Citiraj:
Autor jed2i
Jedne su bile na punjaču.
Druge bez punjača, odspojene s bilo kakve elektronike.
Shit happens.
To su bile 3s i 4s baterije.
|
Hm, stvarno mi je čudno za ovu što nije bila na punjaču. Kad kažeš 3s i 4s, te spominješ autiće na daljinski, da ne misliš možda na one mekane li-po packove? Daleko najveći rizik kod litija je prilikom punjenja. Ako elektronika nije dobra, ili ćelije u seriji nisu dobro izbalansirane, ili se puni bez bms-a (npr. tri ćelije u seriji puniš naponom cca 13.5V, pa se može dogodit da jedna ćelija "zapne" na 3.5 a druge dvije prepuniš na 5V i eto vatrometa). Opasno je i puniti baterije koje su se "prepraznile".
Od same temperature da će se jedna lion 18650 zapalit, to mi je nekako nevjerojatno. Ja imam na biciklu 12s2p Li-Po i nemam nikakvih problema, ali bms je bio skuplji od ćelija, i unatoč bms-u, periodički ručno provjeravam svih 24 ćelije da se nije koja razbalansirala, i dalje me strah to ostavit na punjaču bez nadzora(punim ih tako spojene sa 51-52V), iako ne znam kako bih to ugasio da se zapali, vjerojatno bi stigao samo pobjeć

Vjerujem da su Lionke puno sigurnije, još u "tvrdom" 18650 ili sličnom kućištu, od samog sunca će se teško zapalit. Ako pogledaš
datasheet samsungovih ćelija možeš vidjet da imaju deklariranu struju pražnjenja na čak 105°c, jest da se očekuje da će do temperature doć zbog velike struje pražnjenja a ne od sunca, ali i viša početna temperatura tu igra ulogu. Iako te visko temperature nisu dobre za baterije, pogotovo dugoročno za kapacitet, kvalitetne baterije nebi smjele imat apsolutno nikakvih problema sa 50-60°c (ili koliko već) u autu na suncu.