PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Problem: računalo se ne pali (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=246698)

fishkal 12.04.2013. 13:39

(riješeno) Problem: računalo se ne pali

Pozdrav svima
Situacija je slijedeća,

Kolega s posla ima komp slijedećih karakteristika:
Intel desktop board LGA 775 (ne znam točno model)
Dual core proc
1 gb ram
hd 4850 512 MB ddr3
no name 400 w napajanje
250 gb disk.

Uglavnom, komp mu je bio jako spor pa je donio na posao da reinstaliram win. Međutim uključili smo komp i on ne radi iako je sinoć kod njega uredno radio. Jednostavno bez paljenja ventilatori okrenu koji put i automatski se ugase. Komp je bio pun prašine, očistio sam zasad grafu i premjesztio ram u drugi slot, ali on i dalje neće da upali. Napravio sam i clr CMOS.

Kaj da pokušam? Meni se čini da je riknula ploča?

Edit: Poskidao sam sve osim proca, nakon paljenja sam dobio 3 beepa i komp je nastavio raditi (ventovi se vrte). Nakon stavljanja RAM-a u bilo koji utor problem se vrati. Dakle zavrti na kratko i crkne. Po mom nahođenju problem je ili Ram ili ploča?

Mislim da nije napajanje kad mi u situaciji bez rama komp radi dok god ga ne isključim iz struje

Veki-os 12.04.2013. 13:49

Probaj s drugim napajanjem prvo.

coconut 12.04.2013. 14:01

Udri MemTest rama.

fishkal 12.04.2013. 14:23

Planiram RAM testirati, samo problem je kaj na svim kompovima na poslu je ddr3 pa moram naći nekoga doma ko ima ddr2.

coconut 12.04.2013. 14:38

Možeš i na tome s kojim imaš problema. Skineš si Hiren's Boot CD, spržiš ga na cd, staviš u BIOS-u da je optika prvi boot device i udariš MemTest direktno sa cd-a.

fishkal 12.04.2013. 14:40

Ne mogu ja uopće u BIOS, ne daje mi slike komp nikakve.

nino 12.04.2013. 14:43

Citiraj:

Autor fishkal (Post 2377182)
Edit: Poskidao sam sve osim proca, nakon paljenja sam dobio 3 beepa i komp je nastavio raditi (ventovi se vrte). Nakon stavljanja RAM-a u bilo koji utor problem se vrati. Dakle zavrti na kratko i crkne. Po mom nahođenju problem je ili Ram ili ploča?

3 beep-a si dobio i nisi pogledao sta znace?

Nikky 12.04.2013. 14:47

Pa to je valjda skužio, tada je sve izvadio pa i memoriju > 3 beepa.

Forace 12.04.2013. 20:50

Prvo bih na njegovom mjestu probao napajanje. Svježe iskustvo: no name napajanje komp se upali i radi normalno, nakon nekog vremena napajanje se pošteno zagrije (iako vent radi) komp radi normalno ali nakon određenog vremena samo se restarta.

Vrtio po redu disk (ispao faličan izbacio ga iz sustava), stavio memoriju na memtest nakon nekog vremena komp se zaledio. Otad samo ledi i neće uopće hirena bootat.

Promjenio napajanje: sat i pol u windowsima sad pod OCCT.om bez problema, prije toga jedan pass memtesta prošao bez problema.

Napominjem da je napajanje bez stresa testirano sa onim jeftinim testerom i naravno da su mu voltaže bile normalne.

Nabavi odnekud napajanje i probaj. To je najbolje prvo probat ;) u slučaju no name napajanja.

Koliko košta pošteni tester napajanja i jel to postoji uopće kod nas za kupit?

fishkal 15.04.2013. 06:58

Danas ću se ponovno pozabaviti s navedenim problemom, nije bilo vremena preko vikenda.

Memoriju sam odlučio testirati zbog 3 beepa, samo nisam to napisao.
Iako, 3 beepa dobijem kad pokrenem komp bez rama, kad stavim ram ne dobijem beepove već ne mogu pokrenuti komp kako sam naveo u prvom postu.
Također probat ću drugo napajanje pa ako to dvoje isključim nema biti što drugo nego ploča.

Nikky 15.04.2013. 08:12

Također dodaj na "to do" listu:
- zavirit glavom u komp i pročitati tip + vidi manual
- provjerit bateriju + clr cmos + load defaults (može se i na sljepo, bez slike ako mobo ikako radi)
- ...

fishkal 15.04.2013. 08:18

Clr cmos sam napravio.

Gledao sam već za tip ploče, uspio sam samo vidjeti "intel desktop board", Danas ću malo detaljnije pogledati.

ShanTech 15.04.2013. 09:28

Očisti od prašine memorijske slotove na ploči, te očisti kontakte školskom gumicom na memoriji. Čišćenje prašine na samo grafi nije dovoljno. Sredi i ostalo. Ako imaš mogućnost, poslikaj ploču.

fishkal 16.04.2013. 21:02

1 privitaka
Probao sam danas s drugim napajanjem i čini se da je u tone problem. Nisam bootao win jer nisam spajao hdd, ali normalno sam mogao u bios sto nije bio slučaj prije. Sutra ću sve konačno pospajati pa se nadam staviti ključ na temu.
Inače, ploča je ova:

Forace 16.04.2013. 21:20

Pa bootaj hirena i izvrti memtest :). Za to ti ne treba hard.

Nikky 16.04.2013. 23:02

Ni prvo ni zadnje napajanje koje je otišlo k vragu,
vidim da si našao oznaku mobo a isto vidiš prilikom boot - a, makni slikovnicu da ti prikaže poruke,
usput memtest + kontrola postavki u Bios - u.

Veki-os 16.04.2013. 23:08

Citiraj:

Autor fishkal (Post 2379541)
Probao sam danas s drugim napajanjem i čini se da je u tone problem. Nisam bootao win jer nisam spajao hdd, ali normalno sam mogao u bios sto nije bio slučaj prije. Sutra ću sve konačno pospajati pa se nadam staviti ključ na temu.
Inače, ploča je ova:

Nema na čemu :D

fishkal 17.04.2013. 07:32

Čekaj, ima vremena za hvalu kad sve složim, stara je to i neodržavana krama :-)

Možete mi preporučiti neko napajanje za navedenu konfu? Jel ovo ok? http://www.protis.hr/products/detail...0mm-vent/22252

fishkal 19.04.2013. 23:51

Evo ekipa danas su stigle komponente (napajanje i dodatni ram), sve je složeno i radi bez problema.

Staro napajanje, ako se ne varam chieftec od 400w mogu nekome dati ako mu može s nečim pomoći ili ga osposobiti na neki način.

Hvala svima na savjetima.

ShanTech 20.04.2013. 20:04

Ček, ček, ti si spojio taj svoj komp na to LC Power napajanje? :stoopid:

Bolje da si otvorio ovog svog čifteka i provjerio kondenzatore, kod njih je taj problem uobičajen. Ako bi bio taj problem, to bi te jeftino izašlo. A kondenzatori se u napajanjima mogu zamijenit s jeftinom lemilicom, nije to kao lemljenje po pločama.

MMI 20.04.2013. 21:27

jbt pa nije spojio nuklearni reaktor :D
misliš da će kondenzatori koje kupi u čipoteci i zamjeni ih dat starom chieftecu novi život i da će raditi kao nov? zašto pljuvati po LCP, ja sam sa njim ganjao amd x2, 4gb rama i gt250-ku i nikakvih problema nije bilo. bez obzira na to što je kinez tehnologija je napredovala ;)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:07.