![]() |
Što je što u svijetu ATI-ja?
Gledam zbunjeno sve ove ATI-jeve kartice. 9000, 9000pro, 9100, 9200, 9500, 9500 pro, 9600, 9600 pro, 9700, 9700 pro, 9800, 9800 pro...
Iam li negdje nekakva tablica da se vidi što koja ima i kakve su im perdormanse? Neki dan me pita frend da li da kupi 9700 pro ili 9800 ( da, frend mi radi preko ljeta samo da skupi lovu za novog grafikanera, frik, umjesto da ode na more ), a ja nemam pojma ni koliko koja okvirno košta ni kakva je razlika medju njima. |
http://www.tech-report.com/etc/comparo/graphics/
bolje nego nista... |
|
Hvala, to sam i ja našao. Ali jel ima nešto detaljnije o ATIjevim čipovima, kao, proizvodni proces, nekakan usporedni benchmark... I još uvijek ne znam koja je razlika između 9700pro i 9800.
|
9700 = r300
9800 = r350 (novije) 9700: (od http://mirror.ati.com/products/radeo...pro/specs.html ) "SMARTSHADER™ 2.0 Programmable pixel and vertex shaders 16 textures per pass Pixel shaders up to 160 instructions with 128-bit floating point precision Vertex shaders up to 1024 instructions with flow control Multiple render target support Shadow volume rendering acceleration High precision 10-bit per channel frame buffer support Supports DirectX® 9.0 and the latest version of OpenGL® SMOOTHVISION™ 2.0 2x/4x/6x full scene anti-aliasing modes Adaptive algorithm with programmable sample patterns 2x/4x/8x/16x anisotropic filtering modes Adaptive algorithm with bi-linear (performance) and tri-linear (quality) options " 9800 (od http://mirror.ati.com/products/radeo...pro/specs.html ) "SMARTSHADER™ 2.1 Full support for Microsoft® DirectX® 9.0 programmable vertex and pixel shaders in hardware 2.0 Vertex Shaders support vertex programs up to 65,280 instructions with flow control 2.0 Pixel Shaders support up to 16 textures per rendering pass New F-buffer technology supports pixel shader programs with unlimited instructions 128-bit, 64-bit & 32-bit per pixel floating point color formats Multiple Render Target (MRT) support Shadow volume rendering acceleration Complete feature set also supported in OpenGL® via extensions SMOOTHVISION™ 2.1 2x/4x/6x full scene anti-aliasing modes Adaptive algorithm with programmable sample patterns 2x/4x/8x/16x anisotropic filtering modes Adaptive algorithm with bi-linear (performance) and tri-linear (quality) options " i "Z cache optimized for real-time shadow rendering" |
Citiraj:
Razlika između 9700 pro i 9800 pro je sasvim mala a s obzirom na sadašnje cijene reci frendu da uzme 9700 pro to mu je isplativije. |
a moram priznat da je ati totalno usrao nomenklaturu i označavanje kartica a sve je počelo još sa 9000 i 9100. Sad više ni ja sam fakat ne znam te sve oznake sad se pojavljuju i 9200se 9600se bog te pitaj kaj sve ne tak da se čovjek lako može izgubit.
Još sam za r300 liniju 9500/9700 napamet i znao sve specifikacije i performanse pojedinih grafa ali sad?????' Nema šanse više sve to popamtit a stvara i veliku zbrku kod ljudi. |
Ma pitao je za 9800 non pro... Zanima me kako stoje sa performansama. Ma zapravo i ja uskoro kupujem grafikanera, ali isto se ne mogu odlučiti kojeg Radeona. Zanima me kakve su to fore sa pro karticama, da je jedan 8500 jači od 9000, da je 9500 jači od 9600... Može neka tablica ili nešto tome slično?
|
Citiraj:
Kaj se tiče 98oo-non-pro varijanta je po meni dobra kupnja...ak se ima para... A kad buš TI kupovao grafu-samo navedi koliko novaca misliš potrošiti i to ti je to... |
Ok, na forumu nisan bigdje vidio da je netko uspoređivao performanse 9700pro i 9800 non pro. Frend mi ima oko dva i pol soma, a ja kupujem karticu tek kad izadje HL2 ili Doom3, tak da zasad samo izviđam situaciju.
|
Citiraj:
Osim toga 9800 možeš flashati BIOS-om od 9800PRO |
Pa zato i trebam malo uvida što je što, da vidim koje su mi opcije za koju cijenu. Ne mogu vjerovati da se toga nije nitko sjetio...
PS. Ispričavam se zbog tiskarskih pogrešaka u prošlom reply-u i u budućim dok ne rješim problem sa tipkovnicom.:beer: |
Citiraj:
|
Evo ja ću sad probat bit pametan pa poredat atijeve kartice po snazi a cjenjene kolege na forumu će me dopunit gde bude trebalo:D
Dakle: 9800 pro 256 mb nekaj najbolje ali preskupo i nikom potrebno 9800pro 128 mb 9700pro i 9800 128 perfromanse tu negde s tim da bi čak mogao 9800 bit mrvicu sporiji 9800 SE majko mila koje zbrke bit će varijanti sa 4 i 8 pajplajna te sa 128 i 256 bitnim busem pa se sad vi snađite ja bih izbjegavao 9500 pro 128 mb 9600pro 128 mb 9500 128 mb 9500 64 mb i 9600 128 mb trebale bi bit tu negde 9600 256 mb užas šteta spore memorije 5 ns elixir koja je na njoj:D 8500 i 8500 le ak je kvalitetan model dakle 250 250 9100 64 mb i 9000pro 9000 i 9100 128 mb 9200 i 9200pro 7500 7200 7000 7000ve i pci Napomena bit će i 9600 i 9200 SE kartica namjenjenih strogo oem tržištu koje su jako okljaštrene pa bih rekao izbjegavat |
A treba i pripaziti pri kupnji i to jako...
Već sad ima bar 3-4 modela npr 9600 PRO...različitih taktova,brzine memorije i bla bla... A npr. Sapphire 9500 128...ne bi čovjek vjerovao...od modela do modela različite memorije,različite brzine... Hinyx 3.6,Infineon 3.0,pa EltronTech ili tak nekak...ko bog sam zaboravio koju...:D Pa si ti misli... Ja već davno ne idem u kupovinu bez povečala :D ...a i onda je koji put malo teže odgonetnuti... |
Znao sam da je zbrkano, ali ovo...:eek: :confused:
Ok, ako hiču kupiti 9700 pro sa 128 mb rama, koju? |
Citiraj:
|
Citiraj:
iako kad baš moram reći ću ti- nemoj gigabyte a sve ostalo možeš. |
baj d vej kad smo kod zbrkanosti nije ni kod nvidije situacija puno bolja a i na tržištu procova je slično tak da je to nekaj na kaj ćemo se očigledno morat naviknut
|
Ček, sve 9700 pro kartice izlaze iz iste tvornice!? Pa nemoj mi reći da su ne znam, BBA i Manli nastale na istoj proizvodnoj traci...
A što se tiče zbrke s nVidijom i procovima, ipak je malčice manja od ove s ATI-jem:burn: |
Citiraj:
Sve kartice radi PC partner a jedino saphirre i gigabyte kolko ja znam imaju neke posebnosti i različitosti ali i njihove su kartice proizašle iz iste tvornice. Dakle kad je haj end u pitanju nemaš beda zato i pljuneš tolku lovu:D A kaj se tiče nvidije ne bih se složio s tobom jer tamo npr imaš dvije revizije 5600 ultra sa različitim taktovima pa sad dolazi 5700 tak da je situacija slična. |
Citiraj:
A koliko samo različitih memorija ima na Sapphire-u nećemo ni pričat... |
Citiraj:
Jel netko pokušao to sve objediniti na jednom mjestu? |
Citiraj:
A 9600 PRO naprimjer ori-điđi ATI ima memoriju brzine 2.8ns... Ko bog će neke 9600 PRO imati 3.0,a neke možda čak i 3.3ns... Najbolje ti je tražiti da ti izvadi grafu,lijepo zemeš povečalo pa pogledaš:D |
Citiraj:
Čovjek je pital za 9700 pro a tu neće pogrešit kaj god da uzme jer sve imaju memoriju koja šljaka na 320. A ne znam ni da će 9600 pro imat memoriju u tolko različitih varijanti mislim da se to više odnosi na ne pro varijantu. I saphirre nema baš tolko različitih memorija ne znam na koje kartice misliš ali najćešće se pojavljuju samsung, hynix i infineon |
Citiraj:
Evo-ja sam jedno vrijeme mjerkao Sapphire 9500 128 np...Hinyx,Infineon,EltornTech...ko bog ih ima još:D A u pravilu se i slabo proizvođači pridržavaju ATI-jeve referentne sheme kaj se tiče memorije,/brzine/-na stranicama proizvođača taj podatak nebuš nigdje našao... |
Samo me je zanimalo kako stvari stoje. Nisam još 100% zapeo za 9700 pro, zato se informiram. Ako itko ima link na neku zanimljivu usporedbu...
|
Citiraj:
A ti bi sad u šoping grafe ko da cigare kupuješ a ne mre to tak:D :D |
Citiraj:
Pa kakve linkove još hoćeš' jesam li ti naveo sve žive atijeve kartice od najjače di najslabije jedva sam sve napisal zabole me prsti:D :D A ti sad lako pronjuškaš za cijene i onda vpikneš ono kaj ti najbolje leži |
Citiraj:
Thanx, pinsla:beer: PS. Ma znam da ti nije niš teško dok ima veze s ATI-jem;) :D :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:19. |