|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
GPU problem: Artefakti -> crni ekran
Poz svima, nadam se da ćete mi moći pomoći s jednim problemčićem. Imam problem s grafičkom. Naime, nakon određenog vremena u nekoj igri ekran odjednom, trenutno postane popunjen on-screen artefaktima (dakle, ne artefaktima na texturama i sl.), tako stoji par sekundi nakon čega se ekran "zgasi" i samo blinka LED na monitoru. Računalo se ponekad smrzne, ponekad ne, nego samo nema slike. Ponekad pomogne ALT+TAB da izađe iz igre i ubijem ju, nakon čega sve bude u redu, nastavljam dalje kao da se ništa nije dogodilo, čak opet igru pokrenem i igram, ponekad ALT+TAB ne radi i jednostavno je potreban cold reset. Događa se u svim grafički intenzivnijim igrama. Događa se samo prilikom igranja igara (rijetko neposredno nakon izlaska iz igre). U početku je grafička bez problema radila, u zadnje vrijeme problem je uporan. Mogući razlozi: - pregrijavanje grafe (prilikom igranja doseže do 83-84 C, ali to je još uvijek u gornjim granicama za tu grafičku) - krepava GRAM - nedovoljno napajanje Zadnji problem sam pokušao eliminirati tako da sam sa napajanja LC POWER, 420 W, ATX2, 120mm prešao na napajanje OCZ 500 W StealthXStream. Nakon zamjene napajanja problem se do sad nije pojavio, ali nisam ni imao vremena i prilike pokrenuti neku zahtjevniju igru. Dakle, ono što vas još želim pitati jest, je li to napajanje dovoljno za trenutnu konfiguraciju (navedena na dnu)? Hvala i pozdrav svima! Konfiguracija: - Q6600 (stock speed) - Peak Radeon HD3850, 256 MB (stock speed) - 4 GB of RAM - 2 x 2 GB RAM sticks - 2 x HDD (1st IDE, 2nd SATA) - 1 x DVDRW - OCZ 500 W StealthXStream |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Jack of all, master of none
|
Najveća mogućnost je pregrijavanje grafe, najbolje skinut hladnjak posisati ga malo i nabacit novu termalnu pastu na GPU, ako ne upali mislim da bi moglo biti do memorije grafe, napajanje ti je i više nego dovoljno za konfu koju imaš ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
Pogledao sam hladnjak i bio tanki sloj prašine. Maknuto. Anyway, da sad ne otvaram novu temu, pokušavao sam na sve načine mijenjati brzinu venta pomoću RivaTunera i ATITool i ni u jednom slučaju nije imalo efekta. Mislim da je hladnjak originalan (izgleda točno ovako), tj. nisam 100 % jer je grafa dobivena razmjenom. Zna netko neke alternativne načine mijenjanja brzine venta? |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|