PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   temepratura athlona 3500+ (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=57953)

Morpheous 20.01.2007. 22:15

temepratura athlona 3500+

Iamma athlona 3500+ 939, venice i temperatura u everestu ne prelazi 28 stupnjeva u windowsima (u pitanju je stock odnosno box aluminijski hladnjak). To mi je malo prehladno za ovaj procesor...da li mi everest dobro očitava temperaturu-u BIOS-u je također tolika. OK, skinuo sam govance od paste s hladnjaka i stavio arctic silver, nisam instalirao cool n quiet drivere s CD-a od matične, ali ova temperatura je manja od moje sobne usred ljeta.....

yedwy 20.01.2007. 22:29

Vjerojatno ti očitava socket temperaturu a ne core, core je oko 50C u loadu ako ti je box na 50-60% okretaja a ako je na 100% nekih 35-40 idle je nekih 5-10C manji, ovisno o uvjetima...

Tako je kod mene a moj radi na višem taktu nego tvoj ako ga nisi klokao prema tome nemaš brige... Topljenje jezgre ;) nastupa na 65+ C tako da se nemaš što sekirati, slobodno opali bokser na 50% i uživaj u tišini...

Morpheous 20.01.2007. 22:39

Citiraj:

Autor yedwy (Post 624389)
Vjerojatno ti očitava socket temperaturu a ne core, core je oko 50C u loadu ako ti je box na 50-60% okretaja a ako je na 100% nekih 35-40 idle je nekih 5-10C manji, ovisno o uvjetima...

Tako je kod mene a moj radi na višem taktu nego tvoj ako ga nisi klokao prema tome nemaš brige... Topljenje jezgre ;) nastupa na 65+ C tako da se nemaš što sekirati, slobodno opali bokser na 50% i uživaj u tišini...

box mi je na 1700 okretaja, tak oda vjerujem kako to nije 100%, pa mi je još čudnije kako tako dobro hladi...everestu mi je na sempronu 64, 2800+ sa tim istim hladnjakom očitavao 37 stupnjeva na drugoj matičnoj, samo što tamo nisam stavljao articovu pastu, već je ostalo govance.

yedwy 21.01.2007. 08:18

Da to ti je 50-60% a čuj Venicei se i inače ne griju jako... :)
Imaju dosta cacha ali su i na manjem naponu i manjem procesu od Bartona, oni su ti ko stari Barton mobilci u neku ruku... :)

u svakom slučaju ako govoriš o Idleu moguće je, čak i load može bit toliki ako imaš forsirani protok u tom području kućišta, ja sam ti navodio maksimalne temperature ali mogu one biti i manje, ovisi naravno i o tome kolo je u sobi zrak hladan ili topao... :)

Recimo moje je trenutno na 30C jezgra i socket, praktički idle jer ne radi ništa osim Vista gageta i ie-a...

Us svakom slučaju nemaš razloga se brinuti oko toga nije neko nebulozno očitanje u pitanju a da proc ispod kuha... :)

Ako reguliraš preko biosa vrtnju staviš na 50-60% (tako ti je vjerojatno podešeno već) pogledaš di su ti regulirani portovi na ploči (obično su cpu vent port i barem još jedan regulirani) i pikneš u njih CPU cooler i jedan ispuh iza proca i staviš u biosu da se full RPM pali na recimo 47-50C i kad se ugrije upalit će se na 100% i ohladit ga odma...
Tako ja radim još od ljeta i sve je tiho i bez problema... :)

-POP- 21.01.2007. 08:23

Koja je ploča u pitanju? Ploča pokazuje očito temperaturu susjede. Opipaj hladnjak u iddleu, ako nije vruć jako vozi dalje i zaboravi na to što pokazuje everest.

Morpheous 21.01.2007. 13:10

Citiraj:

Autor -POP- (Post 624647)
Koja je ploča u pitanju? Ploča pokazuje očito temperaturu susjede. Opipaj hladnjak u iddleu, ako nije vruć jako vozi dalje i zaboravi na to što pokazuje everest.

Hvala svima-navikao sam se na athlon XP sck.A i temp. od 60 stupnjeva...

amd freak 21.01.2007. 14:32

Šta bilo da bilo 28 stupnjeva sa stock hladnjakom..nemoguče.....pogledaj i u biosu temp.....pa ga updejtaj pa pogle opet.....jer moj 3200+(2400mhz) je na 32 sa zalmanom u idle-u!

Morpheous 21.01.2007. 14:39

Citiraj:

Autor amd freak (Post 624959)
Šta bilo da bilo 28 stupnjeva sa stock hladnjakom..nemoguče.....pogledaj i u biosu temp.....pa ga updejtaj pa pogle opet.....jer moj 3200+(2400mhz) je na 32 sa zalmanom u idle-u!

bios je najnoviji...

yedwy 21.01.2007. 14:53

Citiraj:

Autor amd freak (Post 624959)

1. Nije nemoguće...

2. Ti imaš winchester...

3. Zalman nije ništ posebno...

-POP- 21.01.2007. 17:39

1.12V, Venice 3000+ @default, Freezer 1100rpm, iddle 26C, load 29-29.5C. Za COD2, net i opčenito slušanje mjuze, gledanje filmova više nego dovoljno.

stipe_k 21.01.2007. 18:46

nije mi to baš realna temperatura
meni se sa byg typhoonom kreće od 22-33
a s box hladnjakom mi je išlo do 50, ali to jer nisam imao nijedan vent na kučištu.
Realna temperatura s box hladnjakom i dobro provjetrenim kučištem bila bi 35-45
P.S. Imam potpuno isti procesor

yedwy 21.01.2007. 18:46

Citiraj:

Autor -POP- (Post 625183)
1.12V, Venice, Freezer 1100rpm, iddle 26C, load 29-29.5C. Za COD2, net i opčenito slušanje mjuze, gledanje filmova više nego dovoljno.

Ma ne da je više nego dovoljno nego je ko bog... :) : goood : : goood :

Morpheous 21.01.2007. 21:01

Citiraj:

Autor stipe_k (Post 625264)
nije mi to baš realna temperatura
meni se sa byg typhoonom kreće od 22-33
a s box hladnjakom mi je išlo do 50, ali to jer nisam imao nijedan vent na kučištu.
Realna temperatura s box hladnjakom i dobro provjetrenim kučištem bila bi 35-45
P.S. Imam potpuno isti procesor

Sumnjam u ovo...prijatelj ima dfi matičnu (ne znam napamet model, ali onu koja je prije godinu i pol koštala 1800kn SLI) i athlona 3000, te box hladnjak (zajedno s box "pastom", ako se blato na podnožju hladnjaka time može nazvati) i temp. CPU-a mu ne prelazi 33 stupnja u win-ima. Evo, ja sam snimao neki DVD, slušao glazbu i surfao netom i temp nije prelazila 33 stupnja, tako da izgleda da mi je to radna temperatura u win-ima, pa je valjda to normalno. Ja bih više volio kada bi cpu mjerio temperaturu jezgre i slao informacije, ali kada je stvar ovakva, svaka matična će pokazati drugu informaciju.

yedwy 21.01.2007. 21:32

CPU i mjeri temperaturu jezgre i javlja je (zove se uglavnom CPU#1 ili Core1 ili sl a core 0 na dual corovima - tamo su naravno dva komada) ali to ipnako pet javlja matičnoj koja tebi može i nemora prosljediti ispravan info.. :D

Makar ne vjerujem da jako odstupa ovo za CPU internal senzor...

Morpheous 21.01.2007. 22:12

Citiraj:

Autor yedwy (Post 625442)
CPU i mjeri temperaturu jezgre i javlja je (zove se uglavnom CPU#1 ili Core1 ili sl a core 0 na dual corovima - tamo su naravno dva komada) ali to ipnako pet javlja matičnoj koja tebi može i nemora prosljediti ispravan info.. :D

Makar ne vjerujem da jako odstupa ovo za CPU internal senzor...

Velika je razlika između temperature na površini jezgre i unutar jezgre. Na površini nekog čipa temperatura može biti 35 stupnjeva, ovisno o hladnjaku dok unutar njega može biti npr. 60.
E sad, ako CPU može izmjeriti temp. unutar jezgre, tada me zanima zašto je toliko teško matičnoj ploči uzeti taj podatak i prikazati ga u BIOS-u...ist otako me zanima zašto je everest nesposoban ponekad očitati ejdnostavnu informaciju iz BIOS-a, te zašto se razlikuju temperature GPU-a gledane iz nvidia control panela i everesta....: hitthewa

SRV 21.01.2007. 22:24

Citiraj:

Autor -POP- (Post 625183)
1.12V, Venice 3000+ @default, Freezer 1100rpm, iddle 26C, load 29-29.5C. Za COD2, net i opčenito slušanje mjuze, gledanje filmova više nego dovoljno.

Slicno i ja furam. Isto 3000+, ali na 2160MHz i 1.2V. 92mm GT vent na freezeru je na nekih 800rpm :smoke: a obzirom da kuciste _nije_ ventilirano(osim jednog usisnog 80mm) trebam bit zadovoljan sa 36/42 idle/load temperaturama :D

yedwy 22.01.2007. 00:54

Citiraj:

Autor nebukadnazar (Post 625475)
Velika je razlika između temperature na površini jezgre i unutar jezgre. Na površini nekog čipa temperatura može biti 35 stupnjeva, ovisno o hladnjaku dok unutar njega može biti npr. 60.

Može ali je em i inače za to mala šansa (s obzirom na način na koji su napravljeni današnji procesori) a sve da i je tako, to tebi neće pomoći nimalo što se sekiraš, jer opet u tom slučaju je to ili normalno da bude tako ili će izgorit proc - ti samo sa površine možeš neku toplinu odvesti nekamo - kujiš...

Ali da ne zalazimo u filozofiranje - nemaš razloga za sekirancijum, punkt aus...

Citiraj:

E sad, ako CPU može izmjeriti temp. unutar jezgre, tada me zanima zašto je toliko teško matičnoj ploči uzeti taj podatak i prikazati ga u BIOS-u...

Zato jer (većina ako ne i sve, ali to nemogu tvrdit jer neznam sigurno) ploča nema predviđen u display panelu nikakav modul koji nije dio nje same dakle CPU core sonda, HDD sonda, GPU sonda se NE prikazuju jer nisu integralni dio ploče i hendling takvih stvari bi previše komplicirao BIOS a komplicirani bios je recept za sranja...

Zato i imaš te module na eksternim adresama na koje može zaviriti monitoring software i pokazati ti što se tamo nalazi...

Display i regulacija na pločama je na "must have" bazi ustrojena a ne na bazi nagomilaj sve opcije...

Citiraj:

ist otako me zanima zašto je everest nesposoban ponekad očitati ejdnostavnu informaciju iz BIOS-a, te zašto se razlikuju temperature GPU-a gledane iz nvidia control panela i everesta....: hitthewa

To ćeš morati pitati one koji su pisali everest ali vjerojatno manjak informacija ima veze sa (ponekad novim a češće jednostano) nestandardnim rasporedom ili vrstom čipa koji očitava nešto...

A razni programi različito prikazuju jer imaju različite algoritme za sumaciju i prikaz, ili ti misliš da sonda šalje broj stupnjeva celzijevih osu?

mislav_os 22.01.2007. 01:16

NewCastle 3000+@ 3200+...s.754......28C idle,36 full load........hladnjak leden na dodir u idleu.......naravno BOX cooler......tak da....moguće ti je.....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:07.