Prvo c/p mog
posta iz
Fiberland threada gdje sam pojasnio neke stvari:
Citiraj:
Izgleda da necemo odmah skakati na optiku.
Danas je zavrsila javna rasprava na temu: Prijedlog odluke - Izmjena Standardne ponude veleprodajnog širokopojasnog pristupa
Komentare mozete procitati na linku
Uglavnom su se telekomi slozili s predlozenim, ali je zanimljivo sto je T-Com objavio u tom dokumentu http://www.hakom.hr/userDocsImages/j...A.4.7.2012.pdf
Pod II) Prijedlozi dodatnih izmjena Standardne ponude
1. Uvođenje VDSL2 tehnologije
VDSL2 ce se navodno poceti koristiti u Q4/2012, u profilu 8b (do 50mbit down) u pocetku, kasnije ce biti moguc profil 17a (Do 100mbit down, 50mbit up).
Potez mi se cini ok, posto sam vec poludio s brzinama Adsla i koliko kasnimo s ostatkom. Nadam se da ce cijene biti kolko tolko ok. Te jedno 2god nakon ovog (Taman kad istekne 24mj ugovorne obveze za VDSL2 ) bi trebala optika biti dostupna.
Jos nema nikakvih info o dostupnosti i gdje ce ici prvo itd., ali nadajmo se da ce uskoro.
|
Ovaj thread je za postanje svih novosti, glasina, clanaka, dojava, komentara, stupnja dostupnosti itd. u vezi VDSL2.
U naslovu sam stavio T-Com zato sto T-Com nadograđuje svoju postojecu mrezu koju ce naknadno iznajmljivati ostali Operatori Korisnici.
Pitao sam Tor-a, te je on rekao da stavim temu u ovaj podforum. Ovdje se mogu komentirati sve VDSL2 tehnicke novosti, posto je T-Comova mreza. Za usluge ostalih operatora ce se ili nastaviti na ADSL temu, ili otvoriti nove, ali otom potom.
HAKOM je trenutno produljio svoju Javnu raspravu o izmjeni Standardne ponude veleprodajnog širokopojasnog pristupa, zbog toga sto je T-Com uveo tocku 2 gdje je najavio pocetak koristenja VDSL2 usluge, te se sada cekaju komentari ostalih operatora na tu tocku. Rasprava zavrsava 25. srpnja 2012.
Naravno, postat cu ovdje kad zavrsi, te kad budu komentari objavljeni, tako da ne zaboravite slucajno

Postat cu i sve dokumente koje HAKOM objavi a vezane su za njihove odluke u vezi VDSL2.
VDSL2 ce u pocetku ici samo od
CO (Central Office), iliti po naski, Centrala, te samo onim sretnicima koji su do 1000m udaljeni od nje. Ostali nemaju toliko srece te ce morati cekati na
FttC (
FttN) ormarice da se izgrade u blizini njihovih stanova.
Daju se naslutiti i vece brzine od 50mbit posto se planira 17a profil, tj. do 100/100mbit, zavisno od udaljenosti od Centrale/FttC(N)
E sad, koliko je ovo dobar potez, neznam. Optiku nikako docekat, pa se ovo cini ok. Njemacka, Slovenija i ostale zemlje su imale VDSL u 2006. vec. Mozda bi ipak trebali odmah ici s optikom, ali posto imaju toliko problema s regulatorom/ostalim operaterima, bolje VDSL2 nego nista.
Znaci, ovdje postajte sve komentare, te sve sto znate ili ste culi o VDSL2, FttC(N) ormarice koje ste vidili da se grade, itd. Sto vise informacija imamo, to bolje.