Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.02.2010., 20:37   #1
jivos
mathematics geek
Moj komp

jivos's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
(riješeno) Temperatura chipseta preko 50°C

Imam DFI Blood Iron P45-T2RS, na njoj se nalazi E8500, dva memorijska kita: OCZ Gold XTC (2x1gb) i GEIL Black Dragon (2x1gb). Grafulja je 4870 Toxic 512mb. Sve radi na default/auto postavkama u biosu, nista nije OC. Kada u idle pokrenem neki hardware monitor dobijem ove vrijednosti:

CPU tem: 28°C
System temp: 39°C
Chipset temp: 56°C
-------------------
CPU: 1,07V
CPU VTT: 1,19V
NB CORE: 1,15V
VDIMM: 1,87V

Eh sad, na Northbridge hladnjaku se nalazi naljepnica "warranty void if removed" tako da skidanje hladnjaka i stavljanje nove paste (i boljeg hladnjaka) ne dolazi u obzir. Zanima me, da li je ovo normalno za ove DFI ploce, da li trebam nesto izmjeniti u biosu. Ovo mi je prva Lanparty ploca, dosad sam uvijek imao ASUS i znam da se chipset nikada nije grijao preko 50°C pod opterecenjem, pa cak ni kad bih klokao proc i memoriju. 56° dok radi samo internet explorer, cini mi se opasnom temperaturom, sto da radim?
Staro 26.02.2010., 20:46   #2
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Nije opasna temperatura sve dok je ispod 90°C, onako ugrubo rečeno.

Ako krepa ionako imaš garanciju
Oglas

Oglas
Staro 26.02.2010., 21:41   #3
Mejzlik
tha pilot
Moj komp

Mejzlik's Avatar

Datum registracije: May 2008
Meni i na P35-T2RS takoder uredno ide preko 60°C, u ljeti mi je topliji chipset nego proc... Onako temp na prst moze biti doslovce vruc...(i mene je to ispocetka zabrinjavalo).
Jos tvoja P45 ima onaj heatpipe..., a sad koliko on kaj znaci na njoj...
Mejzlik je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2010., 23:12   #4
jivos
mathematics geek
Moj komp

jivos's Avatar

Citiraj:
Autor Mejzlik Pregled postova
Meni i na P35-T2RS takoder uredno ide preko 60°C, u ljeti mi je topliji chipset nego proc... Onako temp na prst moze biti doslovce vruc...(i mene je to ispocetka zabrinjavalo).
Jos tvoja P45 ima onaj heatpipe..., a sad koliko on kaj znaci na njoj...
Ne znaci vjerojatno nista. Bojim se i pokusati nesto klokati...

However, pogledao sam maloprije Intelov P45 Datasheet (str. 14), tamo pise da podnosi temperaturu do 103°C ().

Usput sam shvatio zasto se Northbridge toliko grije. Naime, DFI je koristio Intelove preporuke iz tog datasheeta da se za chipset dizajniraju hladnjaci koji ce se hladiti uz pomoc "Omni directional airflow" kulera sa procesora (str. 23-25). Dakle uz pomoc coolera kao sto je intelov stock cooler... .

Ja sam naravno bacio originalni hladnjak iz boxa, a na svoj proc s ponosom namontirao Zalmana CNPS-9000. Za dobrobit procesora nesvjesno sam osudio Northbridge da gori u paklu...

http://www.intel.com/Assets/PDF/designguide/319972.pdf
Staro 26.02.2010., 23:30   #5
marko_zg
Premium
Moj komp

marko_zg's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Ne bi vjerovao kolko dobar protok zraka u kucistu moze skinuti temp chipseta. U mom slucaju 8 stupnjeva tak da si pogledaj to rijesiti ak vec nisi. Ali nemoras se zabrinjavat oko te temp. Samo klokaj kolko te volja.
marko_zg je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2010., 23:59   #6
jivos
mathematics geek
Moj komp

jivos's Avatar

Citiraj:
Autor marko_zg Pregled postova
Ne bi vjerovao kolko dobar protok zraka u kucistu moze skinuti temp chipseta. U mom slucaju 8 stupnjeva tak da si pogledaj to rijesiti ak vec nisi. Ali nemoras se zabrinjavat oko te temp. Samo klokaj kolko te volja.
Ne zabrinjavam se ja oko te temperature, nego znam da se ona moze lako povecati za 30-ak stupnjeva u loadu.

U medjuvremenu sam odlucio ipak zamjeniti hladnjak na chipsetu. Na netu sam vidio da ima mjesta za bolji hladnjak. Briga me za garanciju. Ovaj lik dolje na slici je imao isti problem kao i ja. Zamjenio je originalni hladnjak sa THERMALRIGHT HR-05 SLI/IFX (u linksu 180kn) i nema problema sa grijanjem. Taman ima dovoljno mjesta izmedju cpu hladnjaka i grafulje.

http://i37.tinypic.com/8vy8wl.jpg ()

Staro 27.02.2010., 00:01   #7
marko_zg
Premium
Moj komp

marko_zg's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Onda si sve rijesio. Samo si jos jednom odmjeri jel ti se isplati gubiti jamstvo zbog toga kada kazes da je na hladnjaku naljepnica.
marko_zg je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2010., 09:42   #8
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor marko_zg Pregled postova
Onda si sve rijesio. Samo si jos jednom odmjeri jel ti se isplati gubiti jamstvo zbog toga kada kazes da je na hladnjaku naljepnica.
Upravo to.

Garanciju, pogotovo ako imaš preko 1 godine, nije za bacit nikako. Komponenta koja je najčešće krepala u mojim saznanjima je upravo matična ploča, a onda se za nekih 1000kn ipak isplati pržit na 80°C. Moje mišljenje.
Staro 27.02.2010., 12:47   #9
Vrga
Lalalallalaaaaaa

Vrga's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
ja na svojoj matičnoj više tak i tak nemam gare, tak da sam lijepo skinuo heatsink s čipseta i vid vraga gore... termalna... neznam. to nije nitio onaj "gunk" što je intel stavljo. nekakva gumena elastična plohica tanja od milimetra. mislio da ću morat skidat mukotrpno, stavim skalpel pod rub da prvi sloj malo zagrebem a kad ono, elastično govance.

hitio gore ceramique i radi ko bog XD
Vrga je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2010., 20:48   #10
jivos
mathematics geek
Moj komp

jivos's Avatar

Pazljivo sam skinuo naljepnicu neostecenu i lijepo ju stavio na foliju i u kutiju s njom... Skinuo i hladnjak, kad ono ispod guma za zvakanje, wtf? Vrag mi nije dao mira, skinem to gumeno sranje, uzmem malo alkohola ocistim cip, ocistim i ispoliram taj originalni hladnjak i namazem Artic silver 5 (onako cisto radi probe).

Evo gledam i ne mogu da vjerujem. Temperatura ne prelazi 45° C. Hm, toliko o kvaliteti komponenti na ploci (kakvi li su samo kondenzatori). Uglavnom, jedva cekam da mi stigne thermalright...

Sve sam slikao: skidanje naljepnice, skladistenje naljepnice, skidanje hladnjaka, ciscenje chipa, temperature...

Kad stigne thermalright, poslikat cu montiranje, nove temperature i stavit cemo tu kao zaseban post.

Hvala na sugestijama i pomoci, pogotovu na savjetu zbog garancije. Imao sam to na umu prilikom pazljivog skidanja naljepnice.

Pozdrav.

Zadnje izmijenjeno od: jivos. 27.02.2010. u 21:06.
jivos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.02.2010., 00:37   #11
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pa ne trebas se cudit, na manje vise (na svim) ploca/grafa je uvijek u igri "guma za zvakanje"!
Staro 28.02.2010., 01:14   #12
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Jel toliko tesko tim proizvodjacima kupiti par tona neke malo bolje termalne paste i stavljat to na svoje maticne ploce/graficke kartice? I nek povise cijenu 50kn,al' bar ne izgubis garu(jer ne moras skidati hladnjak). A cak ce i biti u plusu,jer kad se narucuju velike kolicine i kad si pravna osoba puno jeftinije te ispadne .

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 28.02.2010., 13:08   #13
Vrga
Lalalallalaaaaaa

Vrga's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
je. njima se ne isplati. što prije neki model odapne to je veća šansa da će se kupiti neki noviji(bilo skuplji bilo jeftiniji) model.
Vrga je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno