![]() |
Wifi signal je slab (varira)
Pozdrav,
imam problem s wifi signalom u sobi. Imam stolno računalo sa sljedećom mrežnom karticom i njenom pripadajućom antenom: Air Live WT-2000PCI. IP provider mi je optima, a router je TP-Link TD-W8951ND. Signal je polovicu vremena izdržljivo dobar, recimo kvaliteta 80%, a snaga 50-60 % i to mi omogućuje normalan rad. Međutim, drugu polovicu vremena signal je kao na sljedećoj slici. http://i49.tinypic.com/14yan7r.jpg. Receive link speed mi je oko 1 Mbps, jad i tuga. Koji je dobar način da ovo rješim ? Bi li ova antena Antena D-LINK ANT24-0501C ili ova s dužim kabelom i postoljem Antena D-LINK ANT24-0501 pomogla kao reciever antena na Air Live-u umjesto one koja dođe s karticom ? Vidio sam windsurfer rješenje iz kućne radinosti, ali router mi je kraj televizije u dnevnom boravku pa mi estetski nije lijepo da to gledam 0/24. I ovako, ako netko zna, interesira me zašto signal varira ? Položaj antene je uvijek isti, ne zatvore se vrata po kući, router je na istom mjestu, nisu to velike varijacije, oko 15-20% u snazi, ali mi nije jasno zašto se događaju. |
Ova druga antena sa postoljem I kablom bi trebala rijesit problem, samo mi se cini dost skupa.
|
A znam... A što drugo napraviti, ma dao bih novce ako će to riješiti problem, samo ne želim da to kupim, a da ne riješi problem.
U ovom trenutku snaga signala mi je znatno veća, vrata od sobe su i dalje zatvorena, ništa se nije promijenilo, nitko nije micao router, nisam pomicao antenu. Pogledajte snagu signala u trenutku dok ovo pišem. http://i45.tinypic.com/2ensznl.jpg Kako je to moguće, sada mi je receive link speed 36 Mbps ? |
Stavi NetStumbler ili inSSIDer i pretraži band sa upaljenim i isključenim tvojim routerom, detektiraj na kojem kanalu imaš najmanje smetnji od susjeda tj. na kojem ih nema.
Potom u web konfigu routera postaviš da fiksno koristi taj kanal, preferiraj 1 ili 6 ili 11 ili čak 13. Ova dodatna antena sa postoljem i "produžnim" može pomoći ako je pozicija kompa takva da sam sebi zaklanja onu origigi antenu. Provjeri kakav je konektor na kartici tj. jel odgovara ovaj na anteni. EDIT: Evo ovdje bolja antena uz to duplo jeftinija: http://www.optimum-online.hr/detalji...ktop-omni.aspx ili ova: http://www.optimum-online.hr/detalji...ktop-omni.aspx |
Nisam iz Zagreba nažalost, morati ću jednu od tih antena onda naručiti, ako ne riješim problem preko kanala routera. Sada ću probati to s ta dva alata, pa ti javim što sam uspio. Hvala.
|
Probao sam sve kanale. Dosad mi je u postavkama routera bilo postavljeno AUTO za channel. Najsnažniji su mi kanali 1, 11 i 12. Kanal 11 mi se čini pinku jači od 1 i 12 pa sam sada njega postavio. Trenutno mi je link quality 97%, a signal strenth 68% što je zadovoljavajuće.
Moguće da je snaga signala znala varirati jer je router u AUTO modu skakao po kanalima, pa bi jedan trenutak bio na jačima, a drugi na slabijima. Nadam se da će sad signal biti stabilan. |
A kad ugasiš svoj router na kojim kanalima su najjači susjedi ?
Ako su oko 6. onda ovo gore stoji. |
Iz sobe u kojoj mi se nalazi ovo računalo ne hvatam niti jedan WiFi signal osim vlastitoga.
Međutim, router je u dnevnom boravku, a tamo hvatam uz svoj još 4 WiFi signala. Dva su na kanalu 11, a ostala dva su na kanalu 1 i 13. Susjedi dakle nisu oko 6. Ne znam što si htio reći s tim, očito znaš o ovome dosta više od mene pa reci koja je caka, želim naučiti :) Postoji i online alat za testiranje WiFi signala, zove se Meraki WiFi Stumbler. Slučajno sam ga otkrio pa ako kome zatreba stavio sam link. I sada mi se događaju varijacije u snagi signala, iako je kanal fiksan. Nije mi jasno... |
Dakle, ako sa ugašenim svojim routerom susjede imaš na 1, 11 i 13 kanalu onda svoj postavi na 6. Na taj način si se odmakao od smetnji i dobit ćeš max. moguće.
Ako to nije dovoljno onda ide gornja priča sa antenom. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:14. |