PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) AHCI problem (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=140592)

HAL 9001 03.03.2009. 23:29

(riješeno) AHCI problem

Evo dragi moji nadam se da cete mi pomoci rijesiti ovaj problem.Imam Windows XP SP3 s integriranim Sata driverima i posto sam trebao reinstalirati sistem ,odlucio sam u biosu ukljuciti AHCI mod umjesto Native IDE koji sam koristio do sada.I kad ukljucim AHCI mod ploca mi javlja pri podizanju AHCI bios enable i onda javi "A disk read error occurred press Ctrl+Alt+Del to restart"
Na bratovu kompu sve radi bez problema.Njegova ploca je gigabyte GA-MA770-DS3 i ima Seagate 200 7.7200 i IDE Benq przilica.Moji su uredaji svi SATA.
Sto radim krivo???Hvala

Caddy Master 03.03.2009. 23:47

vista koristi AHCI.

samo ti stavi na IDE i bez problema ces instalirat XP

HAL 9001 03.03.2009. 23:54

Citiraj:

Autor Caddy Master (Post 1291704)
vista koristi AHCI.

samo ti stavi na IDE i bez problema ces instalirat XP

Ma znam da Vista koristi ACHI ,ali ja imam XP sa integriranim Sata driverima.Bratu radi ,a meni ne.Zanima me zasto?

skyman 04.03.2009. 01:46

Probaj učitat drivere s diskete za sata kontroler-znači treba stisnut onaj F6 (nađi na netu za svoju matičnu, danas se to većinom nalazi na cd-u koji si dobio s matičnom), to bi trebalo riješit problem, iako ne znam šta ćeš značajno dobit uključivanjem ahci moda, al dobro....

Mar 04.03.2009. 01:53

Citiraj:

Autor HAL 9001 (Post 1291711)
Ma znam da Vista koristi ACHI ,ali ja imam XP sa integriranim Sata driverima.Bratu radi ,a meni ne.Zanima me zasto?

Trebaš integrirati ispravne sata drivere za pravi ICH.

Najbolje ti je preko nlitea integrirati drivere od ploče (intelove pretpostavljam) koje skineš s proizvođačevih stranica i to treba radit.

HAL 9001 04.03.2009. 02:30

Citiraj:

Autor skyman (Post 1291772)
Probaj učitat drivere s diskete za sata kontroler-znači treba stisnut onaj F6 (nađi na netu za svoju matičnu, danas se to većinom nalazi na cd-u koji si dobio s matičnom), to bi trebalo riješit problem, iako ne znam šta ćeš značajno dobit uključivanjem ahci moda, al dobro....

F6 bi trebalo stisnuti za vrijeme instalacije XP-a i onda ucitati drivere ako se ne varam.Meni je problem sto uopce ne mogu zapoceti instalaciju XP-a.
Kad mi prikaze: Verifying DMI Pool Data..........
Backup CMOS....OK
i sad kad bi trebao poceti bootati s cd-a meni javi:A disk read error occured.

Na bratovoj ploci sam u biosu postavio AHCI mod i najnormalnije pokrenuo instalaciju s boot cd-a i sve je proslo u redu.Mozda sutra montiram njegovu IDE przu pa probam pokrenuti s nje instalaciju dok je ACHI ukljucen u biosu.

HAL 9001 04.03.2009. 17:23

Rijesio sam problem.Stavio sam AHCI mod u biosu i spojio ATA przilicu i s nje sam poceo instalaciju xp-a i sve je proslo u redu.Problem je bio u tome da kad stavim AHCI mod ,posto su mi oba dvije przilice SATA nece da boota s dvd-a.Sad radi savrseno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:06.