PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 12 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=324532)

LAcy 05.03.2026. 02:31

Windows 12

Mislio sam postati pod probleme, pa žderonje, pa hi-fi... Al' eto, radujte se narodi, dolazi 12-ica iako je 10-tka bila zadnji OS.
Osobno, jedva čekam! Ako zbog ničeg drugog, a ono zbog pretplate.

https://tech4gamers.com/windows-12-r...ai-focused-os/

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk

kopija 05.03.2026. 04:05

A jesi ga zacoprao s tim vulgarnim klikbejtom.
Citiraj:

Editor’s note: This article is a translation of a German article by PC-Welt. It does not meet PCWorld’s standards and should not have been published. The first version did not include any source links or attributions and was written in a way that suggested it was original reporting. It is not. We contacted PC-Welt and added sourcing after the initial publication. It still does not meet PCWorld’s publication standards, but we’re keeping the article live for the public record. We’re examining internal processes for PC-Welt and PCWorld alike to ensure a situation like this never happens again. I’m sorry. – Brad Chacos, PCWorld executive editor

LAcy 05.03.2026. 05:21

Šteta, baš sam se radovao mogućnosti Windowsa na pretplatu :(

Bono 05.03.2026. 07:16

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3849077)
Šteta, baš sam se radovao mogućnosti Windowsa na pretplatu :(

Ide pretplata sigurno, ovo je samo testiranje misljenja putem probnih balona.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

mkey 05.03.2026. 07:55

Uskoro win 11 na ESU. U međuvremenu, ja još neke frendove prebacio na Linux MX :D Kada i kućnim korisnicima dopizdi, onda znaš da stvari idu u nekom skroz čudnom smjeru.

tomek@vz 05.03.2026. 08:16

Meh. :kafa:

Mario92 05.03.2026. 08:26

Za sad je to hrpa gluposti, "Hudson Valley Next" je kodna oznaka ali nije za Win12. Pretplata je isto više ragebait nego provjerena informacija, u pitanju je ista stvar ko kak ima i Win11 tak da se ne bi previše očekival.

Uglavnom, trenutno su u fokusu druge stvari, tzv. "swarming" i Win12 je još daleko daleko od neke konkretne priče. FUD, ko i većina toga

Promo 05.03.2026. 12:29

Ima negdje originalni troll text koji je generisao AI kako stize win12 koji se poceo siriti. Nema nikakvih informacija o win12.

AI-focused Windows 12 operating system is not coming this year

Read more: https://www.tweaktown.com/news/11035...ear/index.html

Windows Central confirms no Windows 12 release is planned soon, as Microsoft focuses on improving Windows 11 by addressing user feedback and reducing AI bloat.

1v@n 05.03.2026. 13:05

Slučajno ili namjerno, Apple bi s ovim novim 2015 Surface/Chromebook laptopom s USB 2, 8/256 i iPhone procesorom mogao pokupiti dosta ljutih/razočaranih Windows korisnika i developera.

Nisam stigao previše gledati detalje, ali vele ljudi da je taj CPU jači i od M1.
Prosječnom poslovnom/kućnom korisniku ni ne treba više, a OS support je siguran ohoho godina. Nakon toga i kroz OCLP, ali to su već ekstremi.

Ako s Win 12 krenu u ovaj cijeli subscription based AI cirkus, prije će takvi korisnici otići na OSX nego na Linuxe. Čisto zbog app storea i dostupnosti svega potrebnog kroz dva klika

spiderhr 05.03.2026. 14:20

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3849142)
Slučajno ili namjerno, Apple bi s ovim novim 2015 Surface/Chromebook laptopom s USB 2, 8/256 i iPhone procesorom mogao pokupiti dosta ljutih/razočaranih Windows korisnika i developera.

Nisam stigao previše gledati detalje, ali vele ljudi da je taj CPU jači i od M1.
Prosječnom poslovnom/kućnom korisniku ni ne treba više, a OS support je siguran ohoho godina. Nakon toga i kroz OCLP, ali to su već ekstremi.

Ako s Win 12 krenu u ovaj cijeli subscription based AI cirkus, prije će takvi korisnici otići na OSX nego na Linuxe. Čisto zbog app storea i dostupnosti svega potrebnog kroz dva klika

Je, to sam i ja čitao na drugom forumu gdje se povela rasprava i zakaj bi uzeli s 8GB, proc je A18 i tako...

Za nekoga kome je dovoljno za internet, mail i nema puno otvorenih tabova dušu dalo (nije da nije bilo takvih laptopa s Windowsima Start ili kako su se zvali kaj su ima 32GB eMMC kartice).

coconut 05.03.2026. 14:22

Koliko sam ja shvatio, pretplata će se plaćati za neke dodatne funkcije, poglaviti vezano za korištenje AI. Vjerujem da većinu boli q za njihov AI koji je svjetlosnim godinama udaljen od funkcionalnosti ChatGPT, Claudea i sl.

Bono 05.03.2026. 14:49

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3849151)
Je, to sam i ja čitao na drugom forumu gdje se povela rasprava i zakaj bi uzeli s 8GB, proc je A18 i tako...

Za nekoga kome je dovoljno za internet, mail i nema puno otvorenih tabova dušu dalo (nije da nije bilo takvih laptopa s Windowsima Start ili kako su se zvali kaj su ima 32GB eMMC kartice).

Mozes puno vise od toga raditi sa 8gb rama, nisu to windowsi da im treba 8gb rama samo za bootanje u win 11.
Do deset tabova, mail client i jos par programa ce raditi dobro, a ako trebas vise od toga uvijek je to air sa bar 16gb rama.

Morali su napraviti segmentaciju trzista, u svakom slucaju u tom segmentu bi prije uzeo Neo nego windows laptop koji ce se pokvariti nakon par godina.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

1v@n 05.03.2026. 14:57

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3849151)

Surface Go je dolazio s Windowsima 10/11 u S modu pa nije bilo ništa bolje od Chromebooka jer se jedino moglo instalirati ono što je dostupno na Storeu.
Mogli su se prebaciti na obične Windowse 10/11 Home ali se to vuklo jer nije predviđeno da radi išta zahtjevnije, a nema nazad.

Na starijem iPhoneu (13 Pro) komotno radim osnovnu obradu 4k videa i 42mpx RAW fotki, a imam
25 otvorenih tabova na Safariju tako da na ovom hardveru od 16 Pro to mora sve isto ići glatko.

Imam MBP iz 2012 kojeg još svakodnevno koristim i ovo mi izgleda kao dosta zanimljiva zamjena za njega

mkey 05.03.2026. 18:59

8GB RAMa na linuxu je maltene kao 16GB na Windowsima.

Na ovaj komentar kako je app store prednost OSX pred linuxom mogu se samo nasmijati, ali ipak uz određenu dozu žaljenja i razumijevanja.

Dule 05.03.2026. 19:01

Vidim da su ljudi nestrpljivi oko Windows 12 pa tračaju sa fake člancima. Zar ima ljudi koji misle da će Windows 12 biti bolji od Windows 11 što se tiče bloata/privatnosti? :)

mkey 05.03.2026. 19:10

Biti će bolji sigurno, samo je pitanje bolji za koga.

LAcy 05.03.2026. 19:23

Novi MacBook je stvarno dobar izbor za ne zahtjevne korisnike. A k tome je nazvan po našem Hi-Fi ekspertu :D

Apple je isto počeo bloatati Mac OS iako ni blizu MS-u. Srećom, za razliku od Win, ne forsira update. Iskoči mi sa vremena na vrijeme, otkantam i vozi dalje. E da ima i notifikaciju na settings.

spiderhr 05.03.2026. 19:36

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3849196)
Novi MacBook je stvarno dobar izbor za ne zahtjevne korisnike. A k tome je nazvan po našem Hi-Fi ekspertu :D

Napisao u svaštari jutros...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:02.