View Single Post
Staro 06.12.2009., 13:33   #7
Gorstak
Guest
Moj komp

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor Thorax Pregled postova
Prvo, rekao bih da miješaš pojmove. TEC i fazno hlađenje su dvije potpuno različite stvari. TEC je skraćenica od thermoelectric cooling, a fazno hlađenje funkcionira pomoću kompresora koje nalazimo u frižiderima, klimama...

Drugo, da bi postigao ikakvo efektivno hlađenje pomoću Peltiera treba ti puno jače vodeno od H50, jer da bi se postigle zadovoljavajuće temperature treba ti Peltier prilično velike snage (govorimo o nekih 200-300 W) što nas dovodi to toga da bi takav 24/7 sistem žderao puno previše kW/h.

Treće, i da prisloniš hladnu stranu na bakreni blok prije procesora i dalje bi trebalo obaviti poštenu izolaciju oko procesora.

I četvrto, kad si već spomenuo fazna hlađenja, ona su puno efektivnija od TEC-a za 24/7 upotrebu. Kod dobrog faznog temperature će stalno biti ispod 0 °C, i u idleu i loadu.
Sori zbog brkanja pojmova. Možeš li dati neki primjer kupovnog faznog? Link na nešto?

Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Bilo je već gro pokušaja i ''ideja'' da se proc hladi peltierom a on zrakom ili vodom pa je ipak na kraju rezime bio - neisplativo
Evo sam baš malo surfao i naletjeo na ovaj cooler koji koristi 6 Peltiera i košta 450 USD. Ne znam kako to čudo hladi ni kako im ide prodaja, no vidim da riješenja ima. A na linku koji sam dao se vidi kako je to neki čovjek složio sebi. Rezultati su u thumbnailovima, a na linku se vidi i worklog. Nešto također čitam kako firma Swiftech namjerava izbaciti neko novo hlađenje, baš me zanima što će to biti. Uglavnom, hvala svima, odgovorili ste mi na pitanja.
Gorstak je offline   Reply With Quote