PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Kako skuriti dva HDD-a u 5 minuta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=202901)

E-mil 15.11.2010. 11:32

(riješeno) Kako skuriti dva HDD-a u 5 minuta

Dakle, slažem na stolu neku staru PIII konfiguracijicu i kako to ide već - problem, za koji naravno, nisam siguran što uzrokuje.

Sve spojeno, palim komp učitavam BIOS, sve posložim, izađem reboot, prepoznaje RAM, HDD i izgleda sve OK. Gasim konfu jer sam zaboravio spojiti CD uređaj. Spojim palim natrag i tu počne zajebavati. Ne prepoznaje niti HDD niti CD ROM.
Opet gasim, prespajam, jumpere slažem u sve moguće i nemoguće kombinacije - ništa.
Onda gasim sve, vadim van CD ROM i spajam opet i sad ne prepoznaje niti HDD. Zaključujem da je iz nekog razloga riknuo disk pa stavljam drugug.

I opet isti postupak i opet isto sranje. Otišao izgleda i drugi HDD.

Ili možda ja tu nešto krivo radim ili mi vi recite u čemu je problem ili ...

Burko 15.11.2010. 11:41

pa jesi provjerio hardove na drugom kompu? pojma nemam, mozda su otisao IDE kontroler na ovoj P3 ploci? drugi kablovi, kakvi su naponi napajanja? da nije netko zamjenio crvenu i zutu na molexu?

E-mil 15.11.2010. 12:01

HDD je definitivno gecrknuo, a kako mi izgleda, upravo je i jedan CD ROM otegnuo papke.

Disk sam isprobao u drugom kompu. Uopće se ne "pali", nema nikakvog zvuka od njega a inače se čuo malo jače.

u čemu je "fora"? Napajanje možda ili ploča u bananku?

Burko 15.11.2010. 12:07

ajd izvadi to napajanje sa ploce pa vidi kakvi su naponi kad spojis zelenu i crnu na 20/24 pinskom konektoru. naravno, ja ocekujem da imas multimetar, inace ne znam kako ces izmjeriti.........

a da je ploca preko IDE kanala skurila hard ili optiku, to jos iskreno nisam cuo. mislim, tko zna, mozda je i to moguce jer cudni su putevi struje :), ali zaista mislim da nije to toga.

E-mil 15.11.2010. 12:24

Multimetar nemam.

Drugi IDE kontroler na ploči, također ne radi. Ovaj prvi za sada prepoznaje CD ROM (ovaj kojeg nisam skurio) a diskova više nemam za isprobavanje.

[GOW]Nec 15.11.2010. 12:44

Multimetar ti košta oko 45 Kn u prvom Getro/Pevec/Chipoteka/Sve Za Po Doma blizu tebe. Nije precizan u mV, ali ni ne treba ti za profesionalnu upotrebu. U svakom slučaju je jeftiniji od 20 Kg spaljenih komponenti.

Kad ga kupiš, prati upute koje ti je dao Burko.

Bluzer 15.11.2010. 14:32

Citiraj:

Autor Burko (Post 1778792)
a da je ploca preko IDE kanala skurila hard ili optiku, to jos iskreno nisam cuo. mislim, tko zna, mozda je i to moguce jer cudni su putevi struje :), ali zaista mislim da nije to toga.

Meni se dogodilo slično.

Matrix storage manager mi iskočio sa porukom da jedan disk u raid0 polju odlazi i idući restart je bio dim iz toga diska te kurenje preko kabela sata kontrolera, drugog diska pa čak i pržilice. Da nisam vidio, ne bi vjerovao.

E-mil 17.11.2010. 13:59

Evo da zaključimo ovu temu.

Napajanje ispravno. Neispravni IDE kontroler je kriv za kurenje diskova i optike. Provjereno kod ljudi kojima se događalo isto.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:11.