![]() |
(riješeno) Računalo se zapalilo
Nisam bio dok se to dogodilo, ali rečeno mi je da je bilo dosta dima.
Ja mislim da bi uzrok mogao biti ili grafička kartica ili napajanje budući da su to jedini aktivni djelovi računala, da li sam u pravu, i da li netko zna što je najčešći uzrok kad se pojavi dim? |
Moze biti bilo sta, a napamet se nemoze nista govoriti... Moras pregledati detaljno racunalo
|
Mozda glup nacin,ali probaj jednostavno ''namirisati'' paljevinu.
|
Moguce da je bilo napajanje, tko je bio proizvodac napajanja?
Daj slike da vidimo xD |
Saznao sam sad još detalja:
-zvuk kao kod vatrometa, kao da je puno petardi eksplodiralo neko vrijeme -gusti sivi dim -miris kao po spaljenoj gumi-plastici Možete mi preporučiti neki dobar servis u Zagrebu? Inače računalo je prilično dobro(bilo) amd 4 jezgre procesor, skupa radeon grafička s puno memorije...svaka komponenta je bila od kvalitetnog poznatog proizvođača uključujući napajanje |
ja mislim da je napajanje u problemu. Al mozes i tehnikom "namirisi smrad" probat kako je i kolega rekao...
|
Pogledaj na matičnoj da se nisu kondezatori rasprsnuli. Isto napravi s grafom i napajanjem. Ako je tako "pucketalo" može biti da je više toga zdimilo. A vjerojatno i je.
Citiraj:
|
Napajanje 80%. Vecinom kad rikne "zapali se" gusti dim samo izadje, i adio mare. Meni je davno na starom kompu se zapalilo prilikom ljetnih vrucina.
|
Netko od članova ima u sigu ovak nešta: "Komponente rade na bijeli dim. Kad bijeli dim izađe, onda više ne rade!!"..:roller:
Otvori kućište i gurni nos unutra, vjerovatno napajanje smrdi-al ako je riknulo napajanje može lako bit da je povuklo još poneku komponentu za sobom pa ako nisi baš sklon kopanju po kućištu nosi u servis ili nekom frendu koji zna što radi? |
Citiraj:
Vidio sam jednu 7600gt xfx gdje su tako svi kondići porokali. |
Neki dan sam bio svjedok dimljenju iz napajanja, al nebi vjerovali i nakon što je bijeli dim izašo je radilo :O samo je smrdilo iz njega po paljevini sve jače i jače i na kraju smo kupili novi i stavili radilo se o fortronu bluestorm 400W
|
Možete mi samo reći gdje da ga odnesem u Zagreb da mi se to dijagnosticira? jeftino ako može..
|
Gdje si kupio kompjuter? Jesi li kupio kompletnu konfiguraciju ili po komponentama? Ima li sta garancije?
|
Nema, prošlo je više od godinu dana a i sam sam ga sastavio po komponentama.
|
Najbolje bi bilo ako imas nekog kolegu koji se malo bolje kuzi u te stvari pa mu platis cugu. Nije tesko naci kvar.
|
I onda stavis skureni proc u ispravnu maticnu i dobis 2 skurene maticne :D
ili ispravan proc na skurenu maticnu :D Takve stvari su pravo veselje za testirat doma, ja osobno jedva cekam takve slucajeve. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Našo se pametan davat savjete pametnom. OnT. Pucketanje se najvjerojatnije čulo zbog zapaljenja laka na PCBu. Da je kondić u napajanju eksplodirao, veliki elektrolit, grunuo bi do kosova. No može biti da su kondići postali kokice, iako iz obilnog iskustva paljenja kondenzatora nijednom nisam vidio solid kondić koji je "kokičario", već se samo otvori :D |
Možemo mi ovako do sutra, ali kolega i sam zna da je nešto izgorilo, pa neka ustanovi šta je, i onda ćemo mu pomoći (u izboru novih komponenti).
|
Odnio sam na servis, na sreću radilo se o napajanju i ništa drugo nije oštećeno, dakle najbolji mogući slučaj budući da je napajanje najjeftinije za zamjeniti.
|
Citiraj:
|
mislim da je bilo Coolermaster
|
@De5tr0yer evo tek tolko da je ipak bilo ono sto sam i ja posumnjao na pocetku jer sam vec vidao takve slicne slucajeve al hvala svakako na komentaru.:chears:
@Segmentum nemoj sparat na napajanju jer mnogi to rade a napajanje je bitno kao kako si i sad mogao zakljuciti. prolistaj forum pa ces naci savjete u vezi napajanja i preporuke |
A kako to da je bilo toliko eksplozija onda, što je to točno bilo u napajanju da je proizvelo taj vatromet?
|
Ako si dobio to napajanje natrag, otvori ga pa ćeš vidjet.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:10. |