|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Konfiguracija lok. mreže i izlaz na internet
Molim eksperte da mi sugeriraju kako da završim jedan mali projekat. Naime u staroj trgovini je gore adsl modem-ruter koji je spojen sa računarom ,i također sa računarom ispod-pc kasa. 20 m dalje je nova trgovina u završnoj fazi. Ja sam razvukao mrežni kabal do nove trgovine od rutera te ga spojio sa DVR snimačem koji je u funkciji. Zamisao je da kada dođe novi računar njega spojim na novi ruter u novoj trgovini te se spojim sa pc kasom dole. Trenutno program DVR klijent funkcionira u lokalu ver.3.50. Do kraja mjeseca bih to trebao pustiti preko interneta kako bi se moglo pratiti iz stana. Čitao sam na internetu da je moguće na više načina, ali mene interesuje najsigurnija opcija. Nadam se da ću uz vašu pomoć korak po korak završiti započeto. Ako već ima dobar tutorijal, molim da me usmjerite na isti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nevidim di je tu problem, ako adsl priključak nije prenesen na novu lokaciju (ako je isti vlasnik ni ne treba), samo u novom prostoru stavi mrežni switch preko kojeg ćeš sve spojit. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Ok Nikky priključak adsl-a ostaje na staroj lokaciji. Na novoj lokaciji su instalirani kablovi i testirani te je spreman jedan mali linksis ruter. Tu vjerovatno neće biti problema. Mene za početak interesuju postavke (ako što treba mijenjati) na adsl modemu-ruteru. Radi se o modelu Speedtouch Thompson 546 v.6. Na istom je trenutno adresa 192.168.1.254 što sam vidio ip skenerom. Toliko za sada idem još malo proučiti korisničko uputstvo od DVR-a pa ću se javiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Opet nisi jasno napisao, jel tel. / adsl priključak ostaje u starom prostoru ili ga tel. kabelom dovodiš (premještaš) u novi prostor ? U prvoj varijanti router ostaje u starom prostoru i trebaš mrežnim kabelom do novog, u drugoj varijanti sve montiraš u novom prostoru. Napiši punu oznaku tog Linksys - a, možda je pametnije da on bude glavni router a ST546 tada postaviš u Bridge mode da bude samo modem. IP adresa 192.168.1.254 je std. za cijelu SpeedTouch seriju sa origigi fw / postavkama. Za podešavanje modema / routera je potrebno da saznaš (napišeš) koji je ISP i koji su mu parametri ADSL konekcije (VPI, VCI, . . . ). Ako je taj ST546 već radio na mreži tog ISP - a onda su spomenuti osnovni parametri već unutra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Ovako mislim da ću sad biti jasniji-opširniji. Tel linija i adsl ostaju gdje jesu, te iz tog razloga ne mogu mijenjati rutere jer linksys nije adsl modem. Čitao sam malo uputstvo od DVR-a (teško se snalazim engleskim) te tamo spominju da bi na istom trebao biti uključen DDNS. S ovom problematikom se nisam dosad susretao, te molim da mi na grubo predložite postupak korak po korak kako da dam postavke u DVR-u, te u modemu-ruteru. Trenutno je gazda tri dana odsutan tako da neću ništa raditi ovih dana, pa bih se malo pripremio za to vrijeme . |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Nebitno šta Linksys nije adsl modem i mislio sam da nije. Nisi napisao model. Mislim da je pametnije da on bude glavni router a ne ST546. Gore sam već napisao, prebaciš / postaviš ST546 u Bridge mode, na njega ide Linksys koji "drži" konekciju. DDNS nije problem uz uvjet da funkcija uredno radi u routeru, pri podešavanju DVR - a obavezno postavi fiksne mrežne postavke (korisno i za ostale kompove). O ovome imaš dovoljno primjera na Mrežama. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.04.2011. u 00:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Nikky mislim da sam shvatio tvoje rješenje, ali mislim da neće ići. Problem je što sam uspio jedva provući jedan utp kabal između trgovina. Uz njega je išao jedan stari kabal nastavljan a njega bih koristio da pustim telefon. Ovo iz razloga da ne koristim slobodnu paricu na novom kablu što vjerovatno nije preporučljivo. Nije problem nabaviću šta treba od hardvera. Onaj ruter je 4 portni ruter (mali plavi) ne znam je li BEFSR41 ili BEFVP41 jer nije trenutno ovdje. Nego reci mi jednostavan program koji koristiš za crtanje mreža pa da ti pustim sutra plan povezivanja da te ovako ne zamaram. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Za crtanje mreže instaliraj free Network Notepad ili on-line Online-Network-Diagram-Software. Za praćenje uživo koristim LookAtLan ili NetworkView, mada ima drugih boljih programa u toj kategoriji npr. Dude. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ovako sam to planirao |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
I ovo sam manje - više pretpostavio, sad su klijenti definirani. I dalje mislim da Router (u Office1) izvedeš sa ST546 + BEFSR41 a u Office2 staviš switch. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Nedavo sam posjetio prostor i utvrdio da se ne radi o ruteru nego o linksys 5-portnom sviču. Molim predlog za dva rutera, jedan na ovom mjestu 4-portni da je jednostavan za konfigurisanje i jedan meni za doma sa najboljim omjerom cijena kvalitet 6-8 port + wireless (pošto sam dobio još jednog člana PS3 s neispravim laserom), domet max 15m. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Da ne otvaram novu temu molim odgovor na par pitanja. Danas sam nabavio ruter za ovaj prostor, radi se o TL-WR340G. Njega sutra stavljam umjesto gore spomenutog adsl modema-rutera. - prvo pitanje pošto je na novom ruteru adsl priključak RJ-45 a na starom RJ-11 na koje pinove da spojim dvožilni kabal (pretpostavljam na srednje 4 i 5). - na tel. parici paralelno imam poprilično uređaja ( 3 bežična telefona, fax, 2 čitača kartica, dva alarma) i to sve funkcionira, a pitam se nije li to opterećenje ili da ne diram ništa kad to radi. Imao bih još pitanja, ali poslije dok prvo ovo riješim, hvala svima na pomoći.. Zaboravio sam reći danas je bio otvor trgovine ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 16.05.2011. u 21:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Dakle modem-router u bridge mode i TL-WR340G spajaš na njega. Vidim da te to i ranije nešto bunilo, ali u ovo definitivno ne ide telefonski kabel.
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Pomo je već sve rekao, 1 10/100M WAN Port(RJ45). |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Super, sad ste mi otvorili oči. Znači adsl modem u WAN port ostali LAN portovi za ostale računare. Onda ću to vjerovatno odraditi ovako: Skidam 4 portni adsl modem ruter. Stavljam umjesto njega adsl modem (1 port) Speedtouch 510. Iz njega kabal na WAN port rutera. Ruter ima bežičnu vezu sa PC kasa. Jedan port vodi na "glavni" računar. U drugi port dolazi mrežni kabal od DVR-a. Iz trećeg porta vodi kabal na računar u starom ofisu i ostane mi još 4 port kao rezervni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
|
Nije pametno baš PC kasu spojit bežično, rađe neki drugi komp. Ako ti "fali" mrežnih priključaka samo staviš switch i tako "proširiš" broj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Morao sam pustiti tel liniju kroz utp kabal, vidjeću u nedelju da pokušam vratiti žično (kombinovano kroz jedan kabal) znači da ovo bude privremeno rješenje. Kad smo već kod toga, izvinjavam se što nemam vremena pretražiti forum kako se najednostavnije uključi enkripcija na WLAN-u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
Neka te ne brine 100 Mb mreža + tel. u istom kabelu, to radi bez problema. Otvoriš web konfig određenog uređaja > wireless > ??? > odabereš tip (preporuka WPA2) i samostalno generirani ključ (generator WPA key). |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Dobre vijesti, još bolji odgovori, zadužio si me, ali znam i ja 10-tak .raznih zanata-oblasti pa se nadam da ću nekad biti od koristi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|