View Single Post
Staro 13.04.2009., 15:04   #22
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
cuj, stvar je josh uvijek samo u razmatranju. nashao sam ovo djubre trazeci po nabavi (najjeftiniji 16 portni gigabitni switch). stvar je u tome sto vjerojatno ne podrzava aggregating niti IGMP snooping. svi ostali parametri su zadovoljavajuci (max bi bilo 2000 kn - vrlo nategnuto)
Kao sto rekoh, da bi se zadovoljili *svi* tvoji zahtijevi, biti ce ti potrebno relativno puno novaca. Odnosno, IMO, previse za situaciju koju ti imas.
Citiraj:
svaki program ili zajedno?
Po programu. S time da ti to ovisi od odasiljaca do odasiljaca, kao i od trenutnog programa koji se emitira.

Citiraj:
ja zelim premjestiti svu glazbu, filmove, slike, .ISO i sve ostalo sto se nakupi na jedno mjesto dostupno svim racunalima s pristojnim performansama. razgledao sam okolo i HW RAID rijeshenja (recimo HighPoint RocketRaid 4320 - Intel IOP348 (1.2GHz) ) i cijena nije strashna, samo nekako mi ne sjeda kupovina kartice sa samo 8 portova (ako cu vec potroshiti nofce onda da se barem osiguram s vishe portova za proshirenje polja). kao sto sam naveo uglavnom bi se radilo o vecim file-ovima i max 2-3 korisnika. postupno bih dodavao diskove. (za pocetak 4-5 x1TB, a kroz recimo godinu josh toliko)
da li bi predlozio RAID6 zbog rebuild time-a? (da li bi on uopce bio manji u slucaju RAID6? )
da li ima smisla ici na HW RAID rijeshenje u ovakvom slucaju?
Ma u tom slucaju, uzmi plocu koja on board ima dosta SATA prikljucaka i bok.

RAID 6 zaboravi u potpunosti. Osim sto ces pusiti gadne i nepotrebne write penale naspram RAID 5/10 (pogotovo kod random small writea), RAID 6 rebuild sa dovoljnim brojem diskova (obicno 10+2<) zna potrajati i 200% duze nego RAID 5.

Pitanje je kako si zelis osigurati redundanciju. Po meni, RAID 5 ti je najjeftinije rjesenje, pogotovo ako si mozes priustiti hot spare. Novac na dodatne kontrolere nemoj bacati, jer ti nece nicemu sluziti.

Kakvo uopce racunalo planiras sloziti i o koliko se kolicinski podataka radi?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote