Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.11.2007., 15:34   #1
bip-bip
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
Nejasnoće oko Overclockinga

Pozdrav svima,
čitam ovaj forum jer želim sklepati neki novi komp. U dućanima doslovno na stotine raznih mbo, cpu, psu, ramova i ostalih komponenti, po forumima još gore, ovaj mbo ti je bolji, ovaj cpu ti je bolji za ovo i sl. Čovjeka zaboli glava.

E sad dolazim da pitanje, dakle čitam ja o overclockingu i vidim da moraš imat neki mbo koji to može, pa onda dižeš napone memoriji i procesoru, pa dobiš nestabilno računalo, pa se to ruši i pregrijava i sl. Nešto mi iz svega toga nije jasno pa bi vas molio za pomoć jer bi želio složiti dobar komp. Koliko sam shvatio moraš kupiti skuplju ploču, skuplji ram, skuplje napajanje, skuplje kučište, skuplji hladnjak a sve to da bi na kraju neki jeftiniji procesor mogao overclockati da bi dobio nestabilnije računalo koje se pregrijava i troši više struje. Obzirom da je želim baš suprotno, super stabilno računalo, da li to nužno znači da moram isto kupovati skuplje komponente ili u startu mogu odmah uzeti jači procesor a uštedjeti na izboru komponenti? I što je danas stabilnije i brže za uloženi novac(AMD ili Intel)
Molim za pomoć jer sam malo izgubljen u šumi izbora.

Svaka preporuka je dobrodošla, a čini mi se da na ovom podforumu ima najviše znalaca pa oprostite ako sam falio tematiku.
bip-bip je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2007., 15:44   #2
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Pozdrav i tebi.

Za OC su potrebnije kvalitetnije a time i skuplje komponente radi jednostavnog razloga da sve radi i naklokano kak spada. Ne kažem ja da neće radit na nećem jeftinom ali najvjerojatnije ne toliko stabilno i toliko dobro kao na skupljem, e sad opet najskuplje ne znači i najbolje.
Normalno je da za extreman OC je potrebno dizat voltažu, samim tim se komponenta više zagrijava i potrebni su joj bolji naponi bez oscilacija i sličnih gluposti.
Ali ne znači nužno da se mora to sve kupit za extreman OC, nekima je neki umjereni čist dosta, evo primjer moj proc. Na def voltaži radi na 2,8GHz, dakle ja njemu nisam dirao voltažu a dobio sam cca 700MHz, temp su mrvicu veće nego da radi na defaultu, ali to je zanemarivo.
Svaka ploča, procesor, ram etc rade stabilno na defaultu, tj moraju radit ako nema nekih tvorničkih grešaka.
A ova konfa koju bi ti htio, možeš u podforumu Konfiguracije tražit da ti se složi neki stroj za toliko i toliko kuna, imamo puno majstora koji će složit najbolje moguće za to što plačaš.
Intel i AMD, trenutno je Intel bolji, a velika prednost mu je što se proc bez dizanja voltaže čak i sa orginalnim coolerom jako fino OC...
Daj neke smjernice za što ti komp treba i koliko love imaš pa će se neš sklepat.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.11.2007., 15:52   #3
SniperWolf
Premium

SniperWolf's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Ne.

Neterba ti skupa matična, npr gigabytica iz linska ti je čist OK kloker i košta oko 400kn (sAM2)
Brisbane 4000+ x2 - ide preko 2600mhz na def. naponu 480kn links
2x 1gb kingmaxa DDR 800 (idu do 900mhz)180kn svaki, vemil
chieftech 400w - 426kn links kvalitetno napajanje

ovako, brisbana praktički možeš klokat i sa stock coolerom isto koliko i sa npr freezerom64, s obzirom da na def naponu mozes lagano postici npr 2.7ghz ako ne i vise
memoriju netreba hladit, 1.9v nije puno.
Staro 13.11.2007., 15:53   #4
Ovca
KozajeZakon.
Moj komp

Ovca's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Mislim da je Buljo odlicno napisao,pa je ovo mozda vishak, ali ipak da kazem ovako trivijalizirano: kod overclocka nije shtos "ko ima vecu pisu" nego snaci se sto bolje sa onim sto se trenutno ima.Mislim da i jedan celeron 420 ili sempron 3400 koji su zbilja bagatela mogu pokazat zube ako ih porihtas kako spada.Ni trgovci ti ne drze Magnum .44 u potiljak pa da se overclockom moras baviti,osim toga za 24/7 rad puno je zanimljivije imat npr. defaultne brzine cpu i rama a na puno manjoj voltazi ,zar ne?pa tako x2 4000+@2400 sa 1.075v i cl4@800 ram sa 1.87v umjesto 1.3v i 2.1v po defaultu ...

Ovca je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2007., 16:03   #5
bip-bip
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
Nije tolko problem love ali evo otprilike,
Trenutno imam:
Asus Socket A MBU , AMD Barton XP-3200, Zalman cooler,Ati All in Wonder 9800, gigu rama, 2x160 gb seagate HDD RIDE0 + 2HDD320GB za data backup,Pinnacle DV kartica, 2xLG DVD, CASETAKE kučište sa potrebnim ventilatorima , 750Wnapajanje(imao sam neki cheaftec 420W koji se nedavno zdimio sam od sebe pa sam uzeo novo jače)

Ideja je da probam iskoristiti što više postojećeg HW-a, a opet kupiti jak procesor kakav sam kupovao i onda, zadržati ako je moguće postojeću grafičku, što je danas popriličan problem.
Znači neki MBO+CPU koji ima AGP, a opet podržave brze procesore i radi stabilno ili pak neku grafu koja daje super sliku.
E da imam doma 2GB 800MHZ rama Adata pa bi se to moglo iskoristiti za upgrade.
Kompom se služim među ostalim i za Video obradu te hendlanje fotki, onak za po doma ne profesionalno, ne igram se.
Eto možda imate kakve savjete, svaki je dobrodošao.
bip-bip je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2007., 16:13   #6
rib@
Premium

rib@'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Najbolje ti je da u podforumu "Konfiguracije" otvoris temu i navedes zelje, kaj bi si ostavil... ali i napisi do koje love bi isel, pa ce ti netko odgovoriti. Ima stvarno ok clanova kojima nije tesko to napraviti.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa
rib@ je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2007., 16:10   #7
Tekla
Premium
Moj komp

Tekla's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor SniperWolf Pregled postova
Ne.

Neterba ti skupa matična, npr gigabytica iz linska ti je čist OK kloker i košta oko 400kn (sAM2)
Brisbane 4000+ x2 - ide preko 2600mhz na def. naponu 480kn links
2x 1gb kingmaxa DDR 800 (idu do 900mhz)180kn svaki, vemil
chieftech 400w - 426kn links kvalitetno napajanje

ovako, brisbana praktički možeš klokat i sa stock coolerom isto koliko i sa npr freezerom64, s obzirom da na def naponu mozes lagano postici npr 2.7ghz ako ne i vise
memoriju netreba hladit, 1.9v nije puno.

to je preskupo napajanje. chieftech od 450w je 350KN a od 400W je 305KN. to je malo preskupo u linksu.
Staro 21.11.2007., 16:42   #8
Baja 001
Banned
Moj komp

Baja 001's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Jest vi zabrijali na nekog n00b koji nam soli pamet sa 3 posta na PCE-u. Ako oće stabilno konfiguraciju šta nama sere neka ode do IBM ili DELL-a pa kopi neku gotovu brzu konfiguraciju, ne treba sastavljat ni ništa. A to o OC je dosta sranja oko stabilnosti, a nije istina, jer ja imam 2 OC kompa koji su 0-24 stabilni!
Baja 001 je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2007., 17:17   #9
DiSc-jOcKeY
Premium

Datum registracije: Dec 2006

Zadnje izmijenjeno od: tor. 21.11.2007. u 21:53.
DiSc-jOcKeY je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2007., 21:53   #10
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor DiSc-jOcKeY Pregled postova
Bez takvih postova, molim lijepo.
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.11.2007., 01:10   #11
DiSc-jOcKeY
Premium

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor tor Pregled postova
Bez takvih postova, molim lijepo.

Ok! Cjenim sto si me ljepo upozorio, Zivio 100 godina !

DiSc-jOcKeY je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2007., 22:23   #12
Warcraft1980
Premium
Moj komp

Warcraft1980's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Jest vi zabrijali na nekog n00b koji nam soli pamet sa 3 posta na PCE-u. Ako oće stabilno konfiguraciju šta nama sere neka ode do IBM ili DELL-a pa kopi neku gotovu brzu konfiguraciju, ne treba sastavljat ni ništa. A to o OC je dosta sranja oko stabilnosti, a nije istina, jer ja imam 2 OC kompa koji su 0-24 stabilni!
a ti kao pravi kolega na forumu odeš n00bu objasniti što da napravi, jeli?
Lol, pa daj malo kulture i strpljenja, baš zato što čovjek ima 3-4 posta i novi je ovdje.

Wii entertainment

KLIKNI
Warcraft1980 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge