![]() |
HP Compaq Mini 730ez neče puniti i škljoca unutri
znači navedeni netbook, prestao radit iz čista mira (bar mislim), star oko 3 i po god. baterija skoro pa i drži par min, i desni hinge je malo strgan ostalo je bilo ok do prije koji dan prestao radit
kad se ušteka konektor od punjača u netbook tamo indikacijska lampica onak žmigne u djeliću sekunde pa tako u nedogled prilikom tog žmiganja u netbuku se kad se prisloni uho na tipkovnicu čuje nekakvi škljocajuči zvuk i tako kad lampica žmigne škljocne unutri ima neko kakvu ideju i odakle početi :chears: |
Škljoca disk jer mu fali struje. Da nije punjač vrisnuo?
|
Probaj s drugim punjačem. Odi negdje na servis pa da samo uštekaju u struju za probu.
|
Mjerio sam multimetrom onaj izlaz na punjacu i tamo izmjerio oko 19.5v sto bi znacilo da je punjac ok?
Skljocanje je prisutno i s hardom izvadjenim van, a dolazi otprilike s sredine maticne oko cpu-a sto bi reklo da je vrisnila ploca ili eventualno onaj utor za punjac Neznam, ak netko jos ima kakvu ideju, ovak netbook ide na zasluzeni odmor u podrum :D |
daj ga barem nekome na dijagnostiku..šteta odustat od laptopa a možda je neki jeftini popravak
|
Ako škljoca bez harda, može biti da je otišao relej koji prebacuje napajanje sa žice na bateriju i obratno, bilo meni tako na jednom starom IBM-u. Zamjena releja ovisi o tome kako je pričvršćen na matičnu ploču, u mom slučaju nije bilo moguće zamjeniti ga ali svavako ga odnesi na dijagnostiku u servis.
|
Ili ti je probila zaštitna dioda na matičnoj od laptopa što je još najvjerojatnije.
|
Ova provjera punjača ti i nije neka. Imao sam sličan slučaj jednom kada je laptopu isto samo blicnula lampica pri paljenju, a punjač je prema mulimetru bio ispravan. Onda sam ga mjerio pri opterećenju i tek onda skužiš da je ipak u punjaču problem. Tako da probaj sa drugim punjačem, za svaki slučaj...
|
Na matičnoj nema mehaničkih releja koji bi škljocali. Ovo za napon pod opterećenjem ti je isto točno rečeno
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:29. |