Citiraj:
Autor Thorax
Prvo, rekao bih da miješaš pojmove. TEC i fazno hlađenje su dvije potpuno različite stvari. TEC je skraćenica od thermoelectric cooling, a fazno hlađenje funkcionira pomoću kompresora koje nalazimo u frižiderima, klimama...
Drugo, da bi postigao ikakvo efektivno hlađenje pomoću Peltiera treba ti puno jače vodeno od H50, jer da bi se postigle zadovoljavajuće temperature treba ti Peltier prilično velike snage (govorimo o nekih 200-300 W) što nas dovodi to toga da bi takav 24/7 sistem žderao puno previše kW/h.
Treće, i da prisloniš hladnu stranu na bakreni blok prije procesora i dalje bi trebalo obaviti poštenu izolaciju oko procesora.
I četvrto, kad si već spomenuo fazna hlađenja, ona su puno efektivnija od TEC-a za 24/7 upotrebu. Kod dobrog faznog temperature će stalno biti ispod 0 °C, i u idleu i loadu.
|
Sori zbog brkanja pojmova. Možeš li dati neki primjer kupovnog faznog? Link na nešto?
Citiraj:
Autor Wolverine
Bilo je već gro pokušaja i ''ideja'' da se proc hladi peltierom a on zrakom ili vodom pa je ipak na kraju rezime bio - neisplativo
|
Evo sam baš malo surfao i naletjeo na
ovaj cooler koji koristi 6 Peltiera i košta 450 USD. Ne znam kako to čudo hladi ni kako im ide prodaja, no vidim da riješenja ima. A na linku koji sam dao se vidi kako je to neki čovjek složio sebi. Rezultati su u thumbnailovima, a na linku se vidi i worklog. Nešto također čitam kako firma Swiftech namjerava izbaciti neko novo hlađenje, baš me zanima što će to biti. Uglavnom, hvala svima, odgovorili ste mi na pitanja.