Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.09.2011., 15:10   #1
martantoni
Registered User

Datum registracije: Aug 2009
novi HP laptop partition problem

Kupio sam jucer novi HP laptop sa prediinstaliranim win 7 home premium u sebi. Nako upisivanja osnovnih podataka, lokacija , vrijeme, jezik otvorili su se win 7. Sve je Ok i radi ali imam nesto kaj nemogu napraviti sa particijama.
Hp u win 7 pokazuje dvije particije C:win7 i D: recovery. Ok idem ja staviti paragon partition manager i imam kaj viditi.
Particije su slozene ovako. Kao prvo ima 4 primarne particije, od kojih su kako sam rekao dvije nevidljive u win 7.
Dakle prva je particija system i ta je aktivna particija, dakle prilikom boota ide prvo na nju. Druga je win 7 (koja ima 400 gb), treca je recovery, i cetvrta je HP tools. Ja sam zelio napraviti kao i na svim racunalima do sada ali druge firme, sloziti particju win 7 od oko 50 gb, a ostalo od ovih 400 gb da bude logicka particija podaci sa 350 gb. No neda mi mista napraviti zato sto imam 4 particije i to sve primarne. Ne bi htio dirate ostale particije zbog garancije jer laptop kupljen jucer, da ne bi zezali, samo bi htio tu veliku particiju C od 400 gb, razdjeliti na dvije, ali izgleda da partition table ne moze imati vise od 4 particije, tako da sam nemocan... i to je po meni jako glupo napravljeno od firme kao sto je HP...
Ima li neko nekakav savjet...
hvala...
martantoni je offline   Reply With Quote
Staro 27.10.2011., 12:44   #2
danvari
Premium
Moj komp

danvari's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor martantoni Pregled postova
Kupio sam jucer novi HP laptop sa prediinstaliranim win 7 home premium u sebi. Nako upisivanja osnovnih podataka, lokacija , vrijeme, jezik otvorili su se win 7. Sve je Ok i radi ali imam nesto kaj nemogu napraviti sa particijama.
Hp u win 7 pokazuje dvije particije C:win7 i D: recovery. Ok idem ja staviti paragon partition manager i imam kaj viditi.
Particije su slozene ovako. Kao prvo ima 4 primarne particije, od kojih su kako sam rekao dvije nevidljive u win 7.
Dakle prva je particija system i ta je aktivna particija, dakle prilikom boota ide prvo na nju. Druga je win 7 (koja ima 400 gb), treca je recovery, i cetvrta je HP tools. Ja sam zelio napraviti kao i na svim racunalima do sada ali druge firme, sloziti particju win 7 od oko 50 gb, a ostalo od ovih 400 gb da bude logicka particija podaci sa 350 gb. No neda mi mista napraviti zato sto imam 4 particije i to sve primarne. Ne bi htio dirate ostale particije zbog garancije jer laptop kupljen jucer, da ne bi zezali, samo bi htio tu veliku particiju C od 400 gb, razdjeliti na dvije, ali izgleda da partition table ne moze imati vise od 4 particije, tako da sam nemocan... i to je po meni jako glupo napravljeno od firme kao sto je HP...
Ima li neko nekakav savjet...
hvala...
Mislim da s garancijom ne ćeš imati problema. Ja sam pobrisao HP tools particiju i složio si jednu posebno

HP Pavilion dv6-6057ef; dv2

danvari je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.10.2011., 14:42   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Već se govorilo o toj HP predinstall praksi, ako imaš pc i mjesta na njemu najprije napravi backup cijelog hdd - a iz lapa da nebi izgubio pristup i startanje Recoverija sa Recovery particije.
Problem leži u činjenici o max. 4 primarne particije, extended / logičkih može biti više ali te nemogu biti boot - abilne.
Prva system je 100 Mb na kojoj je za vrijeme installa temp a kasnije sitniš sa bootloader - om.
Druga je ona na kojoj su instalirani winsi, nazovimo je W.

Nakon backupa možeš probat:
- smanji W particiju, recimo na pola
- makni W particiju na kraj slobodnog prostora a da je prije Recovery koji nesmiješ nikako micat / mijenjat
- sada ovu system povećaj / proširi do W particije
- sa W particije treba SVE kopirat na system particiju
- sa EasyBCD treba popravit da su instalirani winsi na system particiji. Prvo treba napravit backup postojećeg stanja bootloader - a, bitno je da ne izgubiš mogućnost pokretanja Recovery - ja (neki Fxx, zaboravio koji).
- ako je sve ovo poviše prošlo ok (winsi rade sa system particije) onda ti W particija ostaje "slobodna" za Data, lako je iz winsa formatiraš.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno