Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.11.2024., 11:13   #76894
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor brodjo Pregled postova
Planiram uskoro uzimat novi auto pa slušam savjete jer što više sam čitam i gledam recenzije, to mi se čini da je najpametnije ići pješke.

Trenutno vozim Mazdu CX5 (2013. godište, dizel, najveći zajeb u životu) i uzimao bih vjerojatno nešto slično (Crossover SUV / SUV). Strujići otpadaju iz priče jer mi za priključak u garaži vlasnik zgrade traži 5-6k EUR što je potpuno neisplativo.

Nakon čitanja postova na EV Clinic, vidim da su sve vrste hibrida jednaka propast kao i Mazda dizel pa sam i to maknuo s popisa. Jedino nisu još ništa komentirali Toyotinu 5. generaciju hybrida gdje mi upada Corolla Cross u priču, ali o tom po tom.

Što se tiče vožnje, uglavnom se svodi na tjedni shopping do trgovine, vikend izleti na relacije oko 100-200km udaljene + svakih cca. 2 mjeseca put do HR i nazad u AT od 500+km u jednom smjeru autoceste. Ne tražim nikakve sportske varijante, bitno mi je da ima ok prostora, da nije previše bučan na autocesti i da je potrošnja koliko toliko normalna.

Kandidati za sad:
Škoda Karoq, Kodiaq (na granici zbog cijene), eventualno Superb ili Octavia
VW Tiguan - 1.5 TSI ili 2.0 Dizel
Cupra Terramar - skroz novi, TSI 2.0 model, ne znam šta bi mislio
Hyundai Tucson - zadnje 2 generacije, ne hybrid verzija
Kia Sportage - facelift se pojavio u Koreji, sumnjam da će stići do nas u idućih 2-3 mjeseca kada bi odradio nabavku
Honda CRV - zanimljiva opcija, ali je 10+k EUR cjenovno iznad ostatka liste
Toyota Corolla Cross - djeluje obećavajuće, malo skučeniji od ostatka, ali nakon EV Clinic priče o hybridima mislim da je bolje zaobići
BMW X1 - gledao i njega, ali su im cijene zadnjih par mjeseci otišle u nebo

Nekako mi sve ide u smjeru nečeg iz VW grupe, u kombinaciji sa 1.5 TSI motorom (jer je to više manje jedina opcija osim dizela). Vidim da imaju neke Cupre i Škoda Octavia VRS sa 2.0 TSI motorom, ali po nekim pričama ni taj motor nije neka sreća.

Pucajte

Kad god mi se sere čitam postove na EV clinic i dobro me protjera.

https://evclinic.eu/2024/11/03/which...ginners-guide/

Cura mi nedavno kupila toyota yaris cross 2024 hybrid

Prvo, 2019 sam se vozio u Toyota 2.5 camry hybrid s 440k km bez ikakvih problema.
Na ovom linku navode "Hybrid systems, due to their large systems on small batteries, often deplete their charge/discharge cycles, with higher amperages running through a small system that is constantly overburdened. Often, by 100,000 km, the battery needs to be replaced. Owners of these vehicles hope for the usual myth called “battery regeneration,” which does not exist. Once the cells are damaged, there is no procedure to save the battery except to replace all cells, i.e., the entire battery. Hybrid vehicle batteries are often the most expensive, sometimes even more so than EV batteries. Considering that a new hybrid battery costs on average between €12,000 and €20,000, and it typically needs replacement after 100,000 km, the cost of electric driving comes out to around €17 per 100 km. As Facebook experts would say: “enough said.” Now, let’s move on to the list of vehicles."

Ma kakva su to baljezganja. Naprimjer u toyoti od moje cure je baterija 1kWh, koja košta 2500€ nova u toyoti (besramna pljačka). Svi ostali hibridi (ne plug in), imaju lošiju i jeftiniju bateriju. Kaj ovaj tu baljezga. Gomila govana.

Internet svašta trpi.
markecSMB je offline   Reply With Quote