PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Dothan at last! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=14180)

spawn 13.11.2004. 03:12

Citiraj:

Originally posted by Fleks
Neda mi se sve čitat, pa evo kpmentar. Rađe pentium 2 nego Athlon 64 4000+...

(Nejdem sutra na info da ne dobijem :beer: u glavu).

Ti meni kupi a64 4000+ a ja tebi dam cijelu pentium 2 konfu koju imam doma. I jos platim gajbu.

MasterX 13.11.2004. 21:25

uzmimo na primjer konfiguraciju:
amd64 3xxx sa grafickom karticom GF6800GT

za tako nesto treba vam prilicno jako napajanje... otprilike koliko trosi i jedna pecnica...
GF6800GT radi na 50 stupnjeva C dok vrti najobicniji screen saver...

dolazimo do sljedece situacije:
stavljamo bocnu stranicu kucista na kojoj je plexiglas. zasto? evo zasto
nekada je moja mama pravila kolace, stavljala ih u pecnicu i gledala svakih cca 15 minuta da li su rumeni/gotovi...

sada to isto moze staviti u jednu ovakvu konfiguraciju, znaci plexiglas se postavi tako da se moze otvoriti kao pecnica, ubace se kolaci, pustiti dijete da se igra recimo Doom3, dodje i provjeri za 15ak minuta da li su kolaci rumeni/gotovi...

mozete ocekivati akcije u mercatoru recimo: staro za novo, stara gorenje pecnica uz doplatu za novu AMD64 konfiguraciju

sa takvom konfiguracijom imate 2 in 1 (kompjuter i pecnicu) a to sve subvencionira HEP posto ce se njima ta konfiguracija isplatiti (kroz vase racune za struju) u narednih pola godine...

e pa onda zivjeli, nadam se da ce vam se svidjeti ukusni kolaci iz "krushne-pc" peci :)

op.a sve je receno sa velikom dozom ironije da nebi neko shvatio previse ozbiljno

MentalHarikiri 13.11.2004. 22:40

Citiraj:

Originally posted by MasterX
uzmimo na primjer konfiguraciju.......
reče čovjek sa P4 i raptorom u konfi....

stoga...smisao tvoje ironije je ????

MasterX 14.11.2004. 02:51

smisao moje ironije je u tome da ljudi neshvacaju da je dothan procesor mozda malo brzi mozda malo sporiji od amd64 i p4ee ali je definitivno hladan za razliku od danasnjih gorenje amd64 masina i prescot electrolux...

a sto se tice moje konfiguracije ti se nemoras brinuti, moj proc u zivotu nije vidio 50C (za razliku od tvog) a radi na nekih 27-29C u idle i 42C u full loadu :rolleyes:

Skippa-150 14.11.2004. 03:02

kako stvari stoje : kupiš dothan konfu i moš zaledit meso, škampe, i kad ti nešto treba da skuhaš staviš u amd 64 konfu i skuhaš=)):fuming: :clap: :rambo:

vga killer 14.11.2004. 03:19

Pouka price je - nema zime za eskime uz Prescott i A64 procesore, a želite li ostat cool i po najvećim ljetnim vrućinama koristite P-M procesore. :D

vudu2 14.11.2004. 03:46

Bilo bi zgodno kada bi nekakav zakon natjerao proizvođače (bezveze navodim sad) da mogu u npr EU desktop procesore prodavati sam ako udovoljavaju nekom standardu potrošnje struje, zagrijavanja i slično, tako da ne bude sve divlji zapad- utrka za gigahercima, već da i malo svoju pamet prodavaju zajedno za silicijem. Jer ako ovako nastavi, hladnjaci uskoro probijaju 1kg barijeru, napajanja prelaze sa watta na kW, a 6 ventova u kučište ide pod obavezno. Onak, sve fino regulirano, a korisnik uživa u tišini jedina dva venta na napajanju i procesoru dok igra postal ili takvo šta.

Ajd recite sad jel ja pričam bezveze ili:D

spawn 14.11.2004. 06:36

Citiraj:

Originally posted by vudu2
Bilo bi zgodno kada bi nekakav zakon natjerao proizvođače (bezveze navodim sad) da mogu u npr EU desktop procesore prodavati sam ako udovoljavaju nekom standardu potrošnje struje, zagrijavanja i slično, tako da ne bude sve divlji zapad- utrka za gigahercima, već da i malo svoju pamet prodavaju zajedno za silicijem. Jer ako ovako nastavi, hladnjaci uskoro probijaju 1kg barijeru, napajanja prelaze sa watta na kW, a 6 ventova u kučište ide pod obavezno. Onak, sve fino regulirano, a korisnik uživa u tišini jedina dva venta na napajanju i procesoru dok igra postal ili takvo šta.

Ajd recite sad jel ja pričam bezveze ili:D

Sta bezeveze? Evo pogledaj zalmana 7700 i sve ti je jasno.900 i nesto grama. Blah... I jos si nesto....jos uvijek imam onaj agregat od oko 2 KW ako nekom treba,posto Mental nije htio :D :D

tor 14.11.2004. 11:43

Ne bih želio raspirivati vatru ali usporedba AMD 64 i PIV EE što se tiče grijanja je golo govno. Moja 64-orka s BOX hladnjakom ne prelazi 50. S nekim malo boljim hladnjakom ta je temp puno niža. PIV EE s bilo kojim hladnjakom....Eh, tu onda govorimo o temp od preko 60 minimalno. Tak da ne vidm mjesta usporedbi. Prošlo je puno vremena od prvih AMD proceva i velikih temp na njima. Stari mobilac je uredno pod zalmanom na 2,5 Ghz bio ispod 50 °C. Sad se jedino može govoriti o pregrijavanju Intela a nikako AMD-a.

Jelc 14.11.2004. 12:13

Citiraj:

Bilo bi zgodno kada bi nekakav zakon natjerao proizvođače (bezveze navodim sad) da mogu u npr EU desktop procesore prodavati sam ako udovoljavaju nekom standardu potrošnje struje, zagrijavanja i slično
Pa ako hoćeš nekaj takvo-kupi si DELL, oni koliko ja znam imaju dosta krute kriterije po pitanju max snage, zagrijavanja i sl...koliko me pamćenje služi-baš zbog DELL-a je ATI morao skresati takt 9800XT serije na 412...

aurellie 14.11.2004. 14:01

Ta usporedba s temperaturama nije baš nešto.

Zašto? Prvi svi testovi su obavljeni na dothanu 2.55 ghz a temperatura od 32° je izmjerena na stock dothanu (2ghz)
Dothan 2ghz sa 450$ nije nikakvo mjerilo ni sporijim athlonima (koji koštaju <200$)

Kako sad možemo znat da dothan nema neki performance/temp barijeru, kao recimo athlon xp? Normalni bartoni mogu ići do ~2300 i dodatnih 50 mhz rezultirat će skokom od 10°u temp...

Dakle, još nam nije jasno dali dothan na 2.6ghz radi 36° ili 68°...

Ovo od 25W intel može stavit mačku pod rep. Ako netko još još nezna kako intel mjeri TDP a kako amd...

Također, ne možete uspoređivat 130nm desktop i 90nm mobilac...za malu usporedbu, overclockani 2.64ghz winchester idla na čak 40 stupnjeva...a load temp mu je 42 ! ( www.tech-report.com ), a to je tek desktop procesor.

Osobno bih volio da dothan bude uspješan procesor, tako da ja mogu uzet a64 po nižoj cijeni :D Ali da će bit to neka revolucija, bilo po performansama, bilo po temperaturi (što vidite u gornjem primjeru), čisto sumnjam. Dothan je tek korak naprijed za intel, nebi li se konačno uspio mjerit s amd-om,

aurellie 14.11.2004. 14:09

Mrzim zvučat kao ljuti fanboy :D

vudu2 14.11.2004. 15:48

Citiraj:

Originally posted by Bruno_Rv
Sta bezeveze? Evo pogledaj zalmana 7700 i sve ti je jasno.900 i nesto grama. Blah... I jos si nesto....jos uvijek imam onaj agregat od oko 2 KW ako nekom treba,posto Mental nije htio :D :D
Ma to sam baš i napisao zbog novog zalmana. Za par godina prvo što kupuješ biti će hlađenje, a onda komponente:rolleyes:

gpremec 14.11.2004. 21:20

Citiraj:

Bilo bi zgodno kada bi nekakav zakon natjerao proizvođače (bezveze navodim sad) da mogu u npr EU desktop procesore prodavati sam ako udovoljavaju nekom standardu potrošnje struje, zagrijavanja i slično, tako da ne bude sve divlji zapad- utrka za gigahercima, već da i malo svoju pamet prodavaju zajedno za silicijem.
...

Krajnje interesantno. Na to se uopce ne misli, a sve vise i vise potrosaca su upravo racunala. Svojevremeno je slicna regulativa pokrenuta zbog monitora, kopirki i tadasnjih racunala, ali od tada gotovo da nije napredovalo. Sve danasnje MBO bez problema prolaze te "standarde", jer sve podrzavaju "suspend" (uh, propisa:rolleyes: ).

Kada bi postojale regulative po pitanju potrosnje energije u radu i isijavanja energije (grijanja), ne bi se nesto narocito brinuli koliko se nesto grije. Manje zagrijavanje, manja potrosnja struje.

MentalHarikiri 14.11.2004. 23:37

Citiraj:

Originally posted by MasterX
smisao moje ironije je u tome da ljudi neshvacaju da je dothan procesor mozda malo brzi mozda malo sporiji od amd64 i p4ee ali je definitivno hladan za razliku od danasnjih gorenje amd64 masina i prescot electrolux...
u potpunosti se slažem....zato se meni jako sviđa....vjerujem da bi uz pravi protok zraka u kučište bilo moguće taj broc u potpunosti pasivno hladiti....idealno za "noćno računalo"

Citiraj:

a sto se tice moje konfiguracije ti se nemoras brinuti, moj proc u zivotu nije vidio 50C (za razliku od tvog) a radi na nekih 27-29C u idle i 42C u full loadu :rolleyes:
moja reakcija je iz razloga što sam te krivo shvatio....mislio sam da kritiziraš ljude koje imaju a64 jer se puno griju (pečnica kolačići i to) i koji se bave case modingom (o ukusima se ne raspravlja)....ali pošto je post ima drugu namjenu....mislim da nema smisla raditi neku veliku raspravu

što se tiče napada na moju personu :)
FYI evo trenutno OVERCLOCKAN proc (2.2GHz Vcore 1.55V) u full load-u ne prelazi 42-43°C sa ventom na 1300RPM.....išao je proc debelo iznad 50°C ali to je samo za eksperimentalne svrhe bilo ;)

:beer:

horza 15.11.2004. 00:47

Citiraj:

Originally posted by gpremec
Krajnje interesantno. Na to se uopce ne misli, a sve vise i vise potrosaca su upravo racunala. Svojevremeno je slicna regulativa pokrenuta zbog monitora, kopirki i tadasnjih racunala, ali od tada gotovo da nije napredovalo. Sve danasnje MBO bez problema prolaze te "standarde", jer sve podrzavaju "suspend" (uh, propisa:rolleyes: ).

Kada bi postojale regulative po pitanju potrosnje energije u radu i isijavanja energije (grijanja), ne bi se nesto narocito brinuli koliko se nesto grije. Manje zagrijavanje, manja potrosnja struje.

pa zar PFC to ne povlači za sobom? više snage= više love za komponente koje će učiniti napajanje PFC kompatibilnim. ako proc previše troše= daleko skuplje napajanje= neuspio proizvod. barem mislim. ili se 30-ak stranica o PFC-u koje sam davno pročitao malo krivo urezalo u pamćenje ?

gpremec 15.11.2004. 19:24

Citiraj:

Originally posted by Horza
pa zar PFC to ne povlači za sobom? više snage= više love za komponente koje će učiniti napajanje PFC kompatibilnim. ako proc previše troše= daleko skuplje napajanje= neuspio proizvod. barem mislim. ili se 30-ak stranica o PFC-u koje sam davno pročitao malo krivo urezalo u pamćenje ?
Koliko kuzim, PFC je samo dobrodosao, nije propisan.
Kada si vec dotaknuo temu napajanja, da se malo osvrnem i na to. Vidim da vecina ljudi luduje za pretjeranim napajanjima, pa se tako smatra da niti 450W nije dovoljno. Sve vise ljudi masta i kupuje 550W i i sanja sve jaca i jaca, dok realno nemaju potrebe za vise od nekakvih 300W kvalitetnog PSU. Znam vise primjera gdje kvalitetan PSU od malo snage vec godinama pogone strojeve koji su poprilicno u pogonu: 85W za PIII 500 stroj (optika, dva diska), 200W za PIII 1.13GHz (optika, dva+jedan disk), 300W za P4 Prescott 2.8 (2-3-4 HDDa, 2 optike, jedan SCSI i jedan ATA kontroler)...
Osobno imam P4 2.4C s dve optike i dva HDDa na 350W, i ne pomisljam na ista vise od toga (prije toga sam imao 420W jer sam imao 2 HDD vise u stroju nego sada). Dual-PIII 450 stroj sa 1GB RAMa, 3 HDDa i jednom optikom godinama vec radi na 300W (a rijec je o Katmai PIII koji rade na 2.0V svaki i zderu struju ko sumanuti).

Nemam nista protiv toga da si ljudi kupuju opaka napajanja, ali realno bi ih i polovica (OK, uglavnom 2/3) tih snaga zadovoljila.
Realno bi se mogli proizvoditi desktop racunala s napajanjima od 120-180W, i bili bi dovoljni dobrom djelu korisnika.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:36.