|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Jel ima gdje u hr za kupit peltiera ...
a da nisu neki kikiriki kao oni iz chipoteke ... bar 100W pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
motocross
Datum registracije: Sep 2003
|
probaj na njuzima....bilo ih je.. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
ma mislio sam da na neku trgovinu, fino dodjes i kupis koliko os i kakvih os ... al izgleda da jedino preostaje ebay i net ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Koliko su kikiriki u chipoteci? Mislim da su slovenci imali za naručit iz nekog web shopa..dodje ti doma na adresu..to je ok..
![]() |
#6 |
Premium
|
ti kikiriki su 90kn, al nekih 60W ... e da, ak je vjerovat slici na webu, taj nije ni izoliran, znaci smece ... thx naso sam tog lika na njuzima ...170kn, 110W Al moram priznat da mi se ovo vise svidja ![]() http://cgi.ebay.de/Peltier-Element-2...QQcmdZViewItem a 20eur je vise nego ok cijena |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
izolirani su ovi iz chipoteke. tako da ne moze nista uci u njih unutra... drugo, ovaj s ebay-a daje tih 240W samo pri 16V, pri 12 daje manje, oko 160-170...
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
pa nema veze sto treba 16v, ionako za neki ozbiljniji peltier nije dovoljno napajanje u kompu i treba kemijati s dodatnim, a uostalom i na 12v bi radio znacajno bolje neko ovaj mali kikiriki, a ako zatreba uvijek ima rezerve, i ponovno, razlika u cijeni je takva da mi se uopce ne isplati gledati ovog slabijeg. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
kako ces hladiti uopce Pelta? ja znam koliko se griju ovi od 60-70W, imam 3 komada pa malo kemijao s njima, i vodeno hladjenje se jedino pokazalo pouzdano (osim ako ne zelis imati 2-3 venta koji rade na max da hlade neki rebrasti cooler nakeljen na pelta) a za te peltiere od 200W moras fakat kemijat nesto opako.... jer da bi ga ohladio moras racunati na to da hladis sve sto pelt disipira (ajmo rec tih 200W) i još DODATNO ono što upija ispod sebe, tj što pelt pokušava hladiti...jer ta toplina prolazi kroz njega također, tj. on ju samo odvodi, nije da ju on 'magično' eliminira... pa je na bloku koji to sve skupa hladi vrlo velik zadatak...
![]() |
#10 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
jep... nakraju te ispadne da moraš odvuć nekih 300W ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Pitanje je dal bi to voda mogla odvesti. A drugi načini hlađenja tople strane nisu isplativi... Mislim, tih 300W je ako na hladnijoj strani isijava 100W. A to ti je jedan C2D na defolt naponu i frekvi (s obzirom da Intel TDP rangira kao 85% stvarne potrošnje?). |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
..dno
Datum registracije: Sep 2005
|
Namjeravao sam neku kombinaciju s peltierom al s time da ne hladi direktno proc nego da hladi vodu na vodenom..
![]() |
#15 | ||
|
Citiraj:
Nemoj me krivo shvatiti, ovo pišem zaista kao dobronamjeran savjet, nekad je bolje upasti u 'prosječnost', u ovome slucaju: umjesto da potrošiš 100-150 kn na pelta, pa preko 500 kn na vodeno neko osnovno... tj oko 700-800 kn da to sve proradi.. zar nije bolje da kupiš prosječnu grafičku karticu? ova integrirana koju imas ti jede RAM a vjerojatno zamara CPU i NB više nego neka klasična vga kartica... pa i to grije CPU nepotrebno.... jer mislim da je nekako prioritet posloziti komp pa onda tek ici u borbu za tih par stupnjeva C(citaj dolje), kao kad bi netko kupio polovan auto pa isao prvo u nabavku alu felgi a oko mašine ima još dosta posla da se dovede u red (ali pošto mašinu ima svatko a felge ipak još ne, onda bolje piknut njih pa imati nešto 'special', ne? a lako za nesredjenu mašinu koja je skrivena pod haubom... ![]() Citiraj:
temp vode je pala za 1C, a taj pelt je vukao dosta struje, njega su morala hladiti dva venta na max brzini, tu dolazimo do pojma buke i slicno, mjesta koje to zauzima u kucistu... a sve zbog 1C, naravno da sam sve maknuo, nema smisla, tj razlika za proc izmedju 30 i 31C je nikakva. ![]()
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 15.04.2007. u 08:50. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Vidim da se vodi žestoka rasprava, ali meni ideja uopce nije hladiti komp (procesor) s peltierima. Vec bih pokusao neki sistem klime slozit, originalna ideja je za auto, pa mi treba par komada, tj. 4 malo jacih (jel lako je jaceg vrtiti na manjoj struji, al kako slabijeg nafrljiti vise ak treba ...) a posto nema smisla fantazirati jel bi radilo il nebi, i koliko bi hladilo i kako, najbolje isprobati u praksi i rjeseno ![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() Druga stvar su hobiji, zainteresiranost u nešta novoga. To nema cijenu. Mislim da to i sam shvaćaš ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Da ne spominjem koliko je to nepraktično riješenje ! Ugradnja klime u auto je 8.000 Kn +, skupo , ali sa razlogom ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
zasto je neprakticno ? zbog toga sto je za***ano za slozit, ili zato sto bi (ako sve bude radilo kako je zamisljeno) bilo sve integrirano pod haubom, konzolom, i bez ikakvih pokretnih dijelova (osim eventualno pumpe za cirkulaciju vode) radilo bez buke i direktnog opterecenja na radilici. malo si i reko, mislim da je jos i skuplje, al nema veze. klima je istestiran i provjeren proizvod u toj varijanti, ali zasto ne bi i ovo radilo ... iako nema smisla puno izmisljati dok se tako nesta ne slozi i konkretno provjeri u praksi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
|
Citiraj:
onda trošiš struju iz akumulatora nepovratno i zgasio bi ti se auto na cesti, ne bi ga ni mogao upaliti više. jer kako ce ti raditi ostale stvari za elektroniku motora nekih 10A svjetla 10-20A (moras ih imati upaljena cijelo vrijeme dok vozis) ventilator kabine 5A (ili sto vec stvara protok zraka u kabini) radio od 10A pa na više. ako imas pojacala onda moze i preko 100A debelo. i nemoj mislit ida potrosnja struje ne opterecuje radilicu.... sve čime ti opteretis akumulator, on optereti alternator, a on je pak spojen drito na radilicu....da drito, preko remena. ako ne vjeruješ, probaj upaliti auto, ugasi sve sto se da od elektronike.. i prati okretaje motora (kazaljku i zvuk mašine), tada upali kratka/duga svjetla i maglenke... pa reci da ne vidis kako kazaljka okretaja proradi i zvuk se promijeni... to zato jer u prvom mahu opteretiš alternator, a on zaguši motor.. i onda se motoru automatski poveća ler-gas da bi uspio tjerati alternator... i više goriva troši... isti efekt dobiješ kada upališ klimu, samo što onda mašinu guši kompresor klime koji je isto spojen na radilicu... tako da u tom pogledu nema neke razlike izmedju ta dva pristupa hladjenju, oboje povecava potrošnju goriva. samo sto kompresor ne trosi struju iz alternatora, kao tvoja ideja sa peltierima... eto napisao sam ovo malo dulje ali nadam se da ti je sada jasnije... ne mozes uzimati struju a da to ne ostavi posljedica... pogotovo ako mislis tjerati alternator da radi na max snazi cijelo vrijeme...nije zdravo uopce ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
A sta ako recimo imam alternator koji proizvodi 80-90-100A struje... Jasno je meni da sve to trosi struju, a samim time opterecuje alternator. Pitanje je koliko je potrebno peltiera da bi se efikasno izmjenjivala toplina u kabini, mozda ni kilovat peltiera nebi bilo dovoljno, a mozda bi bilo dovoljno i znatno manje. Tesko je bilo sta ovako govoriti napamet, posto su peltieri uglavnom koristeni za neke druge stvari, a nisam jos vidio nigdje slican zahvat tako da bih imao neke smjernice. Ako nesta uspijem iskemijati da povoljno nabavim par komada, definitivno cu isprobati koliko bi to efikasno radilo, a posto sad imam neke prioritetnije ideje, nije mi bas za glavu, pogotovo s obzirom da se ionako hladim klasicnim klimama ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Dankešen, a slikica ce sigurno biti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Banned
Datum registracije: Oct 2001
|
U svojoj karijeri sam se podosta bavio sa tim malim sranjima.Al sumasumarum dođe nakraju na ovo : pelti je za kratke staze a ne za 24/7 upotrebu! Nemojte se sada obeshrabrit.Priuštit će vam oni lijepih trenutaka.Sječam se ko da je bilo jučer kad sam zavrtio Celeronku 566 na gigahertz!!!A ono ladno za poludit.Temp proca 8C! |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
umorni starac
Datum registracije: Mar 2004
|
Koji auto, kakav motor, koliko KW, koliko ga često (x dnevno) i kako dugo (km) voziš? Imaš li možda plin itd itd... Ideja je sama po sebi interesantna, to nije nigdje u upotrebi, probaj ako imaš vremena, novca i živaca. Piši ako neletiš na probleme, naći će se među članovima i kakav stojar ili mehaničar, zar ne? Sretno, pozz! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|