![]() |
vjerojatno hardverski problem
Daklem ovako...složio si komp za recimo normalan rad. Nisam gamer (osim starih LAN igrica i recimo HL2 i par sličnih).
CPU: Venice 3200+ sa Alpine 64@70% trenutno MBO: Asus A8V Deluxe, bios je 1010.003 MEM: 2×256MB "starih" desktop TwinMos PC3200 DDR CL 2.5 GPU: Gigabyte 9600Pro 400/600 HDD: Hitachi Sata 80GB+Seagate Barracuda ATA 80GB ROM: NEC prža PSU: Chieftec Delta 350W (možda je preslabo,al mislim da je za neOCani sistem ok) kućište,tipkalo i miš vulgaris, monitor služi još uvijek SyncMaster 755DF Sve se ladi trenutno sa jednim usisnim i jednim isisnim 120mm Zalmanom, a na grafi je VF-700Al-Cu...svi na 5V, i ništa nije OC-ano, jer nemam potrebe za tim. Sklepo komp prije par dana, digo WinXP sa SP2 bez beda. Skužio da mema radi na 2T. Spustio na 1T, dođe do welcome screena u Windowsima, pa BSOD. Digo napon meme na 2.7V, stresso komp,pogotovo memu, sve radi kao beba. :cool: Problem: kad je na full loadu, ništ, komp radi ok. Dosad mi se samo jednom sam od sebe restartao dok sam igro neku lijevu igru, al to mi čak i nije zasmetalo. Nego evo dok je recimo u idleu, i nešto probam pokrenut nakon dužeg vremena, ili dok čak surfam, samo najednom nestane slike na monitoru. Komp normalno i dalje čujem kako radi, jednostavno nestane slike. :mad: E sad, grafu sam testirao, i nije do nje, na drugom sistemu s istim driverima radi besprijekorno, nikad nešto slično. Nakon kaj nestane slike, klikam malo mišem, jedino čujem biip iz kompa, i on dalje radi. Niš, restaratam ga, i opet sve ok, dok se opet ne dogodi ovo ili se (dosad samo jednom) sam od sebe restarta. Instaliro sam odmah prilikom startanja windowsa .NET framework 2.0 i Omega drivere 3.8.291. Skužio sam da mi je u biosu bila podešena opcija na AGP/PCI na Auto. Sad sam nju stavio na 66/33. Jedino kaj mi pada napamet je još isključiti FastWrite na grafulji. Pa pitam vas, koji bi bio uzrok ovome? :confused: Evo, i memu sam testirao na drugom stroju, na 2.7V isto bez beda radi na 2.5-3-3-8 1T, kao i na opisanom. |
KOnflikt matične-proca i memorije na sck.939 je vrlo čest i doživio sam ga mnogo puta. Jednostavno si ostavi na 2T.
Pokušaj promjenom biosa a ak ne pomogne i memorije ako te baš muči 2T. Ja sam isto imao sa OCZ Platinum i epox 9nda3j na 1T se niti mrdnula, a na 2T klokne na 560 bez beda. |
Meni su ovi Taljenti na 3 razlicite maticne(jedna s754 i dvije s939) radile na 1T. Ali u biti nema neke razlike izmedju 1T i 2T.
Tako da je u slucaju problema bolje stavit na 2T. |
Ma muči me 2T zato kaj imam malo RAM-a, a za dobar rad nekak mi bolje zvuči 1T jer se zapisivanje u memoriju drastično ubrza. Performanse su bolje i do 40% kod je na 1T.
Evo iskopo sam doma Everest 3.01 Na 2T bude ovak: čitanje iz meme: 6046 pisanje u memu: 4109 kopiranje: 4600 latencija: 56.5 ns A kad stavim na 1T: čitanje: 6145 pisanje: 5712 kopy: 4805 latencija: 52.5 ns Uglavnom, usporedimo li čitanje iz meme, vidi se da je na 1T puno bolje, štoviše razlika je ogromna, dok kod ostalih, je bolje svega 1 do 4% što i nije neka razlika. Budem još testirao i sa Sandrom, pa ću vidit kaj dobijem, al vjerujem da budu rezultati slični. Kolko sam shvatio guglanjem, neki su imali problema i što im mema radi u dual channel modu, pa su ju prebacili u single mod, pa bi im problemi nestali. Uglavnom, povisit ću još napon na 2.8V, evo isključujem FastWrite na grafulji, pa ću još kroz par dana nabaviti sve benchmarke i dobro istestirati. Ak nebu išlo na 1T, onda niš...:( |
Ma to su ti samo neke reze u everestu, nema to puno veze sa stvarnoscu. ;)
|
1 privitaka
|
U praksi nema teorije da osjetite razliku između 1T i 2T, samo u sintetičkim benchmarcima. Prema tome, kad je u pitanju stabilnost, uvijek je bolje malo (iako u ovom slučaju zanemarivo) smanjiti performanse i staviti na 2T. Memorija je još uvijek, a tako će i ostati, najbrža komponenta u sistemu (ako ne gledamo grafe) pa prebacivanje na 2T neće usporiti ostale komponente.
|
Dokle god hard diskovi i optika budu imali pristupna vremena izražena u ms, malo više ns memorije neće pretjerano usporiti komp :p
|
Možda imate pravo, ali evo danas sam napravio sve kaj sam mislio na kompu da bude čim stabilniji, i još se nijednom nije danas srušio. Ali nisam benchmark-ao još.
Istina je da je par nanosekundi na memi zanemarivo, pa ću zbog stabilnosti vjerojatno vratiti na 2T. Ako se problem bude ponovo pojavljivao, javim vam.;) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:35. |