View Single Post
Staro 18.01.2025., 21:07   #5
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova
Pozdrav.

Jučer sam bio kod punice, stan je stara zgrada u zagrebu, centar. Stan je zadnji kat.
Ima THT ADSL.

Ono što sam vidio je užas.

Parica je dvije žice, razvučene po stropu od pitaj boga kuda (kroz tavan), i tako ide u modem di je terminirano. To je prema riječi žene napravio THT tehničar, ono ne vjerujem!!!!!

To je nepropisno napravljeno. I sad zanima me čija je domena izmjena parice, ko je vlasnik toga. Tipa
1) Vlasništvo unutar stana
2) Vlasništvo unutar zgrade

Zatražio sam izmještanje modema i polaganje nove parice (od najbližeg mjesta). Dakle želim da od podruma (il od etaže ak je propisno dovedeno do etaže) razvuku kabel s plaštem do gore, navodno te dvije žice bez plašta idu do gore. Signal je katastrofa, sinkronizira se na 20 Mbit
Ili da propisno produže ak nađu oklopljeni kabel gore i uvedu u stan na drugo (bliže mjesto, kak bi imali što bolju brzinu) oklopljeni kabel do modema.

Jel netko upoznat s regulativom za polaganje telekomunikacijske infrastrutkture?
Dvije tanke crveno-plave upredene žice ?
Ako jesu onda je to ranžirna žica sa kojom se ožičavaju razdjelnici u centaralama i da ju zamijeniš sa utp-om nebi dobio neku značajnu razliku u syncu.

Kućna instalacija je vlasništvo korisnika.
Ja dok sam radio dsl uvijek bi se potrudio da popeglam kućnu instalaciju u nekoj realnoj mjeri ali 80% kolega to nije radilo.

Masa kućnih instalacije je iz pots ere. Neodržavano, puno prespoja, paralelki, sa neispravnim utičnicama.
A minutaža po korisniku je mala i ako tehničar procijeni da mu treba puno vremena da popegla instalaciju, potegne ranžirku do modema i osposobi uslugu. Nažalost, korisnici u većini slučajeva nikad ne pozovu električara da im sredi kućnu instalaciju zato što to košta.
Doom je offline   Reply With Quote