|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2007
|
Sporo računalo [ slabe performanse ]
Pozdrav, Kao što naslov kaže, računalo mi je presporo! Kako sporo? - kao prvo ulazak u windowse traje oko minutu i pol (znači samo učitavanje OS-a ). Zatim pri ulogiravanju trebam čekati nekih 10 sec, da se svi procesi učitaju. U radu sa zahtjevnijim programima očiti je nedostatak jačine računala ( odnosno vidi se da štuca, odnosno ne radi kako bi trebao - 10 puta slabije računalo uđe u windowse za 5 sekundi, te na istim programima nema problema dok se ne počne masovno ubacivati elemente, no to je vezano uz samu memoriju ). Što sam napravio? - promjenio sam diskove ( od veličine 40 GB pa sve do 500 GB, te probao na istom disku koje koristi staro računalo ) - ništa nije pomoglo - zamjenjivao sam SATA controlere - ništa - stavio sam disk na PATA-u - ništa - rasturio sam windowse na cca 200 MB - ništa - ostavio sam normalne windowse, ali bez nepotrebnih procesa - ništa - matična je flash-ana , zbog drugog problema.. ( bio sa grafičkom problem ) - koristio sam samo jedan stick memorije ( u slučaju da je OS bunilo 4GB memorije ) - ništa nije pomoglo Uglavnom, do sada nisam nikada imao intel, a nije ni moj frend, pa moram gnjaviti vas :S ( gomen ). Kada odem na NERO toolkits, onda mi javi da mi je BUS na brzini 333MHz, a isto tako mi napravi i CPU-z ( vidi slike dolje ). No, SISandra ( programčić ) mi ispiše podatke napisane ispod ( no, vezano uz BUS, program kaže da imam 1.33GHz ). Evo konfiguracije i mjerenja: Code:
Processor Model : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz Speed : 2.67GHz Cores per Processor : 2 Unit(s) Threads per Core : 1 Unit(s) Type : Dual-Core Internal Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, Inclusive, 64 byte line size L2 On-board Cache : 4MB, ECC, Synchronous, ATC, 16-way, Inclusive, 64 byte line size, 2 threads sharing System System : Gigabyte Technology Co., Ltd. P35C-DS3R Chipset 1 Model : Giga-Byte (Bearlake) Processor to I/O Controller Front Side Bus Speed : 4x 333MHz (1.33GHz) Total Memory : 2GB DDR3 Memory Bus Speed : 2x 400MHz (800MHz) Video System Adapter : NVIDIA GeForce 8800 GT ASUS EN8800GT TOP/512 700MHz Operating System(s) Windows System : Microsoft Windows XP (2002) Professional 5.01.2600 (Service Pack 2) ![]() ![]() Nadam se da će netko znati što ne valja sa mojim računalom :s, jer je sporost nevjerojatno iritantna >_<.. U slučaju da nisam dao potrebne podatke, neće mi biti problem dodati iste! Ako je ovo na krivom mjestu, ispričavam se.. ( što se tiče offtopic-a ) Eto, ja mislim da sam napravio što sam znao i umio, a sada stvar ostavljam najboljima.. Cya |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Bill Gates
Datum registracije: Jan 2007
|
Sigurno je Hard disk u PIO modu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Hmm neznam baš ako je mjenjao više diskova da su svi u PIO modu mi je fishy... ![]() Sad se više nesjećam kako pokazuje CPU-Z za intele ali dal treba on 400 pokazivati ili bi mu trebao biti 800 (za brzinu memorije)...? ![]()
![]() |
#5 |
Registered User
|
Ne vjerujem da nisi probao ali možda ipak pomognem...ako koristiš adsl u bridge modu upiši u mrežnu karticu fixnu ip adresu. Riskiram pljuvanje po svojoj malenkosti ali probaj instalirati Vistu, možda se bude bolje slagala sa tvojim hardverom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
a to bi moglo pomoci kod samog boota (ako mu je DHCP na routeru prespor kod dodjeljivanja IP adrese) ali nikako ne moze biti razlog tolike sporosti kompa i kasnije. uza sve ovo sto je pokusao problem moze biti jedino hardverske prirode jer nista softverski ga ne bi slijedilo kroz sve te nove win. cak i kad bi vista nekako magijom radila bolje to je samo zanemarivanje problema koji postoji. kako su sve komponente ocito prilicno nove i imaju garanciju najpametnije bi ipak bilo pronaci krivca i zamjeniti ga ![]() IMO krivac je gotovo sigurno ploca, bilo da je ista neispravna ili da ima gadnih problema s nekom od komponenti. za pocetak istu isprobati s drugim ramom i grafickom. od ostalog je mala sansa da napajanje daje dosta lose napone, neki diskovi na to reagiraju uzasnom sporoscu, to bi objasnilo lose performanse cijele kante. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
MM,, imam original Windows XP, pa sam uvijek instalirao sa tim. No , prešao sam i na tamnu stranu ![]() Što se tiče ovog sa mrežnom.. sada sam se sjetio, da kada restartam router i imam puno aplikacija upaljene ( možda ovo nema veze sa aplikacijama, već sa dohvaćanjem ip-a i ostalih potrebnih podataka ? ), onda mi se zna zablokati računalo ( freeze na 2-3 sec ), a to znam jer uvijek imam upaljen winamp, pa mi glazba stane, odnosno, ima efekt kao sa pokvarenim cdom. Sada nemam vremena za to ( mijenjanje komponenata ), no ideje su uvijek dobrodošle pa bih volio da, ako netko ima nešto novo, slobodno napiše ovdje. Stvarno sam mislio instalirati vistu, ali nemam origigi :'(.. Morat ću na faks po legalnu kopiju OS-a. Uglavnom da riješimo neke sugestije: - nije napajanje - nije PIO mode - nije memorija - nije ni zagrijavanje Ja mislim da mi je ploča totalno loša.. :s |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Koji BIOS imaš na ploči? Meni je nedavno F11 zblesirao cijeli komp pa sam se vratio na F6 s kojim je i došla (ploča je rev. 1.0).
![]() |
#10 |
Registered User
|
F10, Rev: A2 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|