Citiraj:
Autor Juan
Interesantna stvar za TDI motore - nikad neće upalit ventilator hladnjaka u leru ili nakon što ugasiš ugrijan auto, čak i nakon sat-dva vožnje po autocesti i visokih putnih brzina dok je vani 40 stupnjeva kad staneš na odmorište ventilator se ne pali.
|
Citiraj:
Autor Juan
Nisam govorio za uključenu klimu, s klimom se pali u pravilu odmah.
Uostalom, ventilatori imaju više brzina, neki čak i visco, ali kako objasniti da na 6 auta i od toga jedan nov i nikad se na leru ne čuje kako puše ventilator u najjačoj brzini?
|
Citiraj:
Autor Juan
That was the point. Net je pun upita zašto tdi sporo zagrije kabinu.
|
Oprečan si. I to sam sebi.

Ajd sad pročitaj boldano

Nema tog Boga Božjeg da se voziš ac-om 150kmh 100km i da dođeš u kolonu, staneš i čekaš i da se ventilator na hladnjaku ne upali. Zakuhao bi auto u roku 60sec.
Ventilatori imaju brzine već ono, 30+ godina, to nije ništa novo, problem je u prvoj gore boldanoj izjavi. Visko je opet sasvim drugi sistem od kombinacije termoprekidača i klasik ventilatora koji se zna vrtit u onoliko brzina rada koliko mu termoprekidač zada; visko se vrti uvijek, što se brže vrti motor, brže se vrti i visko, a za ler ima bimetal unutra koji reagira na temperaturu, kad se poveća temperatura, a niski su okretaji, zavrtit će ga brže i tada.

Inače redovna stvar na bmw-ima i mercedesima već desetljećima.
Voziti auto 'visokom putnom brzinom' na vanjsku temperaturu od 40°c, znači enormno zagrijavanje motora, što bez obzira na sam princip rada dizela, tj veću učinkovitost samog motora, nego kod benzinca, ali uzevši u obzir elemente zagrijavanja - turbina, kompresija dizela je 2x veća nego kod benzinca, veću masu tj teže komponente motora, traži kapacitetnije hlađenje, sa više tekućine/antifriza, te pojačan rad ventilatora. Zato su dizeli iznimno osjetljivi na 'ganjanje' i bitno im se smanjuje životni vijek ako ih se konstantno vozi pod visokim opterećenjem ('visokim putnim brzinama'

), tu je uvijek benzinjara u prednosti. To što ti njega ne čuješ nije znak da ne radi

Sporo grijanje? Pa samo prouči princip rada dizelskog motora, bit će ti jasnije (gore navedena visoka efikasnost rada), tj ne ostane puno 'viška' energije iliti topline. Sve je to meni jasno i to da dizeli 'slabije' griju (na leru), stoji naravno, ali napisat ono gore prvo boldano, je cirkus. NHF.