![]() |
(riješeno) Temperatura chipseta preko 50°C
Imam DFI Blood Iron P45-T2RS, na njoj se nalazi E8500, dva memorijska kita: OCZ Gold XTC (2x1gb) i GEIL Black Dragon (2x1gb). Grafulja je 4870 Toxic 512mb. Sve radi na default/auto postavkama u biosu, nista nije OC. Kada u idle pokrenem neki hardware monitor dobijem ove vrijednosti:
CPU tem: 28°C System temp: 39°C Chipset temp: 56°C ------------------- CPU: 1,07V CPU VTT: 1,19V NB CORE: 1,15V VDIMM: 1,87V Eh sad, na Northbridge hladnjaku se nalazi naljepnica "warranty void if removed" tako da skidanje hladnjaka i stavljanje nove paste (i boljeg hladnjaka) ne dolazi u obzir. Zanima me, da li je ovo normalno za ove DFI ploce, da li trebam nesto izmjeniti u biosu. Ovo mi je prva Lanparty ploca, dosad sam uvijek imao ASUS i znam da se chipset nikada nije grijao preko 50°C pod opterecenjem, pa cak ni kad bih klokao proc i memoriju. 56° dok radi samo internet explorer, cini mi se opasnom temperaturom, sto da radim? |
Nije opasna temperatura sve dok je ispod 90°C, onako ugrubo rečeno.
Ako krepa ionako imaš garanciju :) |
Meni i na P35-T2RS takoder uredno ide preko 60°C, u ljeti mi je topliji chipset nego proc... Onako temp na prst moze biti doslovce vruc...(i mene je to ispocetka zabrinjavalo).
Jos tvoja P45 ima onaj heatpipe..., a sad koliko on kaj znaci na njoj... |
Citiraj:
However, pogledao sam maloprije Intelov P45 Datasheet (str. 14), tamo pise da podnosi temperaturu do 103°C (:respekt:). Usput sam shvatio zasto se Northbridge toliko grije. Naime, DFI je koristio Intelove preporuke iz tog datasheeta da se za chipset dizajniraju hladnjaci koji ce se hladiti uz pomoc "Omni directional airflow" kulera sa procesora (str. 23-25). Dakle uz pomoc coolera kao sto je intelov stock cooler... :nono:. Ja sam naravno bacio originalni hladnjak iz boxa, a na svoj proc s ponosom namontirao Zalmana CNPS-9000. Za dobrobit procesora nesvjesno sam osudio Northbridge da gori u paklu... :hitthewal: http://www.intel.com/Assets/PDF/designguide/319972.pdf |
Ne bi vjerovao kolko dobar protok zraka u kucistu moze skinuti temp chipseta. U mom slucaju 8 stupnjeva tak da si pogledaj to rijesiti ak vec nisi. Ali nemoras se zabrinjavat oko te temp. Samo klokaj kolko te volja.
|
Citiraj:
U medjuvremenu sam odlucio ipak zamjeniti hladnjak na chipsetu. Na netu sam vidio da ima mjesta za bolji hladnjak. Briga me za garanciju. Ovaj lik dolje na slici je imao isti problem kao i ja. Zamjenio je originalni hladnjak sa THERMALRIGHT HR-05 SLI/IFX (u linksu 180kn) i nema problema sa grijanjem. Taman ima dovoljno mjesta izmedju cpu hladnjaka i grafulje. http://i37.tinypic.com/8vy8wl.jpg (:respekt:) :goodnite: |
Onda si sve rijesio. Samo si jos jednom odmjeri jel ti se isplati gubiti jamstvo zbog toga kada kazes da je na hladnjaku naljepnica. :chears:
|
Citiraj:
Garanciju, pogotovo ako imaš preko 1 godine, nije za bacit nikako. Komponenta koja je najčešće krepala u mojim saznanjima je upravo matična ploča, a onda se za nekih 1000kn ipak isplati pržit na 80°C. Moje mišljenje. |
ja na svojoj matičnoj više tak i tak nemam gare, tak da sam lijepo skinuo heatsink s čipseta i vid vraga gore... termalna... neznam. to nije nitio onaj "gunk" što je intel stavljo. nekakva gumena elastična plohica tanja od milimetra. mislio da ću morat skidat mukotrpno, stavim skalpel pod rub da prvi sloj malo zagrebem a kad ono, elastično govance.
hitio gore ceramique i radi ko bog XD |
Pazljivo sam skinuo naljepnicu neostecenu i lijepo ju stavio na foliju i u kutiju s njom... :fiju: Skinuo i hladnjak, kad ono ispod guma za zvakanje, wtf? Vrag mi nije dao mira, skinem to gumeno sranje, uzmem malo alkohola ocistim cip, ocistim i ispoliram taj originalni hladnjak i namazem Artic silver 5 (onako cisto radi probe).
Evo gledam i ne mogu da vjerujem. Temperatura ne prelazi 45° C. Hm, toliko o kvaliteti komponenti na ploci (kakvi li su samo kondenzatori). Uglavnom, jedva cekam da mi stigne thermalright... Sve sam slikao: skidanje naljepnice, skladistenje naljepnice, skidanje hladnjaka, ciscenje chipa, temperature... Kad stigne thermalright, poslikat cu montiranje, nove temperature i stavit cemo tu kao zaseban post. :beer: Hvala na sugestijama i pomoci, pogotovu na savjetu zbog garancije. Imao sam to na umu prilikom pazljivog skidanja naljepnice.:fala: Pozdrav.:beer: |
Pa ne trebas se cudit, na manje vise (na svim) ploca/grafa je uvijek u igri "guma za zvakanje"!
|
Jel toliko tesko tim proizvodjacima kupiti par tona neke malo bolje termalne paste i stavljat to na svoje maticne ploce/graficke kartice? I nek povise cijenu 50kn,al' bar ne izgubis garu(jer ne moras skidati hladnjak). A cak ce i biti u plusu,jer kad se narucuju velike kolicine i kad si pravna osoba puno jeftinije te ispadne :).
|
je. njima se ne isplati. što prije neki model odapne to je veća šansa da će se kupiti neki noviji(bilo skuplji bilo jeftiniji) model.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:25. |