PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Random gašenje računala (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=257681)

sholky 12.03.2014. 14:55

(riješeno) Random gašenje računala

Daklem, curin komp, gasi se potpuno randomly neovisno o programima koje vrti i/ili opterećenju. Nekad odmah nakon paljenja a nekad nakon pola dana.

Nije pregrijavanje i nije softverski, to sigurno. :)

Google kaže da su jedan mogući problem naphani kondenzatori na matičnoj - jesu malo napuhani ali ništa strašno. :D
Postoji li šansa da je problem u napajanju ili nečem drugom i kako to provjeriti osim zamjenom komponente?

Burko 12.03.2014. 15:15

maticna ili napajanje. potencijalno cak i ram, iako bi bili prisutni i drugi simptomi (pucanje programa, downloada, random reset pri bilo kakvom poslu, ali cesce).

ali da, kondenzatori mogu biti. takoder sam imao i slucaj gdje je +5VSB (stand by napon koji "drzi" plocu upaljenom) lagano setkao ispod 4.5V, tup - komp se ugasi. ali napominjem - meni se gasio, stavljeno drugo napajanje, problem rjesen.

prvo sto imas je promjena kondenzatora. ako imas lemilicu i iole iskustva, pol sata da se sve raskopa, iscupaju nabubreni kondenzatori i uglave drugi.

no opet, zasto jesu otisli kondenzatori? najcesce zbog "kvalitetnog" napajanja, tj napona koje daje napajanje........ tako da bi valjalo otvoriti i napajanje pa pogledati u kakvom je ono stanju, sve pospajati pa ga opteretiti kroz raznorazne benchmarke, pa izmjeriti napone mulitmetrom....... ima tu sta raditi, samo je pitanje da li ti se da / da li znas / da li se isplati ;).

i da, nisi naveo najvaznije - o kojim tocno komponentama se radi? :beer:

sholky 15.03.2014. 10:57

Hvala za pomoć! :)
Za komponente nisam siguran o čemu se točno radi (zaboravih), ali je otprilike nforce 430 matična (Gigabyte mislim) uz Atlhone X2 "nekoliko-tisuća-plus" i 4GB RAM-a. Spojeno na napajanje od još puno starijeg kompa pa je zato to prvi sumnjivac.

Ništa, mislim da ću promijenit napajanje pa ako pomogne super, ako ne nova matična, proc i RAM i gotova priča. :)

coconut 15.03.2014. 12:57

Garant kondići jer sam imao istih problema na ploči sa identičnim čipsetom.

kasko 15.03.2014. 13:29

Coconut
Kakve to fakin veze ima s "identicnim" cipsetom ?!

Ak su kondici, kondici su... Ala usporedbe.

JohnnyBoy 15.03.2014. 15:38

Kondezatori su u pitanju, imao sam slican slucaj na jednoj drugoj ploci na kojoj su se 3 komada napuhala, restart je slijedio svako malo a ponekad i gasenje.

sholky 16.03.2014. 12:40

Na kraju ipak nisu kondenzatori nego napajanje. :)

Kupio i stavio drugo, nije radilo kako treba kada sam spojio sva 24 pina, ali sa spojenih samo 20 radi bez greške, problem s gašenjem potpuno nestao. :)

JohnnyBoy 16.03.2014. 13:51

Citiraj:

Autor sholky (Post 2563393)
Na kraju ipak nisu kondenzatori nego napajanje. :)

Kupio i stavio drugo, nije radilo kako treba kada sam spojio sva 24 pina, ali sa spojenih samo 20 radi bez greške, problem s gašenjem potpuno nestao. :)

Smatras li da je to normalno da radi s 20 pinova a ne sa 24 loooool :P

ShanTech 16.03.2014. 14:32

Bilo bi dobro promijeniti te napuhane kondanzatore na ploči.

sholky 16.03.2014. 19:38

@Johnny - iskreno nemam pojma kako to ide, to je onaj dio gdje nisam čitao uputstva. :D
Konektor je 20+4, kad je spojen skroz ne radi kako treba a kad su spojen samo dio sa 20 pinova sve radi bez greške. Dok radi radi, ja sretan. :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:29.