|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jul 2003
|
Overclocking
Ima puno topica ovakvih, al eto... Dolje su komponente i što sam napravio dosad, a ja želim više pa pomozite... Abit NF7-s Cooler Aero7Lite Barton 2500+ (FSB dignut na 208, multiplier 10.5x, ak dignem više resetira se, a na 200x11 isto tako) -voltaža je na 1,65 (znači default) -šta trebam učiniti da dignem ga više -na onom gore radi na 2184mhZ, zagrijavanje oko 45C Memorija 2x512 (DDR-400 PC3200 TinyBGA- Dimm, Kingmaxova je to valjda) -njezina voltaža je 2,6 -ne znam trebam li to dizati šta? Sapphire 9600PRO Atlantis -core clock joj je na 398,3 -memory clock na 297 -može li se to šta dignuti? Koliko vidite noobie sam pa pomozite... (pročitao sam ona dva teksta) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
pocni ispocetka... spusti i FSB i multiplier na defaultne vrijednosti i FSB/Memory bus omjer u biosu na 1:1. Povecavaj FSB u paketima od 20Mhz dok ne dodjes do 200Mhz. Svaki put kad dodas 20Mhz udji u windowse i neko vrijeme vrti program prime95 ( http://www.mersenne.org/freesoft.htm ) koji ce ti provjerit stabilnost sistema tako da dobro izmuci procesor... Kada vidis da stvar nije stabilna, vrati se u BIOS, povecaj vcore (cpu voltazu) za minimalnu kolicinu i opet probaj sa prime-om. Cijelo vrijeme prati temperaturu iz windowsa sa Aidom-om ili motherboard monitorom. Ako krene preko 65C gasi sve i trazi dalje upute ![]() Ne povecavaj voltazu memorije zasad. Ostavi graficku zasad. Bit je da dodjes do 200x11 laganim povecavanjem voltaze, kad to bude gotovo opet se javi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Evo digao sam voltažu na 1.72v i zasad radi stabilno, najviša temperatura koju postiže je 55 stupnjeva. Još nisam odvrtio sve benchmarke, ali u Primeu sve vrti. Ostavit ću ovako bar tjedan dana pa ću se javiti, za pomoć što dalje.:clap: |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Ipak ima mali problem a to je da mi je ovaj put u drugoj grupi testova u drugom testu u Primeu napisao Illegal sumout. Sad me zanima da li da još dižem voltažu il da ju ostavim ovakvu kakva je? (imam Winxp) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
kenova
|
napisi za koje fsb/multiplier postavke se to dogadja. Ako je za 200x11 onda digni voltazu jos kap. 55 stupnjeva je zadovoljavajuce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Šta dalje da radim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
kenova
|
ono sto ti rekoh ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2002
|
fakat si mu lijepo objasnio...svaka cast.
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Nabavi bolje hlađenje. Aero7 NIJE baš lud za klokanje. 55 stupnjeva je PREVIŠE. Bilo što iznad 50 nije zdravo ( evo, moj proc je sad na 38 stupnjeva ). illegal sumout znači da nešto ne štima sa sistemom, to jest, ne radi kako spada. Moguće je da je i RAM u pitanju ( vrati ga na default). Ako se i tada pojavljuje ista greška, proc ti se zagrijava previše (može biti još drugih grešaka, ali to su najčešće). Vrati voltažu na 1.65, ostavi defaultni množitelj, digni FSB na 200 i vozi Barta na 3200+. Ako ne radi, stavi voltažu na 1.7. Trebalo bi raditi, ali nemoj da ide preko 50 stupnjeva u loadu( pod load mislim Torture u Primeu u trajanju minimalno 2 sata, poželjno 6-24 sata za 100% stabilnost). Matične svakakve temperature dojavljuju, ponekad i više od 10 stupnjeva razlike. Ionako imaš dosta jaku makinu, ne trebaš ju još spaliti. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Jebno te led, 50 stupnjeva... Meni je oko 60 normalno, pokvaren mi je izgleda termalni senzor na ploci pa sam stavio od coolera (Thermaltake Volcano 11+ Xsaer edittion), flasho bios i temp mi je takva a kada sam tek kupio proc i maticnu bestija se pregrijavala (80 stupnjeva i fajrunt, maticna ga gasi...) Vcore mi je na 1.725 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
kenova
|
govorim ti da napises za koje multiplier/fsb postavke dobijas tu gresku... to ti pokusavam rec vec tri posta ![]() buduci da imas PC3200, sumnjam da je ram u pitanju |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Night shift
Datum registracije: Jul 2002
|
Blade, mislim da ta Asusova ploča očitava temp. direktno iz jezgre pa je zato veća temp. i do 10°C. E sad što se tiče problema. I memorija može biti u pitanju. Isto tako trebao bi povećati voltažu na chipsetu.Dodaj koji ventilator u kućište da malo bolje hladi, a ako treba promijeni i cooler na procu. 55°C je puno.
"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again." --uoɥʇʎd ʎʇuoɯ-- |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
TT Volcano 11+ nije baš neki ultra cooler! Kao što ti je i tor rekao zemi si nekog Thermalrighta ili Zalmana, Falconrock II je isto dobar!
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Night shift
Datum registracije: Jul 2002
|
Citiraj:
"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again." --uoɥʇʎd ʎʇuoɯ-- |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|