Već skoro 2 mjeseca imam Starlink nakon što sam godinama bio na 4G internetu pa evo da napišem malo svoj osvrt.
Uzeo sam ovaj promo gdje se dobije standard kit za badava uz Residential Lite paket ali se obvezujete koristiti uslugu 12 mjeseci.
Koliko sam čitao terms of service oni prvo daju 30 dana trial unutar kojega se usluga može otkazati bez penala ali se starlink kit mora vratiti. Nakon 30 dana postaje se obvezan koristiti uslugu 12 mjeseci. U slučaju prijevremenog prekida plaćaju se penali u iznosu od 348 eura umanjeno za 1/12 za svaki mjesec korištenja.
U standard kitu se dobije antena, napajanje, ruter i 15m Ethernet kabla sa RJ45 konektorima koji imaju gumene britve za vodonepropusnost. Antena dolazi s adapterom za postavljanje na horizontalnu površinu.
Na starlink stranici se daju naručiti različiti nastavci za montažu na krov, cijev i slično. Cijene su paprene i kreću se od 45 eura za adapter za montažu na cijev sve do 375 eura za kit za montažu na vrh krova.
Naravno da nisam lud da kupujem tamo pa sam naručio s Temu-a
adapter za montažu na cijev za 15 eura koji je konstrukcijski bolji od originalnog u svakom pogledu i
plastični nosač za ruter i napajanje za na zid za 10 eura.
Ruter koji se dobije ima dva Ethernet porta te podržava WIFI 6e samo na 2.4 i 5 ali ne i 6 GHz zbog glupih EU ograničenja.
Po defaltu emitira na combined 2.4 i 5 GHz što se da razdvojiti u postavkama ako stvara probleme sa starijim uređajima. Također se može složiti više odvojenih wifi mreža s drugim postavkama.
Ima i opcija promjene subneta mreža na jedan on nekoliko predefiniranih da se izbjegnu konflikti. Ima opcija za postavljanje custom DNS-a i to je više manje to.
Nema opcija za VPN i naravno nema opcije za port forwarding jer Starlink koristi CGNAT za sve pakete namijenjene privatnim korisnicima.
Za napredne korisnike postoji opcija da koriste svoj ruter tako da se starlinkov ruter prebaci u bypass mode pri čemu on služi samo kao PoE injector a drugi ruter se priključi na jedan od 2 WAN portova.
Instalacija, aktivacija i konfiguracija rutera i antene se radi putem Starlink aplikacije.
Preduvjet za dobru i stabilnu konekcije je da antena ima čisti pogled prema sjevernom nebu.
U Starlink aplikaciji ima opcija za skeniranje neba kamerom kojom se onda dobije otprilike informacija o eventualnim opstrukcijama. To se može napraviti bez da se ulogirate u aplikaciju i prije kupnje antene.
U aplikacije se može vidjeti detaljna statistika kao potrošnja, ping, brzina svakog pojedinog uređaja spojenog na ruter žično ili bežično i još puno toga...
Postoji i manje poznata servisna stranica
http://192.168.100.1/ kojom se mogu vidjeti detaljni podaci o rotaciji i nagibu antene za fino tuniranje za perfekcioniste.
Antena troši u prosjeku 35-45W a ukupno s ruterom i napajanjem 50-60W. Ima i mogućnost otapanja snijega pri čemu troši oko 150W.
Brzine su mi odlične i idu do nekih 450 Mbps download i 60 Mbps upload. Navečer to obično bude između 150 i 300 Mbps ali rijetko kad da padne ispod 100.
Čak i ona dva dana prije nekoliko tjedana kad je padalo puno snijega nije bilo nikakvih problema sa stabilnosti veze.
Ping je nešto veći u odnosu na 4G internet ali i dalje većinom između 40 i 60 ms.
Bez problema igram online igre i na primjer u Path of Exile ping mi bude nekih 35-50 ms bez primjetnih spajkova i prekida.
Koliko vidim meni se Starlink većinom spaja na Bugarski gateway jer mi je ping prema Bugarskoj uglavnom oko 20-25 ms a prema Zagrebu oko 45-50 ms.
Postoji
interaktivna karta za geekove gdje se mogu vidjeti pozicije baznih stanica ili gatewaya oko Hrvatske.
IPv6 radi koliko vidim. Meni se Stremio na TV-u bez problema spaja na Real Debrid IPv6 servere.
Uglavnom ja sam pre zadovoljan za sada i da sam znao kako to dobro funkcionira uzeo bi Starlink i prije makar je standard kit koštao 350 eura.
I za kraj ako želite uzeti Starlink možete se registrirati putem mojeg
REFERAL linka čime i vi i ja dobivamo 1 mjesec besplatno.