Citiraj:
Autor gnjepar
Komentiraj ti koliko hoćeš, pa ovo je forum
Vrlo je jednostavno, prijenos podataka traje, pinganjem se prenose podaci (64 byte-a mislim), tako da će se tih 64 byte-a duplo brže prenijeti na 8 Mbit vezi nego na 4 Mbit vezi, npr.
Ako ne vjeruješ probaj pingati 100Mbps vezu i 1Gbps vezu doma u LAN-u, ili još bolje ćeš vidjeti razliku ako to isto napraviš na 10Mbps i 1Gbps. Za to naravno koristiš dva ista kabla da udaljenost bude ista.
Naravno da propusnost nije jedini faktor tako da će ping vrlo malo ovisiti o propusnosti a puno više o konfiguraciji kućne mreže i kvaliteti uređaja (modem ili router...) i naravno udaljenosti i broju čvorova koje prolazi do odredišta.

|
Za ADSL ova konstatacija ne vrijedi jer brzina nije isto što i propusnost.
Ako se ne varam, frekvencijski spektar ADSL-a je podijeljen u manje dijelove po nekih 4 kHz (ne znam više točno, davno sam to slušao) i propusnost za korisnika ovisi koliko mu je tih dijelova dodijeljeno. Poanta je da osoba koja ima 8 Mbita ima dodijeljeno dvostruko više tih pojaseva od 4 kHz od osobe koja ima 4 Mbita. A budući da je za pinganje dovoljan i jedan, trebalo bi biti jednako kod obje osobe (pod pretpostavkama da imaju jednako dobro ožičenje).