Tema: Automobili
View Single Post
Staro 28.08.2014., 21:30   #11712
TheEmpress
Premium
Moj komp

TheEmpress's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Člankom 139. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10 - Odluka UsRH i 74/11) propisano je da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h. Za sudionika u prometu koji počini prekršaj iz navedenog članka propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna
Ovo je kopirano s MUP-ove stranice. Odnosi se na sva vozila koja nemaju minimalnu brzinu od 60km/h, znači i na automobile. Prilagođavanje brzine je nekaj sasvim drugo. Ne sjećam se točno teksta iz knjige iz autoškole, al ak su u međuvremenu nekaj mijenjali, onda sam u krivu. Ali tu ti lijepo piše da je na autocestama i brzim cestama minimalna brzina 60km/h, odnosno da vozila moraju moći razviti minimalno tu brzinu da bi smjela voziti po autocesti ili brzoj cesti.

Citiraj:
Autor ozren Pregled postova
Na autoputu ili generalno?
Mislila sam za autoput. Pa kolko ja znam i kolko me instruktor učio, u desnoj traci se generalno vozi sporije, odnosno normalnom brzinom, dok je lijeva traka za preticanje odnosno bržu vožnju. Točne propise ne znam, al ovo je neko, ako ništa drugo, nepisano pravilo. Odnosno, ako mi se ne da vozit 120 po autoputu, već se vozim 90 recimo i sporija sam, vozim se desno, da nikome ne smetam.

Zadnje izmijenjeno od: TheEmpress. 28.08.2014. u 21:44.
TheEmpress je offline   Reply With Quote