Tema: Automobili
View Single Post
Staro 13.12.2016., 21:21   #25660
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Referenca je bila na 1.6 hdi motor koji opcepoznato ima problema. Uljni kanali iirc, turbine krepavaju, pa i kad stavis novu ako ne odradis potrebne modifikacije i tu novu ces brzo mjenjati. A cifra da ga dotjeras u red zaista moze biti cijenom u rangu jednog clia 2.

Ne vidim zasto si butthurt, ja znam za 2.0 hdi s 490k km, i par drugih vozila s vise od 400k km. Redovno odrzavani, ali bome nisu dovoljan uzorak da sudim o icemu osim o tome da svaki odrzavani auto moze to istrpit.

Ali..Ljudi:
- kupuju dizele za stani-kreni po gradu i kratke relacije.
- te iste dizele nikad ne odrzavaju, to jest maksimalno odrzavanja sto vecina auta dobije kod nas jest guglanje kako resetirat servisni interval..a kad auto stane onda sjedi i placi.
- kupuju se izraubani dizeli iz uvoza s upitnom kilometrazom u 80% slucajeva. Tim autima je vrijeme velikog servisa, i to se takoder zanemaruje.
- toci se loz ulje i plavi u te aute sto je zabrinjavajuce.

Igrom slucaja sam nesto poslom prosli tjedan setao izmedu dva autoservisa. Najcesci kvarovi su upravo dizeli - turbine, dpf mozda i najcesci(u dva dana provedena tamo, 4 auta s tim problemom). Cinjenica je da u takvom okruzenju u kojem se kod nas dizeli voze te stvari odlaze, dodaj i cinjenicu da se ne odrzavaju i tu nema cudenja.
Sve se svodi na to radis li dovoljno kilometara godisnje da si opravdas troskove dizela kroz nesto manju potrosnju. Iliti, koristis li ga kako spada ili se vozis do lokalne birtije 2km u jednom smjeru da se pohvalis s 6l prosjeka. Sve mi se cini nekako da prosjecan rvat nekako naginje na ovu drugu opciju..
Da se ukljucim u pricu o dizelima. Svasta se prica o modeenim dizelima, ali vise na osnovi pojesinih slucaja nego statistike. Recimo, znam slucaj dva renaultova 1.6 16v motora koji su imali lom klipnjace na manje od 50k km. Jbg, cesto motor pa se u zitu nadje i nesto kukolja, inace su na glasu kao pouzdani.

Isto tako, sto se tice dizela. Imam doma Clio 2 1.5 dci 48kW, 2004. Po pisanjima po forumima, trebao se raspast vec 3 puta. A nije. Ima 317k km, common rail sitem nije diran, turbo nije diran, osim sto je jednom ciscen od cadje jer je blow off ventil zaglavio (auto je imao 125k km). Cifra je bila 600kn ukupno. Nista znacajno. Jedino sto je bio pravi trosak nepotrosnih dijelova je sto je egr 2 puta mijenjan (cijena egr-a je cca 1300-1600kn, jednostavno ga je zamijeniti i doma u garazi). Ostalo samo potrosni dijelovi. Tu racunam i dijelove ovjesa tj.razne krajnike spona, set amortizera, kvacilo (tvornicko mijenjano na 305t km, postalo je stvarno pretvrdo i znalo je trest kod kretanja, iako je funkcioniralo normalno i na lameli je bilo jos "mesa"). Taj auto je u obitelji od 0km i odrzavan je potpuno po p.s.-u. I dan danas mu je potrosnja ulja na 15k km zanemariva, mozda 1dcl , a goriva izmedju 3.8l/100km(otvorena cesta, 70-90km/h) i 6.5l/100km (Zagreb, stani-kreni voznja). Za cijenu koju smo platili za taj auto, isplatio se 3 puta, pa makar se sutra raspao.
S druge strane - kolegi se Megane II 1.5dci 105ks doslovno raspao (pukla klipnjaca i razvalila cijeli motor) na 127k km. Jbg, bad luck. Auto je isto kod njega od kad je kupljen novi.

Sto se tice 1.6 HDi. Imam i to Kupio 2012. polovnu 307-icu sa 82k km, verzija od 90KS. Kupljena od prve vlasnice koja ga je zamijenila sa BMW X1 Danas auto ima 275k km, zadnjih godinu dana je bio malo skuplji za popravke, ali gotovo iskljucivo potrosni dijelovi (kvacilo, komplet distribucije, amortizeri, prednje opruge). Turbina nije dirana, dva injektora prebrtvljena (samo zamjena podloske, da ne slini po motoru. Poznata boljka hdi motora, jeftin popravak). EGR nedavno ociscen od cadje jer je bacao povremene greske u memoriji ECU-a (slucajno primjetio dok smo kolega i ja prckali po njemu sa Peugeot Planet aplikacijom ), sad radi ok. Ostalo nista osim potrosnih dijelova - ulje, filteri, kocione plocice i sl., na servisnom intervalu od 20k km. Potrosnja se stalno krece izmedju 4.8 i 6.5 l/100km, ulja trosi zanemarivo, kao i Clio.
S druge strane, kolega kupio 307icu 1.6 hdi od 110KS. On je pak mijenajao valjda sve sto je mogao (razne senzore, problem sa dpf, crkla turbina, pukle prednje opruge i sl.). Ali taj auto je bio losije odrzavan od strane prvog vlasnika i ustvari je upitno je li imao stvarnu kilometrazu na satu (sad ima oko 170k km), a i vise je drndan po gradu.

Sto zakljuciti?Nista, vecinom to da su price o krepavanju dizela pretjerane, ali nisu neistinite!

Zadnje izmijenjeno od: JC Denton. 13.12.2016. u 22:13.
JC Denton je offline   Reply With Quote