Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.12.2008., 18:38   #1
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

Datum registracije: May 2008
Exclamation (riješeno) Gigabyte nece GS0-GS3

imam jedan mali problem, kupih danas novi hard (wd 640gb), piknem ga i nema ni da mrdne.
e sad kad ga bubnem na sata portove koje kontrolira irch10r, sve radi bez problema, ali nikako nemogu nagovorit plocu da radi na portovima GS0-GS3 koje kontrolira gigabyteov kontroler (onim ljubičastim)...
btw. dva narandzasta porta su prekrivena grafickom tak, da su as good as dead, i nemam bas nekog izbora nego upogonit ljubicaste...

dali netko zna kako se to da rijesit?
mujica je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2008., 20:04   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
U BIOS-u pod Integrated Peripherals pronađi ove stavke i namjesti ih tako kako piše:

Onboard SATA/IDE Device > Enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl. Mode > IDE koji ne traži drivere (ako je HDD u SATA 1.0 modu) ili AHCI za koji su potrebni JMicronovi driveri (ako je HDD u SATA 2.0 modu)

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.12.2008., 21:22   #3
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

hmmm, nemam "onboard sata/ide ctrl mode" stavku...

ovu device imam, i probal sam ju u svim kombinacijama sa "sata raid/ahci mode" i "sata port0-3 native mode" ali nis ne radi. ustvari kad ide preko ahci moda, u post screenu se vidi disk, ali dalje od verifying dmi pool data nece ni da mrdne...

inace verzija biosa je f11, bas sam sad pogledal i izasao f12, budem to bubnul, mozda bu tam kaj bolje...

edit:

evo stavio f12 verziju biosa i opet nis...
u medjuvremenu sam iskopao manual od ploce, i tam je lijepo nacrtano da ima taj onboard sata/ide ctrl. mode.

dakle nemam pojma kaj da radim, nekak mi se glupo vracat dvije verzije biosa nazad...
i dalje sam otvoren za prijedloge

Zadnje izmijenjeno od: mujica. 16.12.2008. u 21:48.
Staro 16.12.2008., 21:56   #4
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Pa treba scroll-at do željene opcije?
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 16.12.2008., 22:14   #5
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Kad uđeš u BIOS, stisni CTRL+F1, možda se ta stavka smatra naprednom pa je zato skrivena...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 16.12.2008., 22:15   #6
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Pa treba scroll-at do željene opcije?
hvala na tip-u, ali kad nejde nejde. sad nek jos netko skomentira kak mi treba veci monitor da bi sve stalo u ekran...

btw.
stavil sam f5 verziju original s kojim je dolsla ploca, opcija je tam, pa idem vidit jel bu sad delalo...

Edit:

ma jok, ne radi ni sa ovim...
nema nikakve koristi od ctrl+f1 na p45... sve je otvoreno po defoltu, registrira to kao f1 pa izbaci help... znam za to, na prijasnjim je plocama radilo.

da se nisam sad ovolko nazivciral, najradje bi isel drugi komp rastavit i tam se piknut u taj ljubicasti, 80% sam ziher da mi je tam (590sli-s5) radilo na svim portovima...

Edit2:

ni sa f9 verzijom biosa nema te postavke... i ne dela...

Zadnje izmijenjeno od: mujica. 16.12.2008. u 22:44.
Staro 17.12.2008., 08:34   #7
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

evo da Bumpnem i kazem da jos uvijek nisam nis napravil po gore navedenom pitanju.
valjda bu sad vise budnih ljudi nego jucer navecer, jedino kaj sam na poslu, pa se mogu igrat tek kad doma dodjem, al ako imate zelje i volje... bubajte...
Staro 17.12.2008., 10:10   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ne kužim te. Imaš 6 SATA portova na Intelu (žuti) i 4 na Gb kontroleru (ljubičasti). Kad staviš na ICH10R hard radi. Za koji q ga stavljaš na Gb kontroler?

Što se tiče domyjevog prijedloga, te stavke imaš pod Integrated Peripherals - SATA RAID/AHCI Mode koju staviš na Disabled (defaulta postavka). Za lila kontrolere treba uključiti stavku Onboard SATA/IDE Device.

Za detalje vidi manual od str. 51 nadalje
http://america.giga-byte.com/FileLis...ep45-ds5_e.pdf
Staro 17.12.2008., 17:40   #9
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

kaj za koji q? pa taman da su mi svi prazni, hocu da rade i ljubicasti, jer sam kupio plocu koja ima 10 komada, a ne 6.

inace, treba mi 5 komada, (4 hdd, 1 dvd), a 2 žuta su kao sto pise u prvom postu, koji ocigledno nisi procitao, prekrivena grafickom, tak da ih nemrem koristit...

manual znam i sam procitat, ali takodjer kako je gore navedeno, ne radi!!! nece, njet... zato je topic u rubrici "problemi", a ne "ljen sam, dajte mi link"
Staro 17.12.2008., 18:08   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ovako ćemo, prvo provjeri u kojem modu ti radi disk. Ako je u SATA 1.0, ono što sam ti napisao stavi na IDE, a ako je u SATA 2.0, stavi AHCI i instaliraj ove drivere:

ftp://driver.jmicron.com.tw/jmb36x/W...1.17.45.01.zip

Nakon toga odeš u Disk Management, napraviš particije i formatiraš ih.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.12.2008., 20:17   #11
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

sata2 su mi svi diskovi.

no evo sta sad imamo, radilo bi mozda i iz prve da nisam bil nestrpljiv, naime kad sam stavil AHCI, on loadao onaj AHCI BIOS, onda je pocel bootat i naravno kako je verifying dmi pool data trajala godinama, ja ga uvijek prekinuo, a trajala je godinama jer disk s OSom nije bil na prvom sata portu nego negdje pri kraju... kad mi je to palo na pamet, sam stavil njega na prvi port (jbg, nisam znal da na AHCI ne radi hdd boot seq priority) i poceli se dizat winsi, i onda je redovito par puta za redom uslijedio restart.

ovi drajveri kaj si linkal, mi bas nisu pomogli, sve se nekakvi erori bacali, stavil sam sad jraid orginal gigabyte, pa bumo vidli. mislim da je mozda do tih drivera bilo kaj nije htio zbootat OS do kraja. ali to ce morat pricekat petak ili vikend...

inace sam u medjuvremenu kupio kutni sata i uspio ga nagovorit da udje ispod graficke, tak da stvar sada radi. ali opet htio bi osposobit i ostale da rade...

btw. fun stuff se desila, sad sve radi, ali svaki put kad udjem u Winse otvori mi se prozor E:\... nicime izazvan...

inace domy_os hvala na trudu!

Edit

Evo sto su dobri ljudi u điđabitu rekli...

Thank you for your kindly mail and inquiry. Because the GSATA2 SATA ports support Smart Backup (RAID1) feature only, so if you're not going to use this feature, then you can only connect 2 HDDs to the GSATA2 SATA ports (GS0-Source and GS2-Source), we suggest you can connect your HDDs to these 2 ports then check again.

At last, if you have any further question or suggestion about our products/service, please do not hesitate to contact with us. We will try our best to help you resolve the problem ASAP.

Regards,
GIGABYTE TECHNOLOGY

Zadnje izmijenjeno od: mujica. 20.12.2008. u 11:29. Razlog: gigabyte odgovara
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge