Citiraj:
Autor Pupo
... Ja uvijek pustim auto ako vidim da mi je crveno, nekužim one rejsere koji me obilaze u tom trenu pa onda koče 3 metra od semafora. Al neka, bit će više posla za majstore, trebat će ćešće mjenjat kočnice, gume i ostalo. S tim da, svatko ima svoj stil vožnje, nema smisla se prepucavat koji je pravilan, jer nitko neće promjenit stil. Ako auto koči motorom i zaista ne troši ništa, ušteda na godinu dana je mizerna.
|
Znam da nećeš promijeniti mišljenje i način vožnje, ali zbog takvih bisera kao što si ti, ja i mnogi drugi u sličnim situacijama nepotrebno stvaramo gužvu, trošimo više vremena i goriva, više zagađujemo planet...
Jedan od svakodnevnih primjera na dionici koju vozim je Holjevčeva od Av. Dubrovnik do križanja sa Bundekom gdje se uvijek nađe jedan koji vozi krajnjom lijevom trakom i kad vidi crveno na semaforu hiti u ler i kotrlja se 40 ili 30 km/h (jer je njemu crveno) i ne jebe ga pol posto što koći vozila iza sebe i ne da im da dođu do trake za skretanje prema Kajzerici iako se prvo njima pali zeleno ili već imaju zeleno na semaforu... ne mi iza njega moramo propustiti jedan kompletni interval semafora jer je kotrljanje radi crvenog zakon, a ako ga se obiđe po srednjoj traci (ako ima mjesta, a često nema jer se nađu paralelno dva kotrljaša) onda ga je prešao neki papak-rejser.
Citiraj:
Autor Garro
Kad sam bio u AMCu na školi sigurne vožnje, instruktori su rekli da ako auto počne proklizavati u zavoju da treba stisnuti kuplung, navodno se onda sile prijanjanja ne troše na ubrzavanje/kočenje motorom.
Moram priznati da me to iznenadilo, zato sam i zapamtio. I ne, nisam isprobao. 
|
Što se pak tiče stiskanja kvačila kad auto malo pobjegne, imate prilog ovdje:
https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti...igurne-voznje/
PS. Ovo za vožnju nizbrdo po AC sa ugašenim motorom ne mogu vjerovati... pa kako vam rade kočnice i servo volana ako je motor ugašen?