Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.05.2007., 09:52   #1
TheProfiler
Gamer 2 the Bone
Moj komp

TheProfiler's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Teorijsko pitanje...i malo glupo...

Budući da sam sad sav u overclocku imam jedno malo čudno pitanje...
Ovih dana namjeravam kloknut proc na 3.5, dakle temperatura oko 55-57 stupnjeva, matične oko 45. Zatim ću pokrenut orthos i vrtit ga 24 sata (ako prođe)...
Pitanje je: da li postoji (i najmanja mogućnost) da se nešto zapali (ne samo pregori), jer će komp vtit stress testove cijelo vrijeme a mene u međuvremenu neće bit doma (posao, treninzi, kave, šopinzi, whatever, doma samo prespavam ako i to)...
Npr, da ga ostavim da vrti orthos cijeli vikend dok spavam kod cure, tako da me skoro 2 dana neće bit doma...
Znam da ako i nešto pregori komp. će se (trebao bi) samo se ugasit...ali što ako...?
Staro 17.05.2007., 10:23   #2
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
/pokusavanje otimanja dojmu on

ne mogu se oteti dojmu da vlada ogromna navala ovakvih topica.

sto bi bilo kad bi bilo, samo u teoriji, jer bi se to moglo prenjet na praksu ako bi teoretski postojala teorija teoretske prakse.

I tipa "kupit cu novi proc, do kolko cu ga moc klokat?", "za kolko se poveca temperatura kad klokam?".... i da sad ne nabrajam.

/pokusavanje otimanja dojmu off

A sad da odgovorim na pitanje: naravno da postoji mogucnost, ali je vrlo mala, kao sto bi mogao curit plin kad nisi kod kuce, ili puknit cijev od vodovodnih instalacija.... Ukljuci u biosu da ti ugasi komp ak proc predje odredjenu temperaturu i cao. Kvalitetno napajanje imas, njemu se ne bi trebalo nista desit.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.05.2007., 10:23   #3
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Ako su voltaže postavljene u granicama zdravog razuma,nema straha od bilo kakvog pregorijevanja komponenti...naravno,nadam se da nešto hladi te komponente.

Što se "požara" tiče,teško...gotovo nemoguće,ali ne mogu to u potpunosti demantirat.Ukoliko dođe do pregorijevanja određenih komponenti,izgori 1 mosfet ili kondić,i tu priča s upaljenim kompjuterom završava...tako da nema straha,osim dima i smrada.

No opet ponavljam,sve je moguće,ako se ima nešto zapalit u tih 3 sec koliko kondić ili mosfet ili bilo koji drugi čip gori,može se zapalit...ali ako ćemo ulazit u statistiku,to je vrlo,vrlo rijedak slučaj...

Nema ti šta izgorit,i da izgori...kažem,komp se instantno gasi i tu završava priča...ostaje samo smrad.

No nije mi jasno što ćeš ostavljat komp da radi preko vikenda ako te nema,i to Orthos...

Odvrti ti fino Orthos dok spavaš,tih 8-10h...ili prekineš u podne,na 12-13h sati rada...to je dovoljno,ako to prođe,nema sumnje da je komp stabilan.
Staro 17.05.2007., 10:27   #4
Don
je gladan!
Moj komp

Don's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
Ako su voltaže postavljene u granicama zdravog razuma,nema straha od bilo kakvog pregorijevanja komponenti...naravno,nadam se da nešto hladi te komponente.

Što se "požara" tiče,teško...gotovo nemoguće,ali ne mogu to u potpunosti demantirat.Ukoliko dođe do pregorijevanja određenih komponenti,izgori 1 mosfet ili kondić,i tu priča s upaljenim kompjuterom završava...tako da nema straha,osim dima i smrada.

No opet ponavljam,sve je moguće,ako se ima nešto zapalit u tih 3 sec koliko kondić ili mosfet ili bilo koji drugi čip gori,može se zapalit...ali ako ćemo ulazit u statistiku,to je vrlo,vrlo rijedak slučaj...

Nema ti šta izgorit,i da izgori...kažem,komp se instantno gasi i tu završava priča...ostaje samo smrad.

No nije mi jasno što ćeš ostavljat komp da radi preko vikenda ako te nema,i to Orthos...

Odvrti ti fino Orthos dok spavaš,tih 8-10h...ili prekineš u podne,na 12-13h sati rada...to je dovoljno,ako to prođe,nema sumnje da je komp stabilan.
a vidim da ti imaš iskustva kad se priča o pregrijavanju
Staro 17.05.2007., 10:39   #5
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor don Pregled postova
a vidim da ti imaš iskustva kad se priča o pregrijavanju
A čuj...bilo je svega Neću o tome,da nebi onu gore spomenutu statistiku iz "vrlo,vrlo rijedak" promjenio u "čuj,***iga,svakom se dogodi"

Bilo je malo voltmoda,previše...
Staro 17.05.2007., 10:54   #6
Renesis
Ex-Gastarbajter
Moj komp

Renesis's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
malo je relativan pojam

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge