PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   WLAN help (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10625)

Chuby 02.06.2004. 20:35

WLAN help

ljudi jel zna netko kaj treba od opreme za "umrezit" dva kompa udaljena 300m posebno me zanimaju antene (kakve se koriste)

suba 02.06.2004. 22:25

zanima i mene o tim antenama...
dali je jako važna optička vidljivost... npr. ja sam okrenut leđima jednom ap na koji bi se volio spojiti, dali je to jako važno? (udaljenost ja najviše 400m)... koje antene i koje cijene?

Tooma 05.06.2004. 00:01

antene koje dobijes na vecini access pointova trebale bi biti dovoljne za 400 m
(pod pretpostavkom da imate opticku vidljivost)

@suba: ako taj ap ima omnicu onda je svejedno s koje mu se strane nalazis
ako ima usmjerenu (unidirekcionalnu) antenu onda mu moras bit s prave strane ili nista
i opticka vidljivost je jako vazna

Chuby 05.06.2004. 02:31

Citiraj:

Originally posted by Tooma
antene koje dobijes na vecini access pointova trebale bi biti dovoljne za 400 m
(pod pretpostavkom da imate opticku vidljivost)

@suba: ako taj ap ima omnicu onda je svejedno s koje mu se strane nalazis
ako ima usmjerenu (unidirekcionalnu) antenu onda mu moras bit s prave strane ili nista
i opticka vidljivost je jako vazna

to s "stock" antenama drzi vodu jedva jedvice u idealnim uvjetima
na nekom pasnjaku u slavonskim ravnicama, probo je frend u zgradi pa je pucala veza

eh da kaj trebam AP za 2 kompa?

Rijecanin 09.06.2004. 02:06

Isto pitanje, ali za 5 km (odoka)

Renesis 09.06.2004. 11:19

Hmm, za 5 km ti treba puno access pointova :D

RAK 09.06.2004. 11:44

Ne treba. Treba jedan pravi kao i prava antena. No, Zmajček više zna o tome.

Tooma 09.06.2004. 23:01

Citiraj:

Originally posted by Chuby
to s "stock" antenama drzi vodu jedva jedvice u idealnim uvjetima
na nekom pasnjaku u slavonskim ravnicama, probo je frend u zgradi pa je pucala veza

eh da kaj trebam AP za 2 kompa?

je li ti to govoris iz iskustva ili samo nagadjas?
mi smo ovdje govorili o slucejevima kada izmedju ap-ova imamo opticku vidljivost a ne u zgradi.

a sto se ap-ova tice na koji ti nacin mislis umrezit dva kompa udaljena 400m sa obicnim mreznim karticama?

dspin 09.06.2004. 23:30

Vidim da ovdje ima puno zajebancije :D pa evo i jedan konkretan odgovor.Dakle najprije kupiš dva AP-a,D-Link ti je best buy,zatim izvadiš one antene na njima i baciš ih jer sa njima preko 150 m: nono : ,i umjesto njih staviš dvije yagi antene od 8 dbi,ali uz antenu moraš kupit i kabel i n. konektor a to isto košta.Poslat ću ti na PM mjesto u ZG di imaš jako kvalitetne i jeftine antene i konektore

dspin 09.06.2004. 23:33

Za 5 km treba ti isto šta i gore samo šta ti trebaju antene od oko 30 dbi a ona ti je skuplja od 8dbi nekih 250 kn

MentalHarikiri 10.06.2004. 00:27

dspin ajde da i ja nekaj pitam...situacija je 2 kompa udaljenost cca. 500m ,a optička vidljivost je 0 poradi zgrade(osn. škola) koja je otprilike na sredini....savjeti???

dspin 10.06.2004. 12:22

Ako nema optičke vidljivosti nikakve antene ne pomažu,rješenje se onda svodi na to da se AP-ovi postave na krov zgrade ili slično,tada se AP-ovi povežu sa mrežnom karticom preko UTP kabela preko kojeg mogu dobit i struju(sa malo kemijanja)

Rijecanin 11.06.2004. 09:26

Citiraj:

mi smo ovdje govorili o slucejevima kada izmedju ap-ova imamo opticku vidljivost a ne u zgradi.

a sto se ap-ova tice na koji ti nacin mislis umrezit dva kompa udaljena 400m sa obicnim mreznim karticama?

Hmm, kolika je znači cijena cijele investicije i koje su maximalne brzine mreže

Chuby 11.06.2004. 20:47

Citiraj:

govorim iz iskustva frenda s posla koji je nesto kemijo pa odusto

sto se tice mreze i AP-a mislio sam samo pocupat one drek antene s kartica i zamjenit ih necim konkretnim i onda to nesto konkretno puknut na krov. nikakve "obicne" mrezne ne dolaze u obzir :fuming:
E sad mene zanima jel to funkcionira tak kak sam ja zamislio ili ne.

Tooma 13.06.2004. 02:53

Citiraj:

Originally posted by Chuby
govorim iz iskustva frenda s posla koji je nesto kemijo pa odusto

sto se tice mreze i AP-a mislio sam samo pocupat one drek antene s kartica i zamjenit ih necim konkretnim i onda to nesto konkretno puknut na krov. nikakve "obicne" mrezne ne dolaze u obzir :fuming:
E sad mene zanima jel to funkcionira tak kak sam ja zamislio ili ne.

mislija san na bezicne mrezne kartice
to tako moze funkcionirat
jedina finta je u tome sto se antene na kartice spajaju pigtail kabelom koji kosta, ako se ne varam, 300kn po metru
sada ti izracunaj koliko ti metara kabela treba do krova i pomnozi sa cijenom

jedino (isplativo) rjesenje u ovom slucaju (neko ga je vec spomenio) je na krovove stavit ap-ove i do kompa provuc utp kabel
o provlacenju utp kabela izvan kuce vec san pisa u jednom postu pa mi se neda ponavljat, uglavnom nije najpametnija ideja ali puno ljudi tako radi

sto se tice udeljenosti na kojima radi antena koju dobijes s ap-om to ovisi o slucaja do slucaja
pametnije ti je isprobat s tom antenom i ako ne radi kupit novu

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:28.