![]() |
Conroe vs. Ostali?
Pozdrav OC-eri!
ajde cijenjeni i stručni forumaši vi meni objasnite i prepričajte u čemu je conroe toliko bolji od ostalih proceva trenutno na tržištu... toliko na sve strane spominju tog conroa, da sam više zbunjen.. jedino po čemu vidim da se ljudi tuku u prsa je SuperPi.... a to mi nije ni približno dobar razlog za kupnju drugog proca ;) pa zato, aj navedite u čemu se vidi taj porast pperformansi, u odnosu na recimo jednog AMD 3500+, ili nekog x2 AMD 3800+.. i koliki je taj porast, ako se može izraziti brojkama... neki konkretni podaci, tipa, recoding DVD-a, kodiranje avi-a, vjerujem da u igrama nema razlike... još jedna stvar, po čemu je korisno imati 2 jezgreni proc? ili 64bitni proc? pošto se još uvijek ne koriste 64bitni windowsi, a da ne govorim o aplikacijama koje koriste dual core... ? : stoopid volio bih kad bi dobio konkretne odgovore, a ne SPAM... znači ljudi koji ih posjeduju, a ne oni koji su nešto negdje pročitali... ;) |
Evo ti malo o novim tehnologijama koje su implementirane u njega: http://forum.pcekspert.com/showthrea...637#post490637 ,koje su jedan od uzroka zašto je Conroe trenutno najsnažniji desktop procesor.
Evo i konkretnih brojki na Tom's-u, pa ti biraj ;) http://www23.tomshardware.com/cpu.ht...=464&chart=182 Imati dvojezgreni proc je bolje zato što sustav lakše diše, određene aplikacije se mogu vrtiti na jednoj jezgri a neke na drugoj. Npr. ti bi mogao igrati neku igru na jednoj jezgri i Spybot S&D bi se vrtio na drugoj jezgri, a to je posao koji bi bio poprilično zahtjevan za jednojezgrene procesore i to bi se sve skupa "teško" vrtilo. Naravno, programi trebaju biti optimizirani za dvije jezgre,inače ništa od prednosti koje donosi dual core proc. |
Citiraj:
pa 64bitni procevi postoje već 2 godine u desktop računalima, a od software-a koji ih podržava još ni S.... software JAKO JAAKO kasni za trenutnim hardwareom... osim igri koje su uvijek gladne grafičkih kartica, iako je to druga priča. |
U igrama conroe i je jači od X2 šta je najveći preokret i on je procesor za sve.
Recimo ja sa northwooda 3.0 primjećujem nebo zemlja razliku. :) |
Gabre stari moj za mene i tebe ne donosi ništa što bi nas posebno trebalo uzbuđivati... :D
Imamo 64bita (ako ih budemo kad mogli uopće upotri***it na winblosima) imamo i za još OC-at rezerve (mada ni ovo nemožeš potrošit jer ja sam na svojem benchao cpu zauzeće sa nerom, quakeom 4, divx-om u bsplayeru i mp3com pokrenutaima u isto vrijeme i bilo je 65% na ovom taktu kojeg ti sad imaš) a ionako je ram i grqafulja ono što ubija u pojam za igranje a proc je dovoljno dobar ovakakv kakav je... Tako da šparat na grafulju ko i ja... :D |
Citiraj:
|
Da, samo scheduler Windowsa nije to kadar učiniti,ili? :)
|
Mislim da je, ali ima i boljih ;)
|
Citiraj:
|
zato šta sam na AGPu ima X850XT PE :)
|
Citiraj:
bolje šuti dalje da nebi još koju pametnu |
X850XT PE je koliko znam divlja grafa..što ne bih rekao za x300SE..možda je on mislio na nešto drugo?
|
mislio sam na CPU test u 3d marku :)
A neigram više igre kao nekad tako da mi netreba graf. po windowsima doslowno leti. |
Ima taj CPU test u 3d marku neki broj, npr. 2000, 4000, 6000...I naravno uz to je lijepo spomenut radnitakt conroiča.
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Pozdrav Bubba! :)
sve je meni jasno da 64bitni pocevi postoje jaako dugo, ali ruku na srce, tek u zadnje 2-3 godine su prevladali u kućnim računalima. a za mene ako windoze nisu 64-bitne, onda mi ništa drugo nije 64bitno... :P "64bitni software", kome od kućnih korisnika i treba molim te? ili kome treba za kućni komp 2jezgreni ili još malo 4jezgreni procesor? samo iznosim svoje mišljenje... :) P.S. Zaboravljam na naš mentalitet, treba kako bi se moglo reći imam malog, pardon, imam 2jezgreni procesor.... ;) |
Citiraj:
To što postoje linux/unix orijentirani serveri i sl stvari koji mogu u praksi na 64bita profitirati mene iskreno zaboli, isto tako za neke 3D alate ili sl eventualno bi mi se svidio imati optimizirani 64bitni codec za ripanje u DivX jer bi sigurno dobio 20-30% manje vrijeme kodiranja po taktu ali to ionako radim tako rijetko da mi ovaj Venice više nego zadovoljava i sa običnim... I osim mene jedno 99% usera je takvih a 1% je onih kojima sve to na što si ciljao treba... Samo je lako zaboraviti da nas 99% daje u buget firmi koje rade software i hardware bar nekih 80% profita a ovih 1% ostatak i to uglavnom samo zato jer su uglavnom admini u firmama i sl pa tamo kupuju skuplje i highend proizvode inače nebi ni onih 1% pokrili... I da 64bita postoji u kompovima jako dugo pa čak i u desktopu kako si rekao ali efektivno oni još uvjek niti ne postoje tako dugo dok mi John Doe useri ne prijeđemo na njih... To ti je tako je*ga... :D |
Conroe rastura i u igrama, bez brige, zato sam ga i kupio.
: Drone : |
Citiraj:
A znaš zašto? Pročitaj si moj post gore... : suicide |
Citiraj:
Citiraj:
aj ti to fino podkrijepi brojkama. ;) |
Sada vidio topic. Ajde idemo ovako. Conroe sa maticnom kosta oko 3k kuna
Ajde sada vi meni lijepo recite koliko ce ljudi kupiti conroe naspram athlona. Svi ga lijepo vi hvalite, ali pogledajte, imate graficke po 1GB meme i neznam kakve sve perverzije, ali nekome korisniku koji ce kupovati komp za 5000kn sa monitorom se nemoze ubaciti niti jedan Core 2 duo. A vjerujte mi ima najvise korisnika koji bas kupuje takve kompove, tj. gotove konfiguracije. Conroe se isplati entuzijastima i ljudima koja je ta snaga potrebna. Ja recimo imam X2 samo radi toga jer mi treba kad radim u photoshopu i uz to imam pun k**** ostalih programa koji mi inace guse A64 3200 Conroe ima sigurno buducnost, to nije upitno, ali kod ljudi kojima je komp svetinja ili posao. AMD sigurno nece propasti ili neznam sta. Jer po vasim postovima Conroe ubija sve zivo, i sada AMD propada, dajte ljudi malo razmislite. |
6300 + Asrockica = ~2000kn ;)
|
6300 nije conroe vec allendale
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
For that matter, ne treba ti nista vise od ~300MHz RISC-a i 30ak MB RAM-a. Cak i da se igras. I to vrlo kvalitetno. Pace, usudio bih se reci i konfortnije, no de gustibus...
ajme Bubba... :D ne da mi se ni quotati koliko si toga napisao.. :) ali danas 300mhz nije dovoljno za normalan rad na računalu... radit će možda, ali kojom brzinom, to je već druga priča. Takvu brzinu imaju trenutno razni mobiteli, PDA uređaji i ostali gadgeti... |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
ma Bubba, da te nisam upoznao, rekao bih ti da pričaš pizdarije... :D
a ovako, pišeš i dalje pizdarije... samo što su mi sad simpatične... :D jer znam da si jedan dobar dečko.: goood : |
Citiraj:
Evo nesto za zabavu... http://www.lowendmac.com/sable/06/0706.html http://www.lowendmac.com/sable/06/0724.html http://video.google.com/videoplay?do...3379583&q=8088 |
E Bubba, jesi ga zabrijao... Mislim kužim ja tebe, ali tema rasprave (ok, malo proširena) nije "Što je PC mogao biti" nego "Što je PC danas",kao što rekoh, prošireno, jer smo malo zabrazdili...
Činjenično stanje "glupog usera"; dakle mene, Gabrea, Jedvaja i ostale ekipe koji briju da su uber pametni i da im treba mrcina jer tu i tamo otvore Photoshop i posvijetle fotku s lošeg digitalca; je da su zapeli na Windozama. To što to đubrence stenje na Celeronu 2GHz i 512 Rama stenje kad uz Firefox mora pržiti DVD.... ili nedo bog da ne može prepoznati lagrebani CD, ajme majko, odmah se sve smrznuti mora; i nije nešto na što možemo utjecati... Nego da se vratim na temu, isprobao sam prelazak s Venica 3000+ na X2 3800 i meni je to isti qrac, razliku ne vidim i jednako tako mislim da je ne bi niti primjetio kod prelaska na Conroe. "Glupi user" stuff tipa Net, divix, torrent, word, posvijetljivanje fotki s ne tako lošeg digitalca u photoshopu, i igranje Americas Army-a (Direct X 8 trenutno). Evo nakon godinu dana stock rada Venice (E3) će za koji dan dobiti nogom u dupe i poskočiti kojih 500tinjak Mhz gore, više igranjua nego neke potrebe radi. Obožavam kad mi ekipa počne pejstati linkove na kojekakve članke s prednostima novih tehnologija; ajme spasit će me Triple VorteX uBer SSE 748 standard koji u specijalnom Đubran F7 simulatoru daje bolje 18% rezultate nego siroti procesor kojeg imam danas. Kad netko zarađuje na kompu, nema frke, 10% ubrzanja renderiranja primjerice mu i te kako znači, vrijeme je novac, ali koliko je takvih na PCEkspert forumu, mislim negdje ono 0,7% ni promila više. Ok, hardware se kupuje srcem, i ako nekoga veseli, ma samo naprijed, ja sam prvi koji ću spič.kati pare na điđe jer me vesele (a ima nas još takvih ovdje). Nekoga vesele nove felge ili srebrni čepići za zaključavanje vrata u Golfu od 200 USD (da da, znam pacijenta koji ih je kupio) a nekoga High tech procesor, jedino mi je čudno zašto je to problem priznati. Rečenica "Nisam dugo potrošio nešto para pa sam skucao 3 kile kuna u 6400 i novu ploču" i nije neki bauk, ali ne tu su uglavnom opravdanja, tipa... "E stari moj jednostavno me gušio onaj moj stari A64 3500, nisam mogao dočekati da mi zazipa fajl od 200MB, sad se, otkad to traje 9 sekundi kraće, osjećam kao novi čovjek ": bonker2 ... Dakle, ako se kupuje nova kanta jer staru polako gazi vrijeme (Recimo XP1700, ili P4 2.0) ok, nema frke, nije Conroe toliko skuplji da se nemre, ali mijenjati proc tipa A64 3000+ i više za Conroe je čisti kretenizam : suicide (što se omjera uloženo/dobiveno tiče). Ako razlozi kupnje leže u "baš bi si kupio novu điđu da se njome igram, a i nisam čak 3 mjeseca spićk.ao niš u komp", ma samo naprijed, za ne toliko previše novaca se dobiva odlična igračka... gnjavite je, stišćite, i navlačite do mile volje ako vas veseli (obratite pažnju na sličnost sa istim radnjama s testisima dok blejite u ekran pri laganoj dokolici): nuts : BTW. Inače se bavim industrijskim programiranjem i ogromna većina korisnika pojma neka koliko ogromno može biti, za PC svijet jadnih i patetičnih, 256Kb memorije... |
Citiraj:
sad da tebi pojasnim...cache=tranzistor(dada buba ce me sad cudnog ledat):D tranzistor = grijanje, 2xveci broj tranzistora= veca temperatura conroe-a... allendale je ista jezgra ko od conroe-a ALI bez 2 mb kesa...zato su i hladniji... @tema ajmo ovako: zasto desktop segment tako brzo "raste"? zasto->eto zasto: tata tata kupi mi novi kompjutor da mogu igrat nove naslove... ok serveri...ogromne protocnosti,brzine itd...al gle ipak server treba posluzit hrpu klijenata...dakle s te strane je opravdano...ali imati server doma...zasto?ovo sto buba govori je istina...al cuj danas nije vise sve funkcionalsnost...vec izgled to je ono zalsno!bahacenje ja imam vece brze jace...pocelo od kad covijek zna za sebe...nije prestalo dan danas(i mi smo evoluirali?) na tome i zaraduju te firme...;) kao sto ej pocela tema ici tim vodama...nepotrebno je...al cuj sad je kasno...da je to tako islo od samog pocetka bi bilo drugacije...ako ne drugacije...puno brze... gabre trazis odg na pitanje sto je bolje...dal se isplati davat lovu itd?!pa cuj samo sebi za gust...zato cu ga ja kupit...da vidim kak ide i to je to...vratim ga na stock i do slj generacije, realno gledano 90%(ako ne i vise usera) NE koristi 2. jezgru...sto ce im onda?dovoljno dobar odg? |
Citiraj:
Više/manje mi je nebitno tehnološki gledano a ionako za word i sl gluposti nećeš ni vidjeti razliku između npr PIII od 500 i P4 od 3500MHz... Čak ni sa današnjim (ajde jučerašnjim) softom koji je mainstream tipa... Citiraj:
Iskreno mene baš briga za 64bita bilo u hardwareu ili softwareu, kao takve, jednostavno stvar je u tome da je to sada trend i da kad već imam neki proc npr koji može vriti 64 bita jednostavno je stvar principa da mi je krivo što nema softa da upotri***im neke njegove opcije... Bar ne softa od vrste koja mi treba... :D Citiraj:
Citiraj:
Da bi imao neku dobru inovativnu ideju u nekom poslu imaš dva načina da je dobiješ - genijalni pojedinac (koji točno zna što radi) i gomila budala (koja napikava i slučajno neki od njih prizvede istu) i tako je i sa softom... Problem je u tome što se ganjalni pojednici ne nalaze na svakom koraku a i oni koji "imaju žicu" za neto često propadaju jer se opredijele za neku drugu djelatnost silom prilika npr financijski nedostatak da upiše neki studij pa ide na drugi jeftiniji i sl... Ali da se vratim softu... Pravi napredak će biti u pisanju koda za 64bita kad će se PUNO ljudi time baviti jer će onda imati i veći protok ideja i pokušaja/pogrešaka i naravno tržište za prodaju istih tako da će im se isplatiti... Da si ti vlasnik/firma/kompanija za razvoj što bi ti radije pisao danas? "Optimizirano" za Win32 32bita i prodavao ga za 100$ komad i imao potencijalno tržište od 100 000 000 kupaca ili za npr neki Unix/Linux sistem soft koji košta 10 000$ ali ima 100 potencijalnih kupaca... Tu naravno uskaču GPL i Freeware koderi, entuzijsti koji lake usvajaju nove ideje i rade na tome više na bazi hobija ali nemože se samo na osnovi entuzijasta temeljiti razvoj neke industrije jer jednostavno nema dovljno takvih da bi takva indusrija opsatala ili uopće postala industrija... Da PC nisu to što jesu i tolko masovni, pa čak i šrot još bi vrtili ENIACE ili nešto slično usporedivo... Pa i sam znaš kad je i zašto počeo sadašnji bum i kolko je i kakvih računala bilo prije 80-ih... I zato će kompvi bit uistinu 64bitni kad će se MASE programera okrenuti razvoju za MASE 64bitnih kompova i usera koji ih trebaju... Onda će se razvijati praktički SAMO za 64bita u industriji i kompvi će uistinu bit 64bitni a entuzijasti će i dalje radit i one 8 bitne i one 128bitne... Ali da ne razvlačimo to dalje uživaj mi bubba... : goood : |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ono sto mene zapravo zanima u citavoj prici je samo jedna sitnica. Jesi li ti uopce svjestan sto to tocno cini neki procesor "64 bitnim" i kakav je to super specijalni "64 bitni kod", koji je zatomljen, neiskoristen i ceka se PC gral da ga otkrije? |
Citiraj:
Znam čak i izrezat dio slike i pejstat je u novu... ;) :p :D Gle fakat je - ja bi odma bacio winblowse da mi netrebaju za igranje, jednako kao njima znam se ja i linuxom služit, možda čak i više njega znam ispod haube nego što sam išao gledati nove winse - samo da nema tih je!"#"!$#" igara... :grrr: Mislim ja mogu ripati filmove s DVD-a pod linuxom, plejati ih, rekodirati, mogu pisati tekstove, crtati nešto, prinati slike, obrađivati fotografije (dobro GIMP nije baš Photoshop ali da se i s njim živjeti i 99,99% vremena mi za ono što sa slikama radim ni netreba ništa osim resize/resample, save for web i cut/crope alata čak niti svjetlina) ali kad kod se dođe do u biti besmislene aktivnosti za ubijanje vremena zvane računalne igre - cmr... ništa, nada zero pints... Ako se izuzme par velikih ID naslova i tu i tamo neki od ostalih muke isusove se prolaze ako treba pokrenuti išta a da to nebude preko neke emulacije i ako isto nedaj bože traži d3d katastrofa... Dual boot sam dugo vrtio i sad povremeno isntaliram lin kad me obuzme ali je nažalost problem što meni nema logike vrtit dual boot... Samo pi** iz toga ono čekiraš mejlu jednom pa u drugom pa zaboraviš odgovorit pa se rebootaj da ideš pogledati ako npr forsiraš jednoga... Ma bull crap sve zajedno... Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Shvaćaš? Kao npr kad me smeta što neko za susjednim stolom u bircu pjeva Cecu i nabija kriglom po stolu ali me ne smeta na način da ću ga sad ić tići zbog toga... U tome je stvar... Ono malo ti je krivo ali ne misliš puno o tome ako neko to baš ne spomene... Citiraj:
Citiraj:
Onda sam naime shvatio da što god radio u životu neko će se već naći ko će te smatrati idiotom prema tome... Citiraj:
Citiraj:
I sad ti napraviš neki program ili komp za tržište od 100 korisnka i njih 20 odustane i ti si zaglavio sa 20 komada smća na lageru jer to ćeš teko nekome uvalit ako ne nađeš neku glupu vladu zemlje trećeg svijeta koja će to kupit iz razloga da se kur** kako je svojem resarch institutu kupila 3 uper PC-a... Ako ti odustane 20 partnera za tržište od milijun korisnika - nikom ništa... Citiraj:
A što se severa tiče oni su isto komercijali produkt PC svijeta, jer da nema brda John Doe-a sa PC-ima nebi bilo ni www-a ni potreb za serverima itd... Tj nije da nebi bilo uopće ali bi bila JAAAKO ograničena... Citiraj:
Citiraj:
Kao kad ideš potrošiti zadnjih 200mb da popuniš mjesečnu pretplatu da skineš neki album, netreba ti, ne želiš ga u biti, ali kad već imaš priliku... |
Evo da se uključim, nakon što sam pročitao sve vaše postove....
Nisam imao proc "u ruci" da bi napisao puste brojke, koje ionako ne znaće baš previše (uzmimo recimo optimizaciju igara za određene kartice...itd)... Sve što sam dosad vidio o dotičnom, kaže da "Intel opet jaše"......Meni ima dosta smisla da je Intel izdao proc koji "gazi" većinu proceva koji se nalaze na tržištu (zar ste mislili da će intel mirno sjediti i gledati kako mu AMD uzima tržište??) Što se tiće cijena.....hhmmm.....trenutno je skup......to neznači da će i ostati na tim cijenama, a znate kako to ide.....onaj tko hoće prvi u kvartu vikat kroz prozor "Ja imam mrcinu"....itd Mislim da je ovakva rasprava totalno nepotrebna, jer ipak nitko nikoga ne tjera da kupi najnoviju tehnologiju i da je masno plati.......izbor je na nama! Pozdrav! |
Citiraj:
Ljudi htio bih vidjeti kako se snalazi jedan conroe na taktovima 2ghz sa nekim athlonom npr. 4400 ili opteronom. Jer tu svi imaju 3.6 ili 3.5 pa to usporeduju sa 3800 i takvim athlonima, mislim ne zelim ja opovrgnuti da je conroe odlican procesor jer nemogu i potpuno ste u pravu da je conroe odlican procesor, ali necete ga vidjeti u desktop racunalima koliko amd procesore. |
molim Lock na temu.
odustajem od svih daljnih komentara. i pokušaja da dođem do korisnih podataka. jer je Bubba ipak jedan nezasitan momak koji svakom loncu nađe poklopac. no offense Bubba. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:47. |