View Single Post
Staro 06.06.2007., 14:57   #1
Tralalalala
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2007
(riješeno) Gašenje kompa iz "čistog mira"

Evo više ni sam ne znam što da radim jer su mi živci lagano otišli od ovog problema unatoč svemu što sam do sada rješavao za sebe izgleda nemam rješenje

Problem se javlja isključivo za vrijeme igranja 3D igara. Ponekad se ne javi uopće, a ponekad se javi već za 5 minuta. Dakle, nije konstantan.

Očituje se u trenutnom gašenju kompa, ko da je netko isključio struju. Napominjem da je problem prisutan tek od nedavno i to u manjoj mjeri ali kad se dogodi dođe mi da razbijem nekaj. CPU, grafička i RAM nikad nisu clockani.

Budući da su sve komponente jako dobro hlađene (Zalman 9500 na procesoru - 40 stupnjeva pod loadom, Artic Accelero X2 na grafičkoj - 55 stupnjeva pod loadom, Zalman NBF-47 na matičnoj na čipsetu - 50 stupnjeva pod loadom, 2 venta za ispuh + jedan od 12 cm za usis) ostaje mi napajanje, u koje ne mogu sumnjati jer je riječ o 500W fortronu.

Temperature sve normalne. PRIME test prolazi (vrtio 6 sati). 3D Mark nisam vrtio dugo jer sam siguran da bi se zrokao da ga ostavim preko noći.

BIOS zadnja verzija, nikad problema. RAM savršeno radi u dual channelu (kit) i pokazuje maksimalnu stabilnost.

Više jednostavno nemam ideja što bi moglo biti - a očito ga nešto zeza. Mogu jedino pokušat mijenjat komponentu po komponentu što mi se ne da a nemam niti rezervnih komponenti s kojima bi mogao probat.

Kao što sam već rekao ovo izgleda nema veze s pregrijavanjem jer sam uvijek bio frik za dobrim hlađenjem Potvrda toj tezi je i to da se greška događa nasumično. Ponekad nakon 2 sata igre, ponekad nakon pola sata, ponekad uopće ne (u oko 70% slučajeva).

Sumnjam u grafičku, koja se očito ne pregrijava ali se pitam da joj možda VRAM ne rikava po malo ili nešto, jer mi se čini da se problem pogoršava kod igara koje gutaju više VRAM-a. Ima kakav softver za VRAM test?
Tralalalala je offline   Reply With Quote