Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.11.2010., 11:32   #1
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
(riješeno) Kako skuriti dva HDD-a u 5 minuta

Dakle, slažem na stolu neku staru PIII konfiguracijicu i kako to ide već - problem, za koji naravno, nisam siguran što uzrokuje.

Sve spojeno, palim komp učitavam BIOS, sve posložim, izađem reboot, prepoznaje RAM, HDD i izgleda sve OK. Gasim konfu jer sam zaboravio spojiti CD uređaj. Spojim palim natrag i tu počne zajebavati. Ne prepoznaje niti HDD niti CD ROM.
Opet gasim, prespajam, jumpere slažem u sve moguće i nemoguće kombinacije - ništa.
Onda gasim sve, vadim van CD ROM i spajam opet i sad ne prepoznaje niti HDD. Zaključujem da je iz nekog razloga riknuo disk pa stavljam drugug.

I opet isti postupak i opet isto sranje. Otišao izgleda i drugi HDD.

Ili možda ja tu nešto krivo radim ili mi vi recite u čemu je problem ili ...

Zadnje izmijenjeno od: E-mil. 15.11.2010. u 12:05.
E-mil je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2010., 11:41   #2
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
pa jesi provjerio hardove na drugom kompu? pojma nemam, mozda su otisao IDE kontroler na ovoj P3 ploci? drugi kablovi, kakvi su naponi napajanja? da nije netko zamjenio crvenu i zutu na molexu?

Burko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.11.2010., 12:01   #3
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

HDD je definitivno gecrknuo, a kako mi izgleda, upravo je i jedan CD ROM otegnuo papke.

Disk sam isprobao u drugom kompu. Uopće se ne "pali", nema nikakvog zvuka od njega a inače se čuo malo jače.

u čemu je "fora"? Napajanje možda ili ploča u bananku?
Staro 15.11.2010., 12:07   #4
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
ajd izvadi to napajanje sa ploce pa vidi kakvi su naponi kad spojis zelenu i crnu na 20/24 pinskom konektoru. naravno, ja ocekujem da imas multimetar, inace ne znam kako ces izmjeriti.........

a da je ploca preko IDE kanala skurila hard ili optiku, to jos iskreno nisam cuo. mislim, tko zna, mozda je i to moguce jer cudni su putevi struje , ali zaista mislim da nije to toga.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 15.11.2010., 12:24   #5
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Multimetar nemam.

Drugi IDE kontroler na ploči, također ne radi. Ovaj prvi za sada prepoznaje CD ROM (ovaj kojeg nisam skurio) a diskova više nemam za isprobavanje.
Staro 15.11.2010., 12:44   #6
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Multimetar ti košta oko 45 Kn u prvom Getro/Pevec/Chipoteka/Sve Za Po Doma blizu tebe. Nije precizan u mV, ali ni ne treba ti za profesionalnu upotrebu. U svakom slučaju je jeftiniji od 20 Kg spaljenih komponenti.

Kad ga kupiš, prati upute koje ti je dao Burko.
Staro 15.11.2010., 14:32   #7
Bluzer
Premium
Moj komp

Bluzer's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
a da je ploca preko IDE kanala skurila hard ili optiku, to jos iskreno nisam cuo. mislim, tko zna, mozda je i to moguce jer cudni su putevi struje , ali zaista mislim da nije to toga.
Meni se dogodilo slično.

Matrix storage manager mi iskočio sa porukom da jedan disk u raid0 polju odlazi i idući restart je bio dim iz toga diska te kurenje preko kabela sata kontrolera, drugog diska pa čak i pržilice. Da nisam vidio, ne bi vjerovao.
Staro 17.11.2010., 13:59   #8
E-mil
Oppa Gangbang Style
Moj komp

E-mil's Avatar

Evo da zaključimo ovu temu.

Napajanje ispravno. Neispravni IDE kontroler je kriv za kurenje diskova i optike. Provjereno kod ljudi kojima se događalo isto.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno