![]() |
ASUS 9500 GT-čudna temperatura (102°C)
Poštovanje!
Imam problema sa ASUS EN9500GT 512MB DDR2 grafičkom karticom. Posjedujem je tek nešto više od 2 mjeseca,a već ima problema. Temperature su stalno visoke,nikad ispod 70°C,čak i kada upalim kompjuter i pokrenem ASUS SmartDoctor pokaže temperaturu od 65-70°C. Do sada,nikad nisam gledao temperaturu grafičke kartice dok igram neku igricu. Sad sam pokrenuo NFS:Pro Street i nakon 2-3 minute vožnje,izađem iz igre i upalim SmartDoctora i piše nevjerojatnih 102°C. Engine je na 550 MHz Shader je na 1375 MHz Memory (DDR) je na 800 MHz Link na sliku:http://i45.tinypic.com/a1p9h0.jpg Grafička nije nikad overclockirana,gore navedene vrijednosti su originalne (defaultne). Što mi je činiti sa ovakvom grafičkom karticom? Da li su ovako visoke temperature tipične za tu grafičku? Može li se grafička oštetiti ako dugo radi na tako visokim temperaturama? Pod garancijom je,ali je skoro nova pa me čudi što već ima problema. |
Pretpostavljam da je kartica pasivno hlađena pa su stoga i takve temperature. Trebao bi dodati neki ventilator da puše preko kartice u tom slučaju.
|
Citiraj:
Ali,neznam jel joj ove temperature mogu što štetit ili da ja igram sve živo (PES 10,GTA IV,Shift,ProStreet i DiRT2) ako joj neće bit ništa od tog zagrijavanja? Grafička je pod garancijom,pa jel bi trebala ići na servis zbog takve temerature ili je takva temperatura uobičajena? Slika grafičke kartice: http://www.msan.hr/katalog/Repositor...901096_big.jpg Trenutno je sada temepratura grafičke 70°C,dok ne igram igre ni ništa. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Ja bi ti preporučio da se okaniš Asusovih drivera i SmartDoctora. Dok sam imao Asusovu karticu, samo sam imao probleme s to dvoje. Budala od SmartDoctora mi je sama od sebe jednom prilikom isključila vent na 8800 GTS, sva sreća pa sam skužio na vrijeme dok temp nije prešla 120 stupnjeva. Skini to dvoje što prije s kompa i stavi službene nVidia drivere pa onda gledaj temperaturu u Everestu ili ATItoolu
|
Citiraj:
Ventilator se vrti,sve je u redu osim te temeprature. Everest također govori iste temperature kao i Smart Doctor. NVidia driveri su instalirani,ali je samo program SmartDoctor instaliran. Šta mi je činiti? |
Prbaj sa prstom pasivni dio hladnjaka (alu blok) na grafičkoj. Ako nemožeš držat prst na bloku onda je temperatura takva kakva je, ako možeš držat prst i blok je lagano topao moguće je da ne nasjeda dobro na čip ili senzor temperature ne valja.
edit: pazi da se ne opečeš |
Mislim da sam čitao negdje da se te grafe dosta zagrijavaju. Ali moguće da i imaš prašine na hladnjaku. Najbolje bi bilo kad bi rastavio sve, počistio i na gpu stavio novu pastu. :D
|
Nema sanse da se to grije na 102c.
Skini GPU-Z i pogle pod "senzor" temperaturu... Promjeni pastu po potrebi,to je ugl. to :). |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:51. |