PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   GPU problem: Artefakti -> crni ekran (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=151770)

iveek 30.06.2009. 00:30

GPU problem: Artefakti -> crni ekran

Poz svima, nadam se da ćete mi moći pomoći s jednim problemčićem.

Imam problem s grafičkom.

Naime, nakon određenog vremena u nekoj igri ekran odjednom, trenutno postane popunjen on-screen artefaktima (dakle, ne artefaktima na texturama i sl.), tako stoji par sekundi nakon čega se ekran "zgasi" i samo blinka LED na monitoru. Računalo se ponekad smrzne, ponekad ne, nego samo nema slike.

Ponekad pomogne ALT+TAB da izađe iz igre i ubijem ju, nakon čega sve bude u redu, nastavljam dalje kao da se ništa nije dogodilo, čak opet igru pokrenem i igram, ponekad ALT+TAB ne radi i jednostavno je potreban cold reset.

Događa se u svim grafički intenzivnijim igrama.
Događa se samo prilikom igranja igara (rijetko neposredno nakon izlaska iz igre).

U početku je grafička bez problema radila, u zadnje vrijeme problem je uporan.

Mogući razlozi:
- pregrijavanje grafe (prilikom igranja doseže do 83-84 C, ali to je još uvijek u gornjim granicama za tu grafičku)
- krepava GRAM
- nedovoljno napajanje

Zadnji problem sam pokušao eliminirati tako da sam sa napajanja LC POWER, 420 W, ATX2, 120mm prešao na napajanje OCZ 500 W StealthXStream.

Nakon zamjene napajanja problem se do sad nije pojavio, ali nisam ni imao vremena i prilike pokrenuti neku zahtjevniju igru.

Dakle, ono što vas još želim pitati jest, je li to napajanje dovoljno za trenutnu konfiguraciju (navedena na dnu)?

Hvala i pozdrav svima!

Konfiguracija:
- Q6600 (stock speed)
- Peak Radeon HD3850, 256 MB (stock speed)
- 4 GB of RAM
- 2 x 2 GB RAM sticks
- 2 x HDD (1st IDE, 2nd SATA)
- 1 x DVDRW
- OCZ 500 W StealthXStream

Doink the Clown 30.06.2009. 07:55

Najveća mogućnost je pregrijavanje grafe, najbolje skinut hladnjak posisati ga malo i nabacit novu termalnu pastu na GPU, ako ne upali mislim da bi moglo biti do memorije grafe, napajanje ti je i više nego dovoljno za konfu koju imaš :kafa:

iveek 30.06.2009. 11:42

Citiraj:

Autor Doink The Clown (Post 1373694)
Najveća mogućnost je pregrijavanje grafe, najbolje skinut hladnjak posisati ga malo i nabacit novu termalnu pastu na GPU, ako ne upali mislim da bi moglo biti do memorije grafe, napajanje ti je i više nego dovoljno za konfu koju imaš :kafa:

Da, samo ne kužim kak se može pregrijavati kad nije oc.
Pogledao sam hladnjak i bio tanki sloj prašine. Maknuto.

Anyway, da sad ne otvaram novu temu, pokušavao sam na sve načine mijenjati brzinu venta pomoću RivaTunera i ATITool i ni u jednom slučaju nije imalo efekta.

Mislim da je hladnjak originalan (izgleda točno ovako), tj. nisam 100 % jer je grafa dobivena razmjenom.

Zna netko neke alternativne načine mijenjanja brzine venta?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:47.