Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.05.2008., 16:46   #1
~Matija~
Registered User

Datum registracije: Dec 2007
Sporo računalo [ slabe performanse ]

Pozdrav,

Kao što naslov kaže, računalo mi je presporo! Kako sporo? - kao prvo ulazak u windowse traje oko minutu i pol (znači samo učitavanje OS-a ). Zatim pri ulogiravanju trebam čekati nekih 10 sec, da se svi procesi učitaju. U radu sa zahtjevnijim programima očiti je nedostatak jačine računala ( odnosno vidi se da štuca, odnosno ne radi kako bi trebao - 10 puta slabije računalo uđe u windowse za 5 sekundi, te na istim programima nema problema dok se ne počne masovno ubacivati elemente, no to je vezano uz samu memoriju ).

Što sam napravio?

- promjenio sam diskove ( od veličine 40 GB pa sve do 500 GB, te probao na istom disku koje koristi staro računalo ) - ništa nije pomoglo
- zamjenjivao sam SATA controlere - ništa
- stavio sam disk na PATA-u - ništa
- rasturio sam windowse na cca 200 MB - ništa
- ostavio sam normalne windowse, ali bez nepotrebnih procesa - ništa
- matična je flash-ana , zbog drugog problema.. ( bio sa grafičkom problem )
- koristio sam samo jedan stick memorije ( u slučaju da je OS bunilo 4GB memorije ) - ništa nije pomoglo

Uglavnom, do sada nisam nikada imao intel, a nije ni moj frend, pa moram gnjaviti vas :S ( gomen ). Kada odem na NERO toolkits, onda mi javi da mi je BUS na brzini 333MHz, a isto tako mi napravi i CPU-z ( vidi slike dolje ). No, SISandra ( programčić ) mi ispiše podatke napisane ispod ( no, vezano uz BUS, program kaže da imam 1.33GHz ).

Evo konfiguracije i mjerenja:

Code:
Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E6750  @ 2.66GHz
Speed : 2.67GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Dual-Core
Internal Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, Inclusive, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 4MB, ECC, Synchronous, ATC, 16-way, Inclusive, 64 byte line size, 2 threads sharing
System
System : Gigabyte Technology Co., Ltd. P35C-DS3R
Chipset 1
Model : Giga-Byte (Bearlake) Processor to I/O Controller
Front Side Bus Speed : 4x 333MHz (1.33GHz)
Total Memory : 2GB DDR3
Memory Bus Speed : 2x 400MHz (800MHz)
Video System
Adapter : NVIDIA GeForce 8800 GT 
ASUS EN8800GT TOP/512 700MHz
Operating System(s)
Windows System : Microsoft Windows XP (2002) Professional 5.01.2600 (Service Pack 2)
Mjerenja sa CPU-Z:

Nadam se da će netko znati što ne valja sa mojim računalom :s, jer je sporost nevjerojatno iritantna >_<..

U slučaju da nisam dao potrebne podatke, neće mi biti problem dodati iste! Ako je ovo na krivom mjestu, ispričavam se.. ( što se tiče offtopic-a )

Eto, ja mislim da sam napravio što sam znao i umio, a sada stvar ostavljam najboljima..

Cya
~Matija~ je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2008., 17:00   #2
pipe
Bill Gates
Moj komp

pipe's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Sigurno je Hard disk u PIO modu.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.05.2008., 17:12   #3
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Hmm neznam baš ako je mjenjao više diskova da su svi u PIO modu mi je fishy...

Sad se više nesjećam kako pokazuje CPU-Z za intele ali dal treba on 400 pokazivati ili bi mu trebao biti 800 (za brzinu memorije)...?
Staro 04.05.2008., 17:35   #4
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
dobro prepoznaje memu.
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2008., 17:44   #5
Hektor
Registered User

Ne vjerujem da nisi probao ali možda ipak pomognem...ako koristiš adsl u bridge modu upiši u mrežnu karticu fixnu ip adresu.
Riskiram pljuvanje po svojoj malenkosti ali probaj instalirati Vistu, možda se bude bolje slagala sa tvojim hardverom.
Hektor je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2008., 18:16   #6
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a to bi moglo pomoci kod samog boota (ako mu je DHCP na routeru prespor kod dodjeljivanja IP adrese) ali nikako ne moze biti razlog tolike sporosti kompa i kasnije.
uza sve ovo sto je pokusao problem moze biti jedino hardverske prirode jer nista softverski ga ne bi slijedilo kroz sve te nove win.
cak i kad bi vista nekako magijom radila bolje to je samo zanemarivanje problema koji postoji.
kako su sve komponente ocito prilicno nove i imaju garanciju najpametnije bi ipak bilo pronaci krivca i zamjeniti ga

IMO krivac je gotovo sigurno ploca, bilo da je ista neispravna ili da ima gadnih problema s nekom od komponenti. za pocetak istu isprobati s drugim ramom i grafickom.
od ostalog je mala sansa da napajanje daje dosta lose napone, neki diskovi na to reagiraju uzasnom sporoscu, to bi objasnilo lose performanse cijele kante.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2008., 18:32   #7
2145
o.O
Moj komp

2145's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Može bit i pregrijavanje (makar čisto sumnjam), a možda cijelo vrijeme instaliraš Winse s instalacijskog diska koji ne valja. Ako već nisi, probaj nabaviti drugi instalacijski disk.
2145 je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2008., 19:51   #8
~Matija~
Registered User

MM,, imam original Windows XP, pa sam uvijek instalirao sa tim. No , prešao sam i na tamnu stranu ali svejedno ne radi.

Što se tiče ovog sa mrežnom.. sada sam se sjetio, da kada restartam router i imam puno aplikacija upaljene ( možda ovo nema veze sa aplikacijama, već sa dohvaćanjem ip-a i ostalih potrebnih podataka ? ), onda mi se zna zablokati računalo ( freeze na 2-3 sec ), a to znam jer uvijek imam upaljen winamp, pa mi glazba stane, odnosno, ima efekt kao sa pokvarenim cdom.

Sada nemam vremena za to ( mijenjanje komponenata ), no ideje su uvijek dobrodošle pa bih volio da, ako netko ima nešto novo, slobodno napiše ovdje.

Stvarno sam mislio instalirati vistu, ali nemam origigi :'(.. Morat ću na faks po legalnu kopiju OS-a.

Uglavnom da riješimo neke sugestije:
- nije napajanje
- nije PIO mode
- nije memorija
- nije ni zagrijavanje

Ja mislim da mi je ploča totalno loša.. :s
Staro 05.05.2008., 09:00   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Koji BIOS imaš na ploči? Meni je nedavno F11 zblesirao cijeli komp pa sam se vratio na F6 s kojim je i došla (ploča je rev. 1.0).
Staro 05.05.2008., 12:02   #10
~Matija~
Registered User

F10, Rev: A2
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme