PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) PC se ne pali (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=245039)

RePlaY 01.03.2013. 18:47

(riješeno) PC se ne pali

Evo imam problem da mi nece komp da se upali. Ugasija san ga na standby i nakon par sati probam upalit, kad ono nista. Otvorim stranicu i probam upalit prekidacom na ploci, nista. Ugasim pa upalim prekidac na napajanju, probam upalit i ventovi se zavrte lagano za jedan krug i opet nista. Tako probam jos koji put i nesto u kompu kvrcne i lagano zasmrdi. Nisam uspio skuzit dali je to doslo iz napajanja ili neke druge komponente.
Posto sam mislio da dolazi do kratkog spoja u dodiru maticne s kucistem izvadim sve na stol i spojim no neradi ni tako. Onda sam spojio napajanje na stari komp i uredno je upalilo. Je da je taj komp dosta star i netreba neku veliku snagu ali valjda je ispravno ako je upalilo.
Neznam vise sta da probam. Sta se moglo desit u tih par sati dok je bio na standby-u?
Jeli mozda do maticne, procesora ili neceg drugog? Bilo kakav savjet je dobrodosao!

Ispricavam se sto je malo necitko jer pisem sa tableta.

Makaveli2 01.03.2013. 23:10

Citiraj:

Autor RePlaY (Post 2349115)
Evo imam problem da mi nece komp da se upali. Ugasija san ga na standby i nakon par sati probam upalit, kad ono nista. Otvorim stranicu i probam upalit prekidacom na ploci, nista. Ugasim pa upalim prekidac na napajanju, probam upalit i ventovi se zavrte lagano za jedan krug i opet nista. Tako probam jos koji put i nesto u kompu kvrcne i lagano zasmrdi. Nisam uspio skuzit dali je to doslo iz napajanja ili neke druge komponente.
Posto sam mislio da dolazi do kratkog spoja u dodiru maticne s kucistem izvadim sve na stol i spojim no neradi ni tako. Onda sam spojio napajanje na stari komp i uredno je upalilo. Je da je taj komp dosta star i netreba neku veliku snagu ali valjda je ispravno ako je upalilo.
Neznam vise sta da probam. Sta se moglo desit u tih par sati dok je bio na standby-u?
Jeli mozda do maticne, procesora ili neceg drugog? Bilo kakav savjet je dobrodosao!

Ispricavam se sto je malo necitko jer pisem sa tableta.

Ja bi iz ovoga što si opisao rekao da je matična otišla.

begi 02.03.2013. 00:16

Procesor nije. Otkači sve potrošače, HD, optičke utrđaje, skini memoriju i grafu ako je odvojiva i pali. Ako ne ide, skini napajanje, uzmi šemu atx konektora na ploči, izmjeri koji pin (na mobo) ima mali opor. To je moguće i popravljivo.

RePlaY 02.03.2013. 13:03

Skinija san grafu, hdd i opticki i upalilo je, vent od procesora se pocea normalno vrtiti.
Znaci maticna je uredu? Sta da sad radim?

pem7799 02.03.2013. 13:29

Pa sad redom vraćaj periferiju, jednu po jednu komponentu.
Kreni od grafičke kartice koja bi mogla biti prvi problem, naravno ako je MB ispravna. Dakle samo MB, VGA (s monitorom) i tipkovnica.
Imaš li spojen beeper i daje li kakve beep-poruke?
Isto prije svega resetiraj CMOS vađenjem baterije.

coconut 02.03.2013. 14:04

To što se vent procesora vrti, ne znači da je matična dobra. Imao sam nekoliko slučajeva da su svi ventovi (grafa, proc, kućište,...) radili osim što nije davalo sliku - otišla matična.

RePlaY 02.03.2013. 14:10

Beeper mislim da nema (nevidim ga), a cmos sam vec prije resetira.
Kad stavim graficku pc ne pali. Sad jeli otisla graficka ili pci-e na maticnoj.
Mogu li nekak provjerit bez druge grafcke jer je nemam i nije mi je zgodno nabavit?

sina xx3 02.03.2013. 15:19

spoji beeper na matičnu (to je običan mali zvučnik) na predviđeno mjesto na matičnoj (ako ga ploča nema tvornički integriranog) i po broju i dužini beepova ćeš točno znati o kojem kvaru se radi.....jednostavno:)

RePlaY 02.03.2013. 17:22

Problem je sta neman taj beeper, nema ga ni na staroj asusici.

pem7799 03.03.2013. 13:50

Ako imaš neki stari komp (a imaš) iskoristi beeper i grafičku iz njega.
Beeper može izgledati ovako ILI ovako (ako je ugrađen na kućište).
Crvena žica ide na +5V pin na System Panel Connectoru.
Grafička koja tebi igra mora biti za PCI_ex ILI obični PCI slot (AGP ne igra).
Čak bi bila bolja obična PCI kartica (može neka prastara S3, Matrox, Cirrus_Logic ili sl.) samo da je ispravna.

RePlaY 03.03.2013. 17:44

Spojia san beeper i kad nema grafe svira jedan dugi i tri kratka.Kad je grafa spojena ne svira nista jer se nepali nego se samo ventovi okrenu za krug dva. Neman pci karticu, samo agp.

coconut 03.03.2013. 18:12

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=50273

RePlaY 03.03.2013. 18:54

Citiraj:

Autor coconut (Post 2350073)

Po tome je ram u kvaru, probava san plocicu po plocicu i opet isto.
Ali ako je do rama zasto onda dok stavim graficku nece uopce da upali, neznam bas.
Sta vi mislite?

begi 03.03.2013. 19:09

Pa posudi negdje grafu, ako ništa neka ti neko da onu staru pci, ako dobiješ sliku 90% da će ti raditi ispravna PCI-E.

Edit: Hvala na ispravci Kristijan

Kristijan1 03.03.2013. 19:15

Napajanje je možda u pitanju , ne daje dovoljno struje .
Odnesi grafu do nekoga i tamo je isprobaj , ako ne radi tada si našao uzrok problema .

Ako grafa radi onda je u pitanju PCI slot na matičnoj koji je riknio ili je napajanje preslabo i odradilo je svoje .
Kažeš da je pri isprobavanju i paljenju nešto "kvrcnilo i zasmrdilo" to je najčešće napajanje .

Citiraj:

Autor begi (Post 2350111)
Pa posudi negdje grafu, ako ništa neka ti neko da onu pci, ako dobiješ sliku 90% da će ti raditi ispravna agp.

Nema on AGP grafu na matičnoj !

begi 03.03.2013. 19:22

Identičan slučaj sam imao kada je HD bio u kratkom spoju (Zener dioda probila). Napajanje počne raditi i stane (ima zaštitu), tako da se u ovom slučaju vjerovatno radi o spoju na grafi (12V ).

pem7799 03.03.2013. 19:35

Manual za tvoju MB (asus P5Q deluxe?) na strani 2-41 kaže da 1 dugi+3 kratka beepa znači "No VGA detected".
Dakle, MB je vjerojatno ispravna dočim prepoznaje da VGA nije instalirana.

Da budeš siguran u ispravnost MB, izvadi SVE memorijske module i startaj MB.
Po Manualu, BIOS sada mora beepati 1 dugi+2 kratka beepa ("No memory detected"). Ako tako "prosvira" traži drugu VGA, premda ovu suspektnu možeš provjeriti na drugom kompu prije nego je daš u škovace.

begi 03.03.2013. 19:40

U ovakvom stanju ja tu grafu ne bi nigdje isprobavao, srediće tuđi komp. i ovako ima dovoljno troškova.

pem7799 03.03.2013. 19:50

Citiraj:

Autor begi (Post 2350130)
U ovakvom stanju ja tu grafu ne bi nigdje isprobavao, srediće tuđi komp. i ovako ima dovoljno troškova.

Ovo ozbiljno misliš?!

RePlaY 03.03.2013. 19:51

Izvadija san ram i sad svira 1 dugi, 2 kratka. Znaci maticna uredu?
Da posudim onda grafu? Samo se bojin da nije mozda napajanje pa da skuri i tu. Da nije mozda grafa otisla kada je ono puklo jer u je napajanje ubilo.

Kristijan1 03.03.2013. 20:12

Sada sam tek vidjeo da si radio OC grafe i da je nisi štedio !
Kreni od grafe , mislim da ti je riknila .

pem7799 03.03.2013. 20:19

Iako je "pretpostavka majka svih zajeba", zasad tu ploču smatrajmo ispravnom.
Idealno bi bilo dobit provjereno, ispravno napajanje (PSU) i PCI-ex VGA pa nabaciti na tvoju MB.
Ako sumnjaš na svoje napajanje, nemoj ga koristit dok ga ne eliminiraš kao sumnjivca ili dok ga ne provjeriš (voltmetrom izmjeri +12V rail).
Svoju VGA možeš probati na drugom kompu koje ima adekvatan PSU (450-500W). Ako tvoja VGA proradi na tom kompu, sve je jasno.
ILI svoju MB i VGA probaš s drugim PSU, pa ako proradi opet sve znaš.
Dakle, sistem pokušaja i eliminacije izmedju 2-3 komponente.
Ne bi trebalo biti teško....

RePlaY 03.03.2013. 20:56

Sutra cu nabavit jedan komp pa cu testirat, javim kak je proslo.

RePlaY 04.03.2013. 13:53

Evo spojia san 9600gt i uredno se upalilo, znaći grafička.
Da je proban ispeć? Jednu 9800gt san tako spasija ali je bila drugačija vrsta kvara.

Hvala svma na pomoći!

ShanTech 04.03.2013. 14:16

Ne vjerijem da će pomoći pošto je pustila dima. Dal je možda pod garancijom?

Edit:
Pogledaj vizualno karticu da vidiš gdje se zdimilo.

RePlaY 04.03.2013. 14:22

Nema garancije nažalost.

RePlaY 05.03.2013. 16:31

Evo rastavija san grafu i nasa izvor problema. Nema joj spasa?

http://www.pohrani.com/?3R/5o/45zSgXyl/dsc0110.jpg
http://www.pohrani.com/?2x/UJ/vXdk5tJ/dsc0111.jpg

seno 06.03.2013. 09:07

Ako su samo ti mosfeti da se i to rijesiti :P.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:18.