View Single Post
Staro 27.09.2015., 23:10   #271
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Mikeyy Pregled postova
Malo me bune ove instalacije programa koji nisu u repozitoriju.

Npr. krenuo sam instalirati LibreOffice 5.0.2 koji nije u repozitoriju, ali sam htio sve napraviti preko GUI, da vidim da li se to može.
Skine se jedna datoteka, tar, izvuku se datoteke iz nje koje su kao instalacijske. Ali majke ti, 10+ datoteka, sve treba instalirati. Pokušao sam označiti sve pa neka opcija za install, al je samo otvorio hrpu prozora, neće instalirati jer ima "dependecies" itd... uglavnom, nije mi se dali više, pa sa preko terminala instalirao i sve prošlo u redu.

Drugo sam probao HoN, igru, instalirati, i ona dolazi s .sh nastavkom. Prvo se nije htjelo pokrenuti jer je izbacivao da nemože prepoznati kodnu stranicu (!?!? wtf), alo nakon jednog chmod +x preko terminala (negdje pročitao), uredno se pokrenulo preko GUI kao i na windowsima, sve perfektno.

Vidim da je mušičavo sve to čim kreneš instalirati a da nije preko repozitorija.

Šta znači to da nije mogao prepoznati kodnu stranicu kod instalacijske datoteke!? Jasno mi je šta je kodna stranica u .txt i sličnim datotekama, ali kod instalacije?

Ukratko izbjegavaj ovaj način instalrinja ako si ne želiš komplicirati život ko u vrijeme Slackware 8-ice. Nije nešto komplicirano ali za početnika je noćna mora - izbjegavaj. Za ubuntu/mint većinom postoji poprililčno dobra podrška službenih reposa za instalaciju. Gdebi+Synaptic su ti jedini potrebni programi za instaliranje aplikacija. Za igre imaš Wine/Playonlinux i službeni Steam za Linux i deri. Za HoN vidim da postoji nativni "kakti" instaler . Ak ti radi super ak ne:

https://appdb.winehq.org/objectManag...tion&iId=10349

P.S:- za ovo što ti javi da neki fajl fali > ideš na http://packages.ubuntu.com/ > nađeš paket koji ima taj fajl i instaliraš isti sa SLUŽBENIH REPOSA (Synaptic)