Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.06.2017., 14:03   #29643
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor riceburner Pregled postova
a di ti je racunica kolko je dizel skuplji u startu i servisima?

moja punica radi 30 000km godisnje otvorene ceste bez grada, sa benzinca presla na dizel...
u startu je dizel bio oko 15000kn skuplji, redovni servisi zbog ulja i filtera su skuplji u prosjeku 500kn, skuplja joj registracija...

ona ne vidi nikakvu ustedu za sada...
Slazem se s ovim gore napisanim, cifre su tu negdje, barem u okvirima kompaktnih (novih) auta koje sam ja gledao.
Posto sam u kupovini novog auta bas sam si razmisljao da po prvi puta mozda uzmem dizelasa, konkretno Kiu ceed 136KS, i nakon racunanja sto i kako mi je isplativije opet sam se odlucio na benzinca , unatoc tome sto radim 25k km godisne.
Na kraju sam kapario Vitaru sa 120 atmosferskih KS u koju odmah ide LPG instalacija i to vozim iducih 200k km.
Jasno je da sam isao na sto jeftiniju voznju po kilometru, iako mi je okretni moment i 136KS kod Kie Ceed golicao mastu.

Tri mjeseca sam imao na raspolaganju novi Clio (75KS) i Puga 208 (90KS) na bengu, i ne trose oni previse, ali ono, 400kn ode u vjetar samo tako, u odnosu na plinaru bas se osjeti na financijama.

Dizel je skuplji u startu, skuplji na odrzavanju, nesto jeftiniji na tankanju, ali nista drasticno, po meni ne vise od 1-1.5lmax/100km ovisno gdje se i kako vozi. Kad se sve uracuna da se vrati pocetnih 12-15k kn vise za dizelasa (a u slucaju Vitare i preko 20k kn) treba okrenuti brdo kilometara da se investicija isplati.

No, svatko ima neku svoju racunicu, i nek kupuje za svoje pare sto hoce
Nik je offline   Reply With Quote