Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.09.2012., 10:40   #1
Kobe
Premium
Moj komp

Kobe's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Wifi signal je slab (varira)

Pozdrav,

imam problem s wifi signalom u sobi. Imam stolno računalo sa sljedećom mrežnom karticom i njenom pripadajućom antenom:

Air Live WT-2000PCI.

IP provider mi je optima, a router je TP-Link TD-W8951ND​.

Signal je polovicu vremena izdržljivo dobar, recimo kvaliteta 80%, a snaga 50-60 % i to mi omogućuje normalan rad. Međutim, drugu polovicu vremena signal je kao na sljedećoj slici.

.

Receive link speed mi je oko 1 Mbps, jad i tuga.

Koji je dobar način da ovo rješim ? Bi li ova antena Antena D-LINK ANT24-0501C ili ova s dužim kabelom i postoljem Antena D-LINK ANT24-0501 pomogla kao reciever antena na Air Live-u umjesto one koja dođe s karticom ?

Vidio sam windsurfer rješenje iz kućne radinosti, ali router mi je kraj televizije u dnevnom boravku pa mi estetski nije lijepo da to gledam 0/24.

I ovako, ako netko zna, interesira me zašto signal varira ? Položaj antene je uvijek isti, ne zatvore se vrata po kući, router je na istom mjestu, nisu to velike varijacije, oko 15-20% u snazi, ali mi nije jasno zašto se događaju.

Zadnje izmijenjeno od: Kobe. 17.09.2012. u 10:58.
Kobe je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2012., 10:53   #2
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ova druga antena sa postoljem I kablom bi trebala rijesit problem, samo mi se cini dost skupa.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.09.2012., 10:57   #3
Kobe
Premium
Moj komp

Kobe's Avatar

A znam... A što drugo napraviti, ma dao bih novce ako će to riješiti problem, samo ne želim da to kupim, a da ne riješi problem.

U ovom trenutku snaga signala mi je znatno veća, vrata od sobe su i dalje zatvorena, ništa se nije promijenilo, nitko nije micao router, nisam pomicao antenu.

Pogledajte snagu signala u trenutku dok ovo pišem.

Kako je to moguće, sada mi je receive link speed 36 Mbps ?
Staro 17.09.2012., 11:05   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Stavi NetStumbler ili inSSIDer i pretraži band sa upaljenim i isključenim tvojim routerom, detektiraj na kojem kanalu imaš najmanje smetnji od susjeda tj. na kojem ih nema.
Potom u web konfigu routera postaviš da fiksno koristi taj kanal, preferiraj 1 ili 6 ili 11 ili čak 13.

Ova dodatna antena sa postoljem i "produžnim" može pomoći ako je pozicija kompa takva da sam sebi zaklanja onu origigi antenu. Provjeri kakav je konektor na kartici tj. jel odgovara ovaj na anteni.

EDIT: Evo ovdje bolja antena uz to duplo jeftinija:
http://www.optimum-online.hr/detalji...ktop-omni.aspx
ili ova:
http://www.optimum-online.hr/detalji...ktop-omni.aspx

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 17.09.2012. u 11:12.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2012., 11:16   #5
Kobe
Premium
Moj komp

Kobe's Avatar

Nisam iz Zagreba nažalost, morati ću jednu od tih antena onda naručiti, ako ne riješim problem preko kanala routera. Sada ću probati to s ta dva alata, pa ti javim što sam uspio. Hvala.
Staro 17.09.2012., 11:43   #6
Kobe
Premium
Moj komp

Kobe's Avatar

Probao sam sve kanale. Dosad mi je u postavkama routera bilo postavljeno AUTO za channel. Najsnažniji su mi kanali 1, 11 i 12. Kanal 11 mi se čini pinku jači od 1 i 12 pa sam sada njega postavio. Trenutno mi je link quality 97%, a signal strenth 68% što je zadovoljavajuće.

Moguće da je snaga signala znala varirati jer je router u AUTO modu skakao po kanalima, pa bi jedan trenutak bio na jačima, a drugi na slabijima. Nadam se da će sad signal biti stabilan.

Zadnje izmijenjeno od: Kobe. 17.09.2012. u 12:02.
Staro 17.09.2012., 12:13   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A kad ugasiš svoj router na kojim kanalima su najjači susjedi ?
Ako su oko 6. onda ovo gore stoji.
Staro 17.09.2012., 12:27   #8
Kobe
Premium
Moj komp

Kobe's Avatar

Iz sobe u kojoj mi se nalazi ovo računalo ne hvatam niti jedan WiFi signal osim vlastitoga.

Međutim, router je u dnevnom boravku, a tamo hvatam uz svoj još 4 WiFi signala.
Dva su na kanalu 11, a ostala dva su na kanalu 1 i 13.

Susjedi dakle nisu oko 6. Ne znam što si htio reći s tim, očito znaš o ovome dosta više od mene pa reci koja je caka, želim naučiti

Postoji i online alat za testiranje WiFi signala, zove se Meraki WiFi Stumbler. Slučajno sam ga otkrio pa ako kome zatreba stavio sam link.

I sada mi se događaju varijacije u snagi signala, iako je kanal fiksan. Nije mi jasno...
Staro 17.09.2012., 12:35   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Dakle, ako sa ugašenim svojim routerom susjede imaš na 1, 11 i 13 kanalu onda svoj postavi na 6. Na taj način si se odmakao od smetnji i dobit ćeš max. moguće.
Ako to nije dovoljno onda ide gornja priča sa antenom.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno