Ovako, prvo pozdrav svima, a sada:
Imam: 3 PCa, 1 Laptop koji bi se spajao na glavni zbog interneta i printanja, a ostali bi bili klasično žičano uvezani preko switcha na jedan od ova 3 PCa koji bi bio glavni i na kojem se vrti ADSL.
Dakle, moje pitanje je:
Da li 3 PCa mogu funkcionirati na jednoj mrežnoj karti, a da je internet putem obične wireless kartice koja radi u ad-hoc modu dostupan kao i printer koji se nalazi na prvoj mreži ili ti ga na 3 PC-a mreži - a kojoj bi pristupao sa laptopa također preko wirelessa?
Zanima me:
- Koju adresu da postavim za wireless connection
- Koju adresu da postavim za local area network
- Koji mrežni adapter (wireless/eth) da šerujem
- Gdje tu dolazi printer do izražaja?
Za one koji nisu razumijeli iz prve:
Imam običnu usb wireless karticu sa kojom (umjesto routera) podignem mrežu,i dalje se sa laptopa ili bilo kojeg drugog uređaja spajam na glavni PC zbog interneta, printera i sl.
Ono što me interesuje je jel treba i zašto poseban subnet za 2 adapter tj. ne može biti 192.168.0.1 za local area.... i za wireless karticu 192.168.0.2?
Zaključak:
Mislim da sam na većinu stvari sada sam sebi odgovorio ali želim čuti "uradio-sam-znam" mišljenje kako bi bio siguran 100%.
Ono što je meni važno je odgovor "DA" na pitanje:
"Da li mogu umrežiti 3 PCa preko SW, i na taj SW priključiti ADSL, a iz SW voditi kabal u mrežnu karticu?" - Znam, on će mi pronaći automatski ip adrese, ja ću ih "mapirati", a wireless bi trebao raditi - ali na drugom subnetu?
Urazumite me