13SAJ40S5JA
U thumbnailu videa se vidi tablica, u toku videa ne jer je blur efekt dodan iznad nje
pci_e3x je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2022., 21:12   #60726
James Dean
Banned

Datum registracije: Dec 2020
Citiraj:
Autor stitrek Pregled postova
Ovaj tekst je sa oficijalne Mobil1 stranice, ne preporucuju preveliku kolicinu cinka/fosfora za cestovne automobile:

Automotive street use oils that meet the latest industry standards are required to have a lower level of zinc and phosphorus anti‐wear chemistries than oils formulated years ago. The latest automotive street use engine oils are designed to be compatible with emission control equipment. Mobil 1 Racing oils are formulated with anti‐wear (zinc/phosphorus) chemistries at twice the level of automotive street oils to provide enhanced protection of highly loaded valve train systems found in some race engines. Based on the high level of anti‐wear chemistries, Mobil 1 Racing oils are not recommended for street use.
Upravo je to ono kaj sam napisao vezano za cink. Danas se normalnim "cestovnim" automobilom smatraju automobili sa DPFom jer zbog euro norma on je neizbježan. Znači low saps ulja u kojima su cink, fosor i drugi aditivi zamjenjeni drugim ekvivalentima.

U autima bez DPFa kao što rekoh cink je poželjan jer je najbolji aditivi protiv trošenja. Sve se danas prilagođava euro normama pa tako i ulja čak i na "štetu" motora.
James Dean je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2022., 21:27   #60727
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor pci_e3x Pregled postova
U thumbnailu videa se vidi tablica, u toku videa ne jer je blur efekt dodan iznad nje
Ma danas sam dodao blur tek tolko... Tamo je ta snimka vec godinama... A ta tablica nije u upotrebi, ima valjda 5 godina...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2022., 21:41   #60728
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Evo zašto vozači beemvea imaju najviše problema sa pandurima. Nisu oni krivi nego ljubomorni panduri.
Staro 13.04.2022., 21:45   #60729
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Ovaj tekst je sa oficijalne Mobil1 stranice, ne preporucuju preveliku kolicinu cinka/fosfora za cestovne automobile:
ZDDP se koristi još od drugog svjetskog rata. Jedinstven je i nema mu adekvatne zamjene u motornim uljima.

Stavljao sam ZDDP u svoj benzinski motor u tri navrata svakih 50.000km u obliku "keramičkog aditiva". Smanjio mi je temperaturu ulja za oko 10ak stupnjeva, a eko-test je svih ovih godina isti pa pretpostavljam da nije naštetilo katalizatoru. Prvi puta sam ga stavio u motor prije 10 godina.

Osobno mislim da se službeno savjetuje protiv ZDDP-a da motori u automobilima ne bi predugo trajali. I zbog ekologije ofkors
Staro 14.04.2022., 00:05   #60730
stitrek
Banned

Datum registracije: Feb 2021
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
ZDDP se koristi još od drugog svjetskog rata. Jedinstven je i nema mu adekvatne zamjene u motornim uljima.

Stavljao sam ZDDP u svoj benzinski motor u tri navrata svakih 50.000km u obliku "keramičkog aditiva". Smanjio mi je temperaturu ulja za oko 10ak stupnjeva, a eko-test je svih ovih godina isti pa pretpostavljam da nije naštetilo katalizatoru. Prvi puta sam ga stavio u motor prije 10 godina.

Osobno mislim da se službeno savjetuje protiv ZDDP-a da motori u automobilima ne bi predugo trajali. I zbog ekologije ofkors
Ja sam u klasicnom benzincu koristio MoS2 (molybdenum disulfide baza) aditiv za ulje, a imam i Ester aditiv za ulje ali ga nisam jos isprobao.
Jedan od proizvodaca za svoju "keramiku" koristi hexagonal boron nitride (BN) kao bazu, uglavnom se preporucuje za novije automobile, dok MoS2 je preporucen za starije.
stitrek je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2022., 00:18   #60731
stitrek
Banned

Citiraj:
Autor James Dean Pregled postova
Upravo je to ono kaj sam napisao vezano za cink. Danas se normalnim "cestovnim" automobilom smatraju automobili sa DPFom jer zbog euro norma on je neizbježan. Znači low saps ulja u kojima su cink, fosor i drugi aditivi zamjenjeni drugim ekvivalentima.

U autima bez DPFa kao što rekoh cink je poželjan jer je najbolji aditivi protiv trošenja. Sve se danas prilagođava euro normama pa tako i ulja čak i na "štetu" motora.
Da, automobil mi je benzinac bez DPFa sa 150k km, zato i koristim aditive za ulje.
Nakon vece kilometraze najvise stradavaju bregaste osovine, podizaci te klackalice ako ih motor ima, problem je sto je tu najvece trenje.
Temeljni lezajevi radilice i lezajevi klipnjaca ce biti dobri dok je kakvoca, protok i razina ulja dobra, opasno je jedino u hladnim podrucjima, zato je tu najbolje bolje koristiti 0W30 ili 0W40.
Staro 14.04.2022., 08:10   #60732
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Evo zašto vozači beemvea imaju najviše problema sa pandurima. Nisu oni krivi nego ljubomorni panduri.
Sama tema prigovora i pismenost u textu je u skladu sa profilom stanja uma dotičnih vozača
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2022., 09:43   #60733
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:
Ja sam u klasicnom benzincu koristio MoS2 (molybdenum disulfide baza) aditiv za ulje, a imam i Ester aditiv za ulje ali ga nisam jos isprobao.
Jedan od proizvodaca za svoju "keramiku" koristi hexagonal boron nitride (BN) kao bazu, uglavnom se preporucuje za novije automobile, dok MoS2 je preporucen za starije.
Budi jako oprezan sa esterima. Od njih se mogu smekšati brtve na motoru recimo na semerinzima pa ulje nakon nekog vremena počne sliniti preko brtvi. Provjeri da li su ti brtve na motoru kompatibilne s esterima.

Za HBN-ove sam čuo da se hoće primiti za vrh svjećice i oslabiti iskru

Osobno ništa od navedenoga ne bi stavljao u motor.
Staro 14.04.2022., 10:52   #60734
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Koliko sva ta kemijanja sa aditivima pomazu? Postoji li neka studija / istrazivanje?

Ako uzmemo par "zdravorazumskih" principa:
- dati motoru vremena da digne pritisak ulja prije kretanja
- dati motoru vremena da se ugrije prije nego se stisce (paziti na temperaturu ulja, a ne vode)
- redovna izmjena ulja / filtera (krace od trenutno definiranih LL 30kkm...)

svi moderni motori koji nemaju neku tvornicku/dizajn gresku bi trebali uredno drzati >200kkm.

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2022., 11:49   #60735
pero_dinamit
Registered User

pero_dinamit's Avatar

Datum registracije: Mar 2011
Citiraj:
Autor James Dean Pregled postova
Pa s obzirom kaj se očekuje od pneumatskog pištolja ne. Jer za njega ti treba mrcina od kompresora sa velikim protokom da bi radio onako kako se od njega očekuje.
Onda izgleda ipak ništa, mislio uzeti da si ubrzamo proces izmjene.

Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
Obicni ključ križni f ruke i udari

Nadam se, da ne mislis i šarafiti kotače sa time
Ne mislim, i dalje bi koristio moment ključ za završno zatezanje.
pero_dinamit je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2022., 13:21   #60736
Inovator
Premium
Moj komp

Inovator's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor pero_dinamit Pregled postova
Onda izgleda ipak ništa, mislio uzeti da si ubrzamo proces izmjene.

Ubrzat ćeš si sigurno, samo ne možeš se osloniti samo na taj pištolj u radu, kao što sam ranije napisao.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2022., 14:07   #60737
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Nisam uspio skužiti, ali mislim da je Bentley u pitanju. Deda živi život

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 14.04.2022., 16:54   #60738
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Hocu reci da ako ga se vozi na nacin da ga ne ubijas u niskim okretajima, da je
potreba za regeneracijom manja. Ne mislim na tjeranje u crveno, nego ono najnormalnije, saltanje na 3K i voznja na 2K okretaja.
Staro 14.04.2022., 17:07   #60739
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor pero_dinamit Pregled postova
Ovaj pneumatski udarni odvijač za skidanje/stavljanje guma što će biti u Lidlu, ima li ga tko? Je li dobar?
S puncem mijenjamo gume svake godine na 3 auta i ima kompresor pa bi ovo možda uzeo ako je dobro.
Kako kolega kaže, praktički beskoristan za kotače ako nemaš mrcinski kompresor s dobrim protokom. Ja sam naučio na teži način, sreća pa je bila rasprodaja neka za 100kn.

Puno bolja opcija ti je električni.
Staro 14.04.2022., 19:18   #60740
stitrek
Banned

Citiraj:
Budi jako oprezan sa esterima. Od njih se mogu smekšati brtve na motoru recimo na semerinzima pa ulje nakon nekog vremena počne sliniti preko brtvi. Provjeri da li su ti brtve na motoru kompatibilne s esterima.

Za HBN-ove sam čuo da se hoće primiti za vrh svjećice i oslabiti iskru

Osobno ništa od navedenoga ne bi stavljao u motor.
Da, cuo sam to za estere da znaju biti agresivni za semeringe.
Hmmm marketing, ovo navode o proizvodu vezano za semeringe, sto mozda moze djelovati i suprotno da se semering rasiri i da ne brtvi dobro:

"Penetrates worn oil seals and rubber seals, restores their former volume and elasticity, preventing oil leaks".
Staro 14.04.2022., 19:23   #60741
stitrek
Banned

Citiraj:
Koliko sva ta kemijanja sa aditivima pomazu? Postoji li neka studija / istrazivanje?

svi moderni motori koji nemaju neku tvornicku/dizajn gresku bi trebali uredno drzati >200kkm.
Ako motor ima puno kilometara, i ako se vidi lagano trosenje bregastih osovina, MoS2 uz dobro sintetsko ulje ce svakako smanjti trenje i produziti vijek trajanja motora.
Par renomiranih njemackih proizvodaca imaju MoS2 u ponudi vec dosta godina👍
Staro 14.04.2022., 23:43   #60742
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Citiraj:

Ako uzmemo par "zdravorazumskih" principa:
- dati motoru vremena da digne pritisak ulja prije kretanja
Kad kupiš novi auto on iz tvornice izađe sa "uljem za razradu". To je regularno ulje sa puno više ZDDPa i zato ga nije dobro prerano mijenjati. Ulja za trkaće motore imaju ester baze jer trpe više temperature (veći flash point). Uz to također imaju više ZDDPa da se smanji trošenje motora.

Nije to bezveze.

Hladan motor ima puno veće tlakove ulja pri istim okretajima nego zagrijan motor. Ljudi misle da veći tlak znači bolje podmazivanje ali je zapravo obrnuto. U hladno jutro ulje je kao med pa nabija veći tlak kroz uske uljne kanale jer teško prolazi. Time sporije teče pa se motor slabije podmazuje. U tim hladnim startovima ZDDP koji je nakupljen na stijenkama cilindra, karikama, kapama ventila i bregastima je praktički ono što štiti od direktnog dodira metala i zaribavanja motora kada fali podmazivanja.

Moj stari auto je u zimsko jutro zakucavao kazaljku od tlaka ulja na max već pri 2000 okretaja. Toliko nije bilo u blokadi na potpuno zagrijan motor.

Zadnje izmijenjeno od: medo. 14.04.2022. u 23:53.
medo je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2022., 07:52   #60743
stitrek
Banned

Citiraj:

Hladan motor ima puno veće tlakove ulja pri istim okretajima nego zagrijan motor. Ljudi misle da veći tlak znači bolje podmazivanje ali je zapravo obrnuto. U hladno jutro ulje je kao med pa nabija veći tlak kroz uske uljne kanale jer teško prolazi. Time sporije teče pa se motor slabije podmazuje. U tim hladnim startovima ZDDP koji je nakupljen na stijenkama cilindra, karikama, kapama ventila i bregastima je praktički ono što štiti od direktnog dodira metala i zaribavanja motora kada fali podmazivanja.
Ispravan motor se najvise trosi prilikom hladnog starta, zato je bitno u hladnim podrucjima koristiti ulje sa nizim viskozitetom, pogotovo ako je automobil duze vremena ne vozen.

MoS2 ima slicna svojstva kao i antiftikcijski aditivi u ulju, tako sto ostavlja tanki sloj zastite dok uljni film sa odredenim tlakom ne dode do podrucja velikog opterecenja (temeljni lezajevi, lezajevi klipnjaca te razvod ventila)

Uz to preporucljivo je kod izmjene ulja i filtera, prije montaze filtera, napuniti ga uljem tako da prilikom paljenja motor nekoliko sekundi manje popunjava prazni prostor u filteru.
Ulje uvijek lijevati na maksimum oznacenom levelu, pogotovo kod sportske voznje po zavojima i snaznim kocenjima, na taj nacin se sprijecava da pumpa ulja povuce zrak prilikom naglog pomicanja ulja u karteru.
Staro 15.04.2022., 10:32   #60744
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Eto Scotty kaže da rade .

Staro 15.04.2022., 14:57   #60745
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Staro 15.04.2022., 16:07   #60746
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Eto. Corrado je super auto ali na žalost nije lijep kao njegov prethodnik karmann ghia.

Čini se da ipak aditivi imaju smisla.
Staro 15.04.2022., 16:53   #60747
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Imaju smisla ako je auto održavan kao sto je lik naveo odmah na početku.
Ali, izjava da 1KS pada svake godine je besmislena, ima ljudi koji inaju jako stare aute, po tome bi trebali danas imati 0KS. Plus danas FAP, mjenjači, milijun senzora itd, pitanje je koji aditivi ti neće nešto sjebat, kad i samo pogrešan antifriz može napravit 100 problema
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2022., 08:14   #60748
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Staro 17.04.2022., 10:24   #60749
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Jura bi morao dobiti masnu lovu od Toyote za ovo. Ne znam dal je zabilježeno u analima interneta nešto slično
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2022., 10:54   #60750
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Automobili

Jay Leno je to prvi javno napravio s BMW 7 Hydrogen prije 15 godina i od onda je to fora svakome tko priča o autima na vodik. Ništa neviđeno ili čudno

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme