![]() |
Plavi ekran pri staru Windowsa
Bok svima! Novi sam tu, a nazalost boravak moram pocet ovako :hitthewal:
Nedavno sam kupio kompjuter a mami za posao sam dao svoj stari, star cca 4 i pol godine. Na njemu se zadnjih 2, 3 mjeseca pojavljivao ovaj plavi ekran prije onog loga od windowsa XP, bio bi na ekranu pol sekunde, sam bi se resetirao komp i onda bi normalno usao u windowse. i to ne svaki put nego samo nekad (mislim da se to češće događa kad kompjuter vec malo radi pa se ugrije). Ja sam mislio da je to do harda pa smo kupili novi hard i eto ti problema :) plavi ekran se nastavio pokazivat jednako kao i dosad... pokuso sam na milijon nacina i nista ne pali... pa ajde pliz ako netko od vas ima neku ideju sta bi to moglo bit i kako testirat neka kaze. :chears: |
Za početak navedi sve komponente te konfiguracije. Za prvu ruku loadaj bios na defaultne postavke pa ga tako probaj kresnuti, drugi korak je testiranje RAM-a memtestom, ako ne bude nikakvih errora na RAM-u idemo dalje u dijagnostiku :kafa:
|
prvo ovo prouči(pogotovo točku 2. prvog posta):
http://forum.pcekspert.com/announcement.php?f=40 kasnije testiraj memoriju, jer ako ti te errore baca tako nasumično, vjerojatno je RAM http://www.memtest.org/#downiso također, obično BSOD(Blue Screen of Death) ima svoj kod, http://www.geekstogo.com/forum/Windo...es-t43519.html a koji je tvoj, samo ti znaš :) edit: klaun je bio brži ;) |
Imaš negdje u winsima (nažalost, ne mogu to provjeriti na ovom kompu) mogućnost da isključiš automatski restart kod BSOD-a. To isključi, pogledaj šta ti piše u vezi greške i proguglaj da vidiš o čemu se radi.
|
Programe za testiranje imas ovdje http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58941 i postupak za iskljicvanje auto restarta kod bsod http://pcs.suite101.com/article.cfm/...ecovery_option
|
1. hvala vam na brzom odgovoru :chears:
restarto sam bios - ista stvar pokreno sam memtest iz windowsa i sa ubuntu cd-a. ne nalazi nista hard disk valjda nije jer sam ga promijenio i stavio novi probo sam stavit i to da se ne restarta automatski, ali se on svedno resetira odmah. ali sam mu stavio da sejva taj .dmp file u kojem pise sve o tom fatal erroru i njega sam malo proucio. tu cu nabacit sad sta mi on kaze: AMD Athlon 3200+ Gigabyte maticna (nisam siguran tocno koja, mogu pogledat) Ati radeon x800 2x2 512 rama kingmax Samsung hard Codegen 400W napajanje :fala: unaprijed :) |
Ovu kobasicu si mogao i u screen shot staviti :nono: Otvori malo kućište i provjeri situaciju sa cpu hladnjakom u kakvom je stanju, je li koja kopča koja ga drži za matičnu slučajno izletjela van, možeš i u biosu provjeriti temperaturu proca. Btw. jesi pokušao ući u winse u safe modu?
EDIT - stavio si u spoiler, much better ;) @veve - slažem se, ovaj Šrotegen je najslabija karika cijele konfe, svakako probati s nekim drugim. |
Mene ovo bode u oci Codegen 400W, ono ne mora biti, ali probaj s drugim napajanjem, a ovog otvori i pogledaj kakvo mu je stanje.
|
hm. provjeravao sam jucer temperature proca. ide najvise do 45°C sto mi se ne cini nis strasno. Otvarali smo i hladnjak na procesoru i stavljali novu pastu. jedan kondenzator je bio nabubrio na maticnoj pa sam bio siguran da je to. međutim frend ga je zaminjenio sa drugim i ista stvar.
rado bih probao sa nekim drugim napajanjem al otkud mi ako ne mislim odmah kupovat drugo prije nego se dijagnosticira problem :( mislim nije problem uzet novo, ali samo da sam siguran da je do tog. ima jos kakvih ideja? :) |
Za tu konfu je taj Codegen i prejak. Mene malo buni ona stavka u spoileru da je CPU odgovoran za neki error.
|
Citiraj:
|
a neznam stvarno do cega je. jucer sam proveo 6 sati pred ekranom i copy/pastao dijelove iz spojlera da nadjem ako je netko imao nesto slicno i kako je rijesio. medjutim naso sam na blesave izjave tipa: "sigurno je do rama, proca, harda, mobo, graficke ili napajanja".
ma daj ono, to i ja znam :) Citiraj:
jer jucer sam isao na everest na test stabilnosti i opteretio ga na 100% nekih 10ak minuta tako da se zagrijo maximalno. i sve je ok u windowsima. nikad mi se ne srusi iz windowsa. samo pri startu windowsa. i to samo nekad. uglavnom prvih 5-10 puta kad ga palim bude sve oke i onda kad se malo zagrije redovno baca na startu taj blue screen. a mama mi nece ni cut za to jer drzi bitne podatke za posao na kompu pa hoce da bude siguran. |
Dakle, da rezimiramo: testirao si memu i proc ima normalnu temperaturu. Jedino što preostaje je matična. Obzirom da si mijenjao kondić, velika je vjerojatnost da je taj naponski izboj povukao još nešto sa sobom.
EDIT: stabilnost proca možeš provjeriti sa OCCT-om. |
Citiraj:
|
ali ja kad opteretim everestom proc 10min on onda pri restartu redovno baca taj ekran. tako da ce i sa tim OCCTom isto sigurno :) dajte molim vas neko rješenje aaaaaaaaaaa jer ce me mamita udavit :)
onda ovako: -hard nije jer sam mijenjao i stavio novi. zar ne? :) -memorija valjda nije jer sam pokrenuo ta 2 testa i vadio jednu po jednu pločicu van i sa obje se dogadjala ista stvar. -grafička? je postoji ikakva sansa da je do nje? mada ja nevidim razlog zasto bi bilo :) -maticna? napajanje? |
Ja bih rekao da je taj kondenzator koji je vrisnuo bacio neki izboj koji je sredio matičnu (konkretnije, socket za proc) kao što reče uvaženi kolega coconut ranije, samo se nadam da nije i proc nastradao, potraži nekoga tko ima matičnu za istim socketom i tako testiraj ovo navedeno. Grafička? Sumnjam, prije će biti do matične i cpu-a:amen:
|
Citiraj:
evo sad ga pržim, al sam iskopco sve nepotrebno (zip, mrežna, flopi, dvdrom, tv karticu... ) pa ako sad bude radilo moguce da je do napajanja, sta ne? |
Teško da je do napajanja jer ti ne bi bacao BSOD nego bi se ugasio. Po meni, glavni sumnjivac je ploča.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:55. |