![]() |
Cool"n"Quiet control
Imam Athlon 64 3000+ s754(po def. 2000 MGHZ) moj radi na 2500 MGHZ malo sam ga klokno i u biosu sam uključio gore navedenu funkciju!Sada me zanima dali CnQ i OC mogu zajedno ili je ta funkcija samo kada komp radi na def!!!
HVALA!!! POZDRAV OD KRASTAVACA!!! |
mogu ići zajedno...
i jedan tip : ima 2500 MHz, a ne 2500 MGHz :D |
CnQ i =c samo po sebi nema smisla da ide zajedno jer Oc podrazumjeva rad iznad nazivnog takta , dok CnQ smanjuje frekevenciju i okretaja venta kad za proc nije nuzno da dise punim plucima i tako smanjuje temperaturu i daje tisi rad .
|
Na nekim pločama ako se maknu postavke sa AUTO, CnQ ne radi. A to znači da mora biti na defoltu BIOS.
Tako da sve ovisi o samoj ploči. |
Citiraj:
|
Da teoretski i bi ali je problem u praksi i to - u smanjivanju napona za virjeme CnQ rada, uzmimo npr sljedeću situaciju...
Neka recimo x2 3800+ (s939) radi na 1.35V na 2.0Ghz kad se ukljući CnQ multi sa 10x padne na 6x i napon na recimo 1.1V i na 1.2Ghz sve divno krasno radi... E sad ja OCam taj procesor na recimo 2.8Ghz i za to mi npr treba 1.5V i dalje je multi 10x ali kad uleti CnQ sa svojih 6x to je 280x6=1700Mhz i na 1.1V (jer je donja volaža apsolutna vrijednost u odnosu na defaultnu a ne na povećanu) i sve odleti u 3 neke stvari jer nije stabilno... Tj u najgorem slučaju nećeš doi niti do windowsa jer je boot isto low cpu opetracija većinu vremena... I zato da bi se izbjegli incidenti većina proizvođača jednostavno u biosu ploča automatski napravi disable CnQa kad se digne FSB - da se nebi dešavalo to... Postoje i ploče koje dozvoljavaju CnQ i kad su Ocane ali teoretski na novijim pločama je to i tako posve nebina tehnologija jer možeš softwareski napraviti profile za ocano stanje i low power iz raznih tweak programa i tako rješitit to ako te baš smeta da ti CPU loži na punom taktu i naponu cjelo vrijeme, mada neznam zašto bi CPU je napravljen da skoro 10 godina radi na 100% loadu prema tome... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:48. |