PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Gigabyte nece GS0-GS3 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=130640)

mujica 16.12.2008. 18:38

(riješeno) Gigabyte nece GS0-GS3

imam jedan mali problem, kupih danas novi hard (wd 640gb), piknem ga i nema ni da mrdne.
e sad kad ga bubnem na sata portove koje kontrolira irch10r, sve radi bez problema, ali nikako nemogu nagovorit plocu da radi na portovima GS0-GS3 koje kontrolira gigabyteov kontroler (onim ljubičastim)...
btw. dva narandzasta porta su prekrivena grafickom tak, da su as good as dead, i nemam bas nekog izbora nego upogonit ljubicaste...

dali netko zna kako se to da rijesit?

domy_os 16.12.2008. 20:04

U BIOS-u pod Integrated Peripherals pronađi ove stavke i namjesti ih tako kako piše:

Onboard SATA/IDE Device > Enabled
Onboard SATA/IDE Ctrl. Mode > IDE koji ne traži drivere (ako je HDD u SATA 1.0 modu) ili AHCI za koji su potrebni JMicronovi driveri (ako je HDD u SATA 2.0 modu)

mujica 16.12.2008. 21:22

hmmm, nemam "onboard sata/ide ctrl mode" stavku...

ovu device imam, i probal sam ju u svim kombinacijama sa "sata raid/ahci mode" i "sata port0-3 native mode" ali nis ne radi. ustvari kad ide preko ahci moda, u post screenu se vidi disk, ali dalje od verifying dmi pool data nece ni da mrdne...

inace verzija biosa je f11, bas sam sad pogledal i izasao f12, budem to bubnul, mozda bu tam kaj bolje...

edit:

evo stavio f12 verziju biosa i opet nis...
u medjuvremenu sam iskopao manual od ploce, i tam je lijepo nacrtano da ima taj onboard sata/ide ctrl. mode.

dakle nemam pojma kaj da radim, nekak mi se glupo vracat dvije verzije biosa nazad...
i dalje sam otvoren za prijedloge

thopok 16.12.2008. 21:56

Pa treba scroll-at do željene opcije?

domy_os 16.12.2008. 22:14

Kad uđeš u BIOS, stisni CTRL+F1, možda se ta stavka smatra naprednom pa je zato skrivena...

mujica 16.12.2008. 22:15

Citiraj:

Autor thopok (Post 1222353)
Pa treba scroll-at do željene opcije?

hvala na tip-u, ali kad nejde nejde. sad nek jos netko skomentira kak mi treba veci monitor da bi sve stalo u ekran...

btw.
stavil sam f5 verziju original s kojim je dolsla ploca, opcija je tam, pa idem vidit jel bu sad delalo...

Edit:

ma jok, ne radi ni sa ovim...
nema nikakve koristi od ctrl+f1 na p45... sve je otvoreno po defoltu, registrira to kao f1 pa izbaci help... znam za to, na prijasnjim je plocama radilo.

da se nisam sad ovolko nazivciral, najradje bi isel drugi komp rastavit i tam se piknut u taj ljubicasti, 80% sam ziher da mi je tam (590sli-s5) radilo na svim portovima...

Edit2:

ni sa f9 verzijom biosa nema te postavke... i ne dela...

mujica 17.12.2008. 08:34

evo da Bumpnem i kazem da jos uvijek nisam nis napravil po gore navedenom pitanju.
valjda bu sad vise budnih ljudi nego jucer navecer, jedino kaj sam na poslu, pa se mogu igrat tek kad doma dodjem, al ako imate zelje i volje... bubajte...

coconut 17.12.2008. 10:10

Ne kužim te. Imaš 6 SATA portova na Intelu (žuti) i 4 na Gb kontroleru (ljubičasti). Kad staviš na ICH10R hard radi. Za koji q ga stavljaš na Gb kontroler?

Što se tiče domyjevog prijedloga, te stavke imaš pod Integrated Peripherals - SATA RAID/AHCI Mode koju staviš na Disabled (defaulta postavka). Za lila kontrolere treba uključiti stavku Onboard SATA/IDE Device.

Za detalje vidi manual od str. 51 nadalje
http://america.giga-byte.com/FileLis...ep45-ds5_e.pdf

mujica 17.12.2008. 17:40

kaj za koji q? pa taman da su mi svi prazni, hocu da rade i ljubicasti, jer sam kupio plocu koja ima 10 komada, a ne 6.

inace, treba mi 5 komada, (4 hdd, 1 dvd), a 2 žuta su kao sto pise u prvom postu, koji ocigledno nisi procitao, prekrivena grafickom, tak da ih nemrem koristit...

manual znam i sam procitat, ali takodjer kako je gore navedeno, ne radi!!! nece, njet... zato je topic u rubrici "problemi", a ne "ljen sam, dajte mi link"

domy_os 17.12.2008. 18:08

Ovako ćemo, prvo provjeri u kojem modu ti radi disk. Ako je u SATA 1.0, ono što sam ti napisao stavi na IDE, a ako je u SATA 2.0, stavi AHCI i instaliraj ove drivere:

ftp://driver.jmicron.com.tw/jmb36x/W...1.17.45.01.zip

Nakon toga odeš u Disk Management, napraviš particije i formatiraš ih.

mujica 17.12.2008. 20:17

sata2 su mi svi diskovi.

no evo sta sad imamo, radilo bi mozda i iz prve da nisam bil nestrpljiv, naime kad sam stavil AHCI, on loadao onaj AHCI BIOS, onda je pocel bootat i naravno kako je verifying dmi pool data trajala godinama, ja ga uvijek prekinuo, a trajala je godinama jer disk s OSom nije bil na prvom sata portu nego negdje pri kraju... kad mi je to palo na pamet, sam stavil njega na prvi port (jbg, nisam znal da na AHCI ne radi hdd boot seq priority) i poceli se dizat winsi, i onda je redovito par puta za redom uslijedio restart.

ovi drajveri kaj si linkal, mi bas nisu pomogli, sve se nekakvi erori bacali, stavil sam sad jraid orginal gigabyte, pa bumo vidli. mislim da je mozda do tih drivera bilo kaj nije htio zbootat OS do kraja. ali to ce morat pricekat petak ili vikend...

inace sam u medjuvremenu kupio kutni sata i uspio ga nagovorit da udje ispod graficke, tak da stvar sada radi. ali opet htio bi osposobit i ostale da rade...

btw. fun stuff se desila, sad sve radi, ali svaki put kad udjem u Winse otvori mi se prozor E:\... nicime izazvan...

inace domy_os hvala na trudu!

Edit

Evo sto su dobri ljudi u điđabitu rekli...

Thank you for your kindly mail and inquiry. Because the GSATA2 SATA ports support Smart Backup (RAID1) feature only, so if you're not going to use this feature, then you can only connect 2 HDDs to the GSATA2 SATA ports (GS0-Source and GS2-Source), we suggest you can connect your HDDs to these 2 ports then check again.

At last, if you have any further question or suggestion about our products/service, please do not hesitate to contact with us. We will try our best to help you resolve the problem ASAP.

Regards,
GIGABYTE TECHNOLOGY

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:31.